Den bílé hole na Karlově náměstí

Den bílé hole na Karlově náměstí 

V úterý odpoledne 15. října, se v parku na Karlově náměstí v Praze objevila neobvyklá instalace. Labyrint, dvoukolo, stoleček se zvukovým pexesem a další hříčky. U příležitosti celosvětového Dne bílé hole přišla s touto akcí pražská Neviditelná výstava. Cílem těchto akcí je snaha přiblížit život nevidomých široké veřejnosti. Nevidomí a slabozrací se v mnoha oblastech života musí potýkat s problémy, jež nám v běžném životním tempu jen stěží přijdou na mysl.

 „Víte, co je horší než být slepý? Mít v pořádku zrak a nevidět.“  H. A. Kellerová

„Může se zdát, že odemknout zámek, nebo projít kousek cesty s bílou holí je jednoduchý úkol,“ vysvětlila nám Kriszta Simon, vedoucí Neviditelné výstavy. „Když si to pak zkusíte, zjistíte, kolik procent orientace vlastně zrak ve skutečnosti zajišťuje.“

„Technika bílé hole se musí chvíli trénovat, pro nevidomé je to jedna z nejdůležitějších orientačních pomůcek,“ objasnil Michal Novotný, jeden z průvodců přítomný u labyrintu. „Náš labyrint ale s kratší holí, tzv. signální, zvládnou i menší děti – často snáze než dospělí.“

Ve tři hodiny se přítomní dočkali ještě jednoho překvapení. Pod vedením průvodce Pavla Gorala (a jeho djembe) a Iva Charitonova z kapely Létající koberec (a jeho „židovské harfy“) prošlo šest desítek studentů s klapkami na očích přes celé náměstí. Důkaz toho, že i bez zraku se dá orientovat, zapojí-li člověk dostatečně zbývající smysly.   

Se slabozrakými a nevidomými průvodci Neviditelné výstavy si zájemci mohli sami zkusit, jaké to je projít s páskou na očích a bílou holí speciální labyrint, nechat se vést vodícím psem Heby v ulicích velkoměsta,  nebo také zkusit bez zapojení zraku jízdu na tandemovém kole. Průvodci se velice ochotně a trpělivě snažili přiblížit alespoň malinký kousek své denní reality těm, pro které je vidět svět očima naprostou samozřejmostí.

To vše jsou na první pohled zdánlivě jednoduché úkoly. Když si je s páskou na očích vyzkoušíte sami, uvědomíte si, že se vaše tempo najednou zpomalí, jste v běžných úkonech opatrnější a musíte zintenzivnit jiné smysly. Krok ve tmě už není tak sebejistý jako obvykle, ač máte vedle sebe speciálně vycvičeného pejska či bílou hůlku. Podvědomě najednou zapojíte více sluch, hmat, čich, více balancujete... Zvuky velkoměsta začnete vnímat úplně jinak v parku, než na rušné silnici, křižovatce, nebo na tramvajové zastávce…Klíčovou se ve světě tmy stane důvěra, důvěra ve vašeho průvodce, vodícího pejska a především důvěra v sebe sama, že i přes tento handicap lze nakonec s postupem času a vysokou dávkou trpělivosti vše zvládnout.

Tato doprovodná akce se prezentovala jako součást unikátního projektu Neviditelná výstava, jenž veřejnosti představuje život nevidomých a slabozrakých lidí mezi námi. Vznikla původně v Maďarsku, její pražská pobočka funguje v Novoměstské radnici již dva a půl roku a je oblíbeným cílem rodinných výprav i školních výletů. Stěžejní součástí je tzv. „prohlídka ve tmě“, tedy cesta několika místnostmi a prostředími v doprovodu nevidomého průvodce, kdy se návštěvníci spoléhají jen na čtyři smysly z pěti. Doplňková „viditelná část“ obsahuje tabuli Braillova písma, pomůcky a hry pro nevidomé i část věnovanou hluchoslepým.

Neviditelná výstava je pro veřejnost otevřena každý všední den od 12 do 20 hodin, o víkendu 10:00 – 20:00. Školním skupinám, rodinám a studentům poskytuje slevy. Kromě prohlídky ve tmě je možné rezervovat si také další doprovodné programyNeviditelnou ochutnávku vín a nově také Neviditelnou masáž

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!