Jedlíci čokolády z Tramtárie pobaví i dojmou

Jedlíci čokolády z Tramtárie pobaví i dojmou 80%

Nejen velká divadla umí předvádět skvělá představení. Olomoucké nezávislé divadlo Tramtárie je toho důkazem. Po kontrole lístků se vchází do poměrně malého sálu, kde se nachází pódium a sedačky, na které se vejde přibližně stovka návštěvníků. Do baru se pro občerstvení chodí přes scénu. Když se ale zhasnou světla a na pódium nastoupí herci, pak se teprve začnou dít věci.

Komorní scénu divadla Tramtárie si oblíbilo mnoho lidí. Proto bývají jejich představení často vyprodána. Jinak tomu nebylo ani u hry Jedlíci čokolády od Davida Drábka. Již několik minut před začátkem byl sál plný návštěvníků, kteří si přišli užít další z tramtárijských komedií. Stejně jako oni i já jsem byla plná očekávání.

Hra Jedlíci čokolády vypráví příběh tří dívek. Helena, Valerie a Róza jsou sestry, kterým zemřeli rodiče. Žijí společně pod jednou střechou, ale každá z nich má své trápení. Ustaraná Helena jako jediná vydělává a živý své sestry. Jak sama přizná, je napůl mrtvá kvůli událostem, které se staly v minulosti. Valerie celé dny tráví doma, bojí se vyjít ven. Čas tráví vystřihováním z barevných papírů nebo modelováním surikat. A někdy si také povídá se svou mrtvou matkou. Róza je tlouštík, který se válí pořád v posteli. Kvůli její váze jí nic jiného nezbývá. Miluje filmy a komandování sester. Na druhé straně stojí tři muži - „venčič“ psů Jan, sociální pracovník Ludvík a sebevražedník Samuel. Nad všemi bdí Buddha, který plní roli vyprávěče.

Tato černo-romantická komedie rozesměje. Poměrně vážný a smutný příběh je vyprávěn s humorem, doplněný o množství hlášek a vtipů, které publikum nenechají v klidu. Proto výkony herců odměňovali návštěvníci hlasitým smíchem. Herci byli skutečně výborní. Nejvíce mě bavil pár tvořený tlustou Rózou a sociálním pracovníkem Ludvíkem. Snaha Ludvíka přimět Rózu k tomu, aby začala jíst zdravě a hubnout, se neobešla bez mnoha vtipných momentů. Naopak některé scény byly tak dojemné, že se mi chtělo brečet.

Z divadla jsem odcházela moc spokojená s přesvědčením, že pokud se chce člověk opravdu zasmát, komediální počiny divadla Tramtárie jsou pro něj to pravé. Hra měla myšlenku, příběh, vtip a jiskru. Ani chvilku jsem se nenudila.

Nutno také podotknout, že tato hra byla oceněna Nadací Alfréda Radoka jako Česká hra roku 2011. Tramtárie ji má ve svém repertoáru od května letošního roku.

Režie: Konrád Popel
Obsazení:
Helena ... Dáša Rybářová
Róza ... Ivana Plíhalová
Valerie ... Petra Konvičková
Jan ... Miroslav Černý
Ludvík ... Marek Zahradníček
Samuel ... Matěj Mužík
Buddha ... Jana Posníková
 

Foto: Markéta Rosendorfová (www.divadlotramtarie.cz)  

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo Tramtarie

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!