Středa připomene život nevidomých. V rámci Dne bílé hole se bude vařit poslepu

Středa připomene život nevidomých. V rámci Dne bílé hole se bude vařit poslepu 

Mezinárodní den bílé hole, který připomíná i v běžných činnostech odlišný život nevidomých, připadá každoročně na 15. října. Také letos upozorní na zdravotní handicap prostřednictvím speciální akce na Masarykově nádraží v Praze. Zde si budou moci všichni kolemjdoucí vyzkoušet třeba procházku labyrintem, stolní hru bez zapojení zraku nebo doprovod vodícího psa. Připravená je také novinka v podobě vaření poslepu.

Chůze po ulici, navigace v obchodě, nákup nebo příprava svačiny. To vše jsou každodenní činnosti, které však není zcela snadné dělat bez použití zraku. Právě na to upozorňuje Mezinárodní den bílé hole, jež se každoročně slaví 15. října. Umožní komukoliv život bez zraku si vyzkoušet, a to v Praze na Masarykově nádraží, od 14 do 18 hodin. Na příchozí čeká hlavně chutná odpolední svačina, kterou si sami uvaří i sní s klapkami na očích. S přípravou jim pomohou nevidomí a slabozrací průvodci z Neviditelné výstavy a také Jitka Válková, zpěvačka a vítězka České Miss 2010.

Happening na Masarykově nádraží doplňuje kalendář akcí pořádaných organizátory Neviditelné výstavy v Praze. „Den bílé hole nás má vyzvat k tomu, abychom se lépe rozhlédli kolem sebe a pomohli lidem se zrakovým postižením,“ upozorňuje na důležitost svátku Rita Küű, organizátorka akce a manažerka pražské Neviditelné výstavy, která interaktivní formou přibližuje návštěvníkům život bez vidění už posledního tři a půl roku.

Specifické aktivity přibližující život nevidomých pořádáme k příležitosti Dne bílé hole už od roku 2011. Kdokoliv si na nich může vyzkoušet třeba projít se zakrytýma očima labyrintem, vyrazit na krátkou procházku s vodicím psem nebo si zahrát zvukové pexeso. V letošním ročníku máme ovšem novinku – návštěvníci si vyzkoušejí poslepu uvařit. Co si navaří, mohou si také sníst,“ směje se Küű.

Akce pořádaná k příležitosti Mezinárodního dne bílé hole navazuje na Neviditelné večeře organizované v rámci Neviditelné výstavy na pražské Novoměstské radnici. Zážitek z poznání světa nevidomých se tady obohacuje o zkoušku chuťových buněk a orientace na stole a v talíři. „Málokdo si uvědomuje, jak se vyřazením zraku zkomplikuje vaření večeře i její pojídání. Zároveň se však pozoruhodně zintenzivňují ostatní smysly, hlavně chuť,“ vysvětluje Lukáš Vámoš, jeden z průvodců Neviditelné výstavy. Tato výstava je na Karlově náměstí v Praze otevřená veřejnosti od dubna 2011 a od té doby ji navštívilo už více než 123 000 lidí.

  • Minulý ročník se konal na Karlově náměstí (více zde)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!