CIMBÁLFEST na Vysočině

CIMBÁLFEST na Vysočině 

Sádek na Vysočině hostil X. Mezinárodní cimbálový festival

Kdo zavítal na Vysočinu do vinařského kulturního centra Sádek na jubilejní Cimbálfest, mohl zde vidět přehlídku lidového umění a folklóru. Sádek na Třebíčsku hostil X. CIMBÁLFEST

12. červnové odpoledne patřilo jubilejnímu ročníku Cimbálového festivalu konaného tradičně ve vinařském a kulturním centru Sádek nedaleko Třebíče. Přehlídka lidového umění, folklóru, zpěvu, tance a především cimbálových muzik se velmi vydařila včetně letního počasí. Hlavní program se uskutečnil ve zcela zaplněném přírodním amfiteátru. Pořadem provázel moderátor Milan Mráz z Mutěnic letos již potřetí. Dle jeho slov je každý ročník něčím zajímavý a originální, ale krásné prostředí, poloha, dobré víno, věrné publikum a starostlivost pořadatelů jsou pro festival příznačné a dělají z něho skvělý zážitek a tradici na Sádku. Hlavním hostem byl Jožka Šmukař se svou kapelou. Představil právě vydané CD "Jožka Šmukař a cimbálová muzika" a zazpíval z něj nové písničky. Zaujal nejen svým zpěvem, ale i vtipným průvodním slovem, v němž zmínil heslo „S písničkou jde všechno líp“. Svůj temperament předvedl  při ukázce verbuňku a ukázal, že se dá tančit v každém věku. Svým charismatickým projevem zaujal publikum složené ze všech věkových kategorií. Cimbálová muzika Zádruha z Dolních Bojanovic přispěla ke zpestření dobré muziky. Její členové zdůraznili, že je třeba v jejich písničkách hledat smysl, protože se v nich odráží kus života a určité téma z něj. Slovenskou republiku reprezentoval vynikající sbor Kopaničiar, který působí v této sféře již více než 50 let, a soubor čítá více než 50 členů . Svou tvorbou představuje region Myjava.Velmi milé vystoupení si připravili Mladí Burčáci z Míkovic u Uherského Hradiště, kteří doprovázeli pěvecký sborek Falešnice. Tito mladí temperamentní muzikanti a pohledná míkovická děvčata oblečená do prostého starého kunovského kroje svým spontánním vystoupením program uzavřeli.Cimbálová muzika i Falešnice jsou v Míkovicích jedni z mnoha, kteří v jejich kraji rozšiřují mezi mladými staré lidové tradice. Tancují originální lidový tanec verbuňk, který je zapsaný na seznamu dědictví UNESCO. Vedoucí Mladých Burčáků Jakub Tomala zdůraznil, že mají rádi především spontánní vystoupení, program nepřipravují dlouho předem, spíše improvizují a věnují se svým vystoupením ve volném čase. Diváci ocenili výborné výkony všech účinkujících bouřlivým potleskem.

Tradiční festival se koná v krásném prostředí a přírodní amfiteátr přímo vybízí k pořádání velkých kulturních akcí. Z vyjádření manažera Martina Straky je zřejmé, že se majitelé a kolektiv pracovníků o celý areál stará s láskou a zaleží jim, aby se hosté u nich cítili vždy dobře. Přátelská nálada, dobré víno a gurmánské speciality jsou jen zlomek z nabídky, kterou Vám hostitelé nabídnou. Hlavní prioritou v nejbližší době je, dostat Sádek více do podvědomí lidí,  jeho nabídku služeb zviditelnit a přírodní amfiteátr zaplnit diváky, kteří se budou moci těšit z dalších velkých kulturních akcí známých interpretů.

Něco z historie Sádku

Hrad Sádek s nadmořskou výškou 568 m je dominantou malebného údolí řeky Rokytné a Jaroměřické kotliny. Byl vybudován na konci 13. stol. Štěpánem z Uher jako strážní hrad starých Moravanů. V roce 1312 byl hrad Sádek dobyt a vypálen, do nynější podoby byl postaven v r. 1694. Zámek má dva dvory propojené třemi branami. Posledním majitelem byl na hradě Viktor Chorinský, od r. 1945 je zde základní škola, spravovaná obcí Čáslavice. Pohled ze zámku po okolní kopcovité lesnaté krajině je krásný. Vyniká kaple Bolestné panny Marie o jednom oltáři. V roce 2003 byly lesy na jižní a východní straně zámku Sádek zařazeny na seznam státních kulturních a přírodních památek. Teplomilné dubové, bukové a akátové porosty s teplomilnou květenou se nacházejí jako jediné na okrese Třebíč ve III. vegetačním pásmu. To vše tvoří specifické mikroklima srovnatelné s vegetativním pásmem Dolnomoravského úvalu.

Něco o vinohradu

Vinohrady a naučná vinařská stezka se nacházejí na místě původních hraběcích vinic (nejstarší zmínka z roku 1760). Vinohrady náleží k vinařské obci Kojetice na Moravě v severozápadní části Znojemské vinařské oblasti na rozhraní okresů Znojmo a Třebíč. Viniční trať „Pod Sádkem“ byla zařazena do viničních tratí Jižní Moravy vyhláškou MZ z 6.8.2002. Trať „Pod Sádkem“ má jedinečné a specifické mikroklima dané jihovýchodními strmými svahy uzavřenými hradem Sádek. Začátek obnovy se datuje v roce 1989, od této doby se vinohrady rozšiřují na současnou výměru 4 ha. V roce 2002-2003 bylo vybudováno vinařské a kulturní centrum Sádek s vinicemi, vinotékou, zpracovatelskými a archivními sklepy, restaurací a hotelovou částí, udírnou. Lze zde ochutnat nejen místní specifická vína včetně archivních, ale i vína z ostatních oblastí Moravy. K nejtypičtějším odrůdám této viniční trati patří zejména Muškát moravský, Rulandské šedé, nebo Malverina, která vyniká slámově žlutou barvou, vůní kořenitou s výrazným odstínem skořice, případně lékořice. V nabídce ledových vín je právě Malverina 2009, novinkou je Hibernal 2009. Sádek nabízí i víno, které nese jméno V. Chorinského.  Toto centrum vybudovali majitelé ing. Lubomír Lampíř a ing. Ladislav Čech za podpory programu SAPARD. Povídání o víně a jeho pěstování stojí za to vyslechnout ing. Lampíře, pro kterého je vinařství výhradně „srdcařská“ záležitost. V produkci najdeme jakostní, kabinetní i přívlastková vína, zvláštní pozornost je věnována výrobě vín ledových, výběru z cibéb a produkci biovín.

Vinařské a kulturní centrum Sádek zve k návštěvě v každém ročním období. Nabízí i cyklostezku a bylinkovou zahradu. Pro každého nabízí vskutku zážitek a radost z nádherného koutu třebíčského okresu.

Autor: Jana Pavlová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!