François Ozon: Útěk

François Ozon: Útěk 

Premiérou tohoto týdne bude tento čtvrtek 24.6. nový film francouzského režiséra Françoise Ozona Útěk. Jedná se o psychologické drama, které nabízí námětů k útěku hned několik.

Autor nás zavádí do pařížského bytu mezi mladý zamilovaný bohatý pár Mousse (Isabelle Carréová) a Louise (Melvil Poupaud), kteří se společně oddávají drogovému opojení. Za tento útěk zaplatí Louis životem, když mu jejich dealer prodá heroin namíchaný s valiem. Mouse přežije. Ve stejném okamžiku, kdy se dozvídá o své ztrátě, zároveň zjišťuje, že je těhotná. Citově složitá situace ji přiměje odejít z Paříže, pronajme si dům u moře. Možná utíká bojovat se svou závislostí, možná od svých vzpomínek a velmi pravděpodobně utíká před pokrytectvím, které v první řadě zastupuje Louisova matka, která ji vyzývá k interrupci.

Její kroky za nějaký čas následuje i Louisův bratr. Louise Paul (Louis-Ronan Choisy) pro změnu utíká od neochoty okolí přijmout jeho homosexuální orientaci a přijíždí za Mousse na venkov, kde chvílemi vedle sebe, chvílemi společně a chvílemi stejně sami vstřebávají a navzájem ovlivňují své další kroky…

Drama Útěk sice nabízí závažná životní témata, jako jsou závislost, smrt, nenaplněná láska milenecká i mateřská, ale autor nám je předkládá zvláštním komorním způsobem a my s jakousi samozřejmostí následujeme příběh hrdinů bez pohoršení i lítosti. Jsme donuceni  naplno  vnímat hrůzné životní stránky a zároveň se nám dostává smířlivého pocitu, že útěk je občas zcela legitimní součástí lidského života.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!