17. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava pomalu klepe na dveře a je na co se těšit

17. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava pomalu klepe na dveře a je na co se těšit 

17. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava proběhne ve dnech 24.–29. října 2013. Největší svátek autorského dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě i letos nabídne pestrou škálu českých i zahraničních snímků a nebudou chybět světové, mezinárodní, evropské a české premiéry.

Z celkového počtu více než 2600 přihlášených filmů jich programová rada zařadila do festivalového programu 203 ze 47 zemí, z toho 21 snímků bude uvedeno ve světové premiéře. Mezi tyto premiéry bude patřit 13 českých snímků soutěžících v sekci Česká radost. Dále bude uvedeno 5 mezinárodních premiér, 9 evropských, 29 východoevropských a 14 středoevropských premiér.

Soutěžní filmy v mnohých případech doprovodí na festival jejich tvůrci. K filmům ze soutěžní kategorie Opus Bonum dorazí například režiséři Punlop Horharin (film Thawathosamat), dvojice Effi Weiss a Amir Borenstein (film The Same River Twice), Petr Snowdon (film The Uprising) a Johanna DomkeMarouanem Omarou (film Crop). Stejně tak přijedou mezinárodní hosté k filmům ze střední a východní Evropy v kategorii Mezi moři. Dorazí producenti Rebecca Houzel (film Sleeping Souls) a Sergej Trofimov (film Not My Land). Dále režiséři vybraných snímků Maša Drndić (film The Waiting Point), Svetoslav Stoyanov (film The Last Black Sea Pirates), Robert Kirchhoff (film Kauza Cervanová), Anja Salomonowitz (film The 727 Days Without Karamo) a Željka Suková (film Winter/Miracle).

Letošní ročník festivalu kromě již tradičních soutěžních sekcí Opus Bonum, Mezi moři, Česká radost a Fascinace představí také zajímavé sekce věnované buď určitému tématu, filmaři anebo státu.

Sekce USA TODAY ukáže současnou Ameriku očima jejích dokumentaristů.

V sekci USA Today bude uvedeno pět snímků amerických dokumentaristů, kteří se buď zaměřují na domácí problematiku USA nebo reflektují širší témata s ohledem na regionální specifika. Dva z nich reflektují americkou krizi. Zatímco Inequality for All se snaží ukázat její příčiny, formálně skromnější American Winter se na příkladu několika středostavovských rodin soustřeďuje na její destruktivní dopad. K nejpohnutějším momentům patří rozhovory s předčasně vyspělými dětmi zchudlých rodičů, jejichž osudem je opakování chyb starší generace, navíc bez naděje na vzdělání i úspěch. Tento film osobně představí jako host jeden z režisérů Joe Gantz.  Více

Sekce VOLBY nabídne historické volební snímky, které přiblíží volební náladu v letech dávno minulých.

„Volby“ bude i název jedné ze sekcí, kterou ve spolupráci s Národním filmovým archivem připravil jihlavský festival. Promítat se budou čtyři volební šoty z let 1919–1935 z dílny bratří Deglů a několik poválečných volebních agitek, které připomenou, jak se chodilo k volbám v letech 1946–1975. Film Za jedním cílem (1946) se tváří jako prostá reportáž jednoho konkrétního poválečného národního výboru, ale ve své podstatě odráží celkovou tvář poválečných antiněmeckých nálad. Nejlepší reklama (1948) je poúnorovou agitkou, která je příkladem lživé propagace čisticího prostředku Skvrnolín. Volíme šťastnou budoucnost (1948) je příběhem o snaze komunistické strany prosadit jednotnou kandidátku jediné strany. Jako důvod zde například uvádí potřebu šetřit papírem, který se spotřebovává na propagační prostředky. Více

Těšit se můžeme také na RETROSPEKTIVU CRAIGA BALDWINA.

Baldwin přijede do Jihlavy jako jeden z hlavních hostů festivalu. Kromě toho, že bude jediným porotcem soutěže Opus Bonum, budou moct diváci vidět v rámci programu i některé z jeho filmů. Baldwinův filmařský styl je charakteristický použitím metody found footage. Ta spočívá ve zpracování „nalezeného“ materiálu. Baldwin ve svých dílech stříhá dohromady záběry z různých děl filmové či televizní produkce, reklam, béčkových filmů a archivních záznamů. Více.

Sekce PRŮHLEDNÁ KRAJINA: ÍRÁN nabízí průřez historií íránského dokumentárního filmu.

Jaké zajímavé filmy vznikly v íránské kinematografii od 60. let až do současnosti? Diváci uvidí například experimentální dokument slavného režiséra Abbáse Kiarostamiho Homework (1989). Několik chlapců odpovídá na banální otázky týkající se plnění domácích úkolů. Špatně skrývané pocity a vyhýbavé odpovědi však ukazují širší pozadí rodinných problémů a na povrch vyplouvají bolestivé nedostatky v přístupu  k výchově a vzdělání.

FASCINACE: MOŘE jsou experimentální filmy s tematikou moře zaplaví jihlavská kina.

Mezi zajímavé snímky bude patřit film an Observation (r. Yoshiki Nishimura), kde je záběr moře převrácený vzhůru nohama a vytváří tak pohlcující iluzi prostoru, který vzbuzuje až závratě. Ve filmu La Plage (r. Patrick Bokanowski) se mořské pobřeží stává místem pro experimenty s odrazovými vlastnostmi skla. Více

RETROSPEKTIVA ALICE GUY uvede filmy první ženské režisérky.

V rámci Světového dne audiovizuálního dědictví uvedeme na festivalu sérii snímků rané filmařky Alice Guy, která je považována za první ženskou režisérku v historii kinematografie. Nejprve pracovala ve společnosti Léon Gaumont jako sekretářka, postupem času jí bylo dovoleno věnovat se natáčení krátkých filmů, ale jen v případě, že to nenaruší její práci. Brzy se stala vedoucí produkce a filmařkou, která vynikla v natáčení fikčních příběhů.

I letos představí festival aktuální tvorbu České televize v rámci sekce DOKUMENT ČT.

Česká televize podporuje tvorbu televizních dokumentů. Výběr z její produkce můžeme vidět na festivalu i letos. Diváky může zaujmout dokument Náš Vašek (r. Krystyna Krauze) o vztahu Václava Havla k Polsku či cesta do televizní analogové minulosti ve filmu Parta analog! (r. Martin Dušek). Dále se v sekci představí televizní portréty několika osobností: zpěvačky a textařky Zuzany Michnové (Jsem slavná tak akorát, r. Jitka Němcová) nebo herečky Halky Třešňákové (Liebe Indigo, r. Saša Dlouhý). Ve světové premiéře bude uveden film o polské režisérce Agnieszce Holland (Návrat Agnieszky H., r. Krystyna Krauze). Do podhůří Himalájí se vydáme se slovenskou muzikantkou a herečkou Dorotou Novotnou, která vypráví příběh o děvčátku z Nepálu (Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama, r. Vendula Bradáčová). Z dalších filmů diváci uvidí také dokumenty Lásky s vůní Jedle (r. Karel Koula), Pod dlažbou je pláž (r. Radim Špaček), Život s Kašparem (r. Helena Třeštíková) či Hoteliér (r. Josef Abrhám). Filmy Hoteliér a Pod dlažbou je pláž budou uvedeny v distribuční předpremiéře.

Jihlavský festival dokumentárních filmů není jen o filmu. Město zaplní také spousta dalších kulturních akcí, jako jsou autorská čtení, rozhlasové dokumentykoncerty, divadelní představení nebo výstavy. Více

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!