Výroční dvacáté Trialogy B: co na sebe prozradil hvězdný Ivan Trojan?

Výroční dvacáté Trialogy B: co na sebe prozradil hvězdný Ivan Trojan? 

Že jste neslyšeli o Trialozích B? Jde o pravidelně pořádané besedy, moderované sympatickým kulturologem a rozhlasovým publicistou Jakubem Kamberským. V každé z nich se diváci dozvědí něco nového o dvojici zajímavých umělců, nejčastěji herců a režisérů. Poslední z těchto akcí se zúčastnil i hvězdný herec Ivan Trojan.

Historie Trialogů, které podle jejich moderátora Jakuba Kamberského volně navazují na legendární televizní cyklus Miroslava Horníčka Hovory H. , se začala psát 15. listopadu roku 2012. Tehdy jako první hosté tohoto cyklu vystoupili dva rozhlasoví režiséři – Karel Weinlich a jeho mladší kolega Petr Mančal.

Slavní herci a jejich příhody

Od té doby se v Klubu Biograf na Plzeňské ulici, kde se tradičně konají tyto zajímavé besedy, vystřídalo mnoho hvězdných hostů. Do našeho článku se všichni nevejdou, ale namátkou jmenujme účastníky jako byl známí čeští herec Jiří Lábus, Hana Maciuchová, Ladislav Županič, Taťjana Medvecká, Arnošt Goldflam či Pavel Nový.

Lidsky blízcí umělci

Zajímavé besedy s dvojicí umělců trvají vždy (i s přestávkou) něco kolem dvou hodin a jsou koncipovány tak, aby pozvaná dvojice měla mezi sebou profesně nebo lidsky mnoho společného. Často se jedná o dlouholeté kolegy a dobré přátele. Tak tomu ostatně bylo i na posledních trialozích v případě dua Ivan TrojanLukáš Hlavica.

Zatímco filmovou „star“ Ivana Trojana není třeba dlouze představovat, jeho kolegu a dlouholetého kamaráda Lukáše Hlavicu budete znát především jako díky jeho nezaměnitelnému a sympatickému hlasu, kterým nadaboval například hlavní roli Djanga ve westernu Nesmrtelný Django, Kinglseye nebo Boromira v Trilogii Pán Prstenů.

Dvacáté výročí pod taktovkou Trojana a Hlavici

V televizi často uslyšíte Lukášův hlas v krimiseriálech Mentalista nebo Námořní vyšetřovací služba, mohli jste jej také vidět například v seriálu Zdivočelá země. V současnosti se pak věnuje kromě hraní především režii v Dejvickém divadle, kde zaujal především svým zpracováním Bratrů Karamazových. Oba pozvaní herci se pak věnují téměř stejnou měrou rozhlasové, divadelní i televizní tvorbě.

Ale zpět k samotným Trialogům, pořádaným 11. listopadu 2014 v Klubu Biograf, které byly tentokrát dvacáté - tedy výroční. V zajímavě koncipovaném pořadu prokládal nevidomý moderátor Jakub ukázky z rozhlasových her, souvisejících s pozvanými umělci, s otázkami ohledně jejich profesního a soukromého života obou zmíněných hereckých bardů.

Zasvěcený moderátor překvapoval hosty

Téměř vyprodaný sál ocenil jak velmi vtipné Trojanovy a Hlavicovy historky a hlášky, tak velmi trefné potřehy Jakuba Kamberského. Na něm je vidět, že má v kultuře – především v rozhlasové a filmové tvorbě - nadprůměrný přehled. Proto jeho dotazy byly pokládány často takzvaně „na tělo“ obou herců,  nechyběla jim zasvěcenost. V druhé části Trialogů – po krátké přestávce - odpovídali oba hosté na otázky diváků, které mohou napsat na připravené formuláře

Trojan často rozesmál sál

Charismatický Ivan Trojan, který je  českou filmovou ikonou, například vzpomínal na své herecké začátky v rozhlase a Vinohradském divadle, kde nastoupil téměř současně s Lukášem Hlavicou a s ním odtud po sedmi letech i odešel. Rozpovídal se také o získání své role v Samotářích, kteří ho vynesli na pomyslné herecké nebe, stejně jako na své hraní v pohádce Anděl Páně. Vyprávění sympatických herců často vyvolalo v sále klubu salvy smíchu.

Během natáčení filmu ho nutil režisér Jiří Strach, aby zůstával dlouho vzhůru, protože má prý „správně strhaný“ výraz. Také vzpomínky na několikaměsíční pobyt Lukáše Hlavici v Trojanově domácnosti byl velmi nezvyklým oživením večera, stejně jako jejich další vyprávění o společném působení v Dejvickém divadle a Českém rozhlase. Ivan Trojan také na sebe prozradil, že připravuje nový umělecký projekt, v připravovaném velkofilmu si má zahrát slavnou českou historickou postavu.

Zajímavý pořad pro příznivce kultury

Celé Trialogy se nesly ve znamení pohody a dobré nálady, kterou umocnily zajímavé dotazy jejich moderátora, stejně jako vtipné a často neznámé historky obou umělců. Jediným menším nedostatkem – tedy z mého pohledu - je jejich snad až přílišné zaměření na rozhlasovou tvorbu.

Pokud se však zajímáte o kulturu, zejména rozhlasové inscenace či televizní a filmovou tvorbu, jistě někdy navštivte tuto nezvykle koncipovanou besedu, na kterou je lidové vstupné. V Trialozích se dozvíte informace a poslechnete příběhy, které byste nikde jinde „nenašli“.

Změní se koncepce besed

Navíc se můžete osobně setkat a položit otázku známým lidem, kteří v Čechách vytvářejí kulturu. Mně se Trialogy více než líbilly. Od ledna se však bude měnit jejich koncepce a místo konání. Více informací najdete na webových stránkách tohoto zajímavého projektu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!