Jakýpak okolky? Pojďme balit holky!

Jakýpak okolky? Pojďme balit holky! 

Dorazit pozdě na koncert J.A.R. se rozhodně nevyplácí, přesto je to kapela takových kvalit, že i když jste součástí konzervy a ostatní sardinky se na vás tlačí ze všech stran, kvůli této hudbě to hodíte za hlavu a vydržíte až do konce. A "dokonce" vám ani nebude zas tak vadit, když vás někdo polije pivem, šlápne na nohu nebo vás nevědomky svým bokovým vlnobitím zapojí do svého dravého disco-funky ještěřího tance. Tenhle večírek moderoval sám pan Nadhled, takže kdo chtěl být 11. a 12. září sbalen klukama z J.A.R. a nestihl je v Jazz Docku nebo má zájem se něco málo o nich dozvědět, zde je menší výtažek.

(J.A.R.,  11. a 12. 9. 2013, JAZZ DOCK, Praha)

Koncert začal jakoby nic, takzvaně bez keců, pozdravů a povídaček. Dostali jsme je po dávkách v jednotkách akademického rapu. Hned mi bylo jasné, v čem tkví jejich vyhledávaná a oblíbená funky-disco zábava, "co na nich lidi mají, proč jsou vzorem mnoha muzikantů". Je to kombinaci  složení významných, multifunkčních osobností  prvotřídních muzikantských kvalit a  mixu rap-funky- humoru, který sedí jako hrnec na prdel.

Sestavu kapely snad ani nemusím představovat, ale pojďme do toho! Jsou důkazem toho, že se dá dělat více projektů dohromady, a ještě úspěšně a dlouhodobě, navíc se stejně časově vytíženými přáteli, pro radost, zábavu a kvalitně. Na jejich koncertě máte skutečně pocit, že vám zábavu servírují přerostlé děti, které s těmito slovními propletenci budou  bavit až do důchodu. Napadají mě různé asociace typu: duch AC/DC počesku, půlnoční předčítači ze zakázaného slabikaře, název jejich posledního alba  „Dlouhohrající děcka“ je rozhodně víc než výstižný. Pokud k tomu ještě přidáme komickou postavu Vrtulníka V, alias půlnoční uklízečku konfet z mejdanu, vnitřní, kocovinový hlas po tahu, která ti promlouvá do duše. Je super, že se tyhle osobnosti setkaly. Výborně se doplňují. Například Dan Bárta vás příjemně zatahá za srdeční chlopně zpívanou poezií, ale nebojte, z emotivního letu vás zpátky na zem dovede  Vrtulník zataháním za spoďáry, a to svým moderováním bez obalu.

Pojďme si je ve zkratce připomenout a vložit do přehrávače!

Michael Viktořík s uměleckým pseudonymem Vrtulník V, bývalá zakuklená funky lesba, český vykopávač nezávazně vázaného disko-rapu, majitel sexy dráždivého chraplavého hlasu, který směle konkuruje Jirkovi Pomeje, potenciální bratranec DJ Arnoštka (Kouř), zkrátka česká kultovní postavička. Pojem, který má za sebou krom dalších projektů a počátků Esa na Nově také spoustu necenzurovaných verzi pořadu Runway party, kde svým úchylně-výživným a drsným humorem rozhodně nešetří.

Roman Holý je pověstný svými kadeřemi, hudebním produkováním a svou další významnou kapelou Monkey Business (klávesy, zpěv). 

Texty skládá a na tamburínu hraje Ota Klempíř, v jehož sbírce Tali Bachtar najdete všechny texty J.A.R. a texty z jeho sólové desky Špička a Básně za dvaadvacet let.

Kdo nezná Dana Bártu, pak nejspíš ještě ani neumí chodit ani mluvit. Rozhodně jde o našeho předního hudebníka, zpěváka, který na českou hudební scénu vnáší osobitost, upřímný pěvecký maestro-feeling, který si vychutnáte nejen v komorních prostorech, ale také v halách nebo během společného koncertu se zahraničními hvězdami typu Bobby Mc Ferrin.

Dalším příkladem muzikanta, jak se patří, je Robert Balzar, baskytarista, který je také součástí hudebnho týmu Hany Hegerové a Robert Balzar tria.

Díky Mirku Chyškovi získává český film ty správné ingredience pro vyvolání pozitivních, svěžích emocí pro každého duchem mladého. Slušné ovace publika si během večera také zasloužil bubeník Pavel Bady Zbořil a dechová sekce, bez které by J.A.R. neměla ty správné funky-koule – Filip Jelínek, Radek Kašpar, František Kop.

Těším se na koncert další, o jehož termínech se můžete dozvědět třeba v kalendáři akcí, rozhodně doporučuji, další repríza dvojkoncertů je plánovaná opět v JAZZ DOCK, 29.9. a 30.9.2013, nechte se jimi sbalit, získat a rozhodně si zařiďte přijít včas!

Doktorka Wikipedia říká a skalní fandové vědí, že skupina J.A.R. byla založena symbolicky 17. listopadu 1989. (Od té doby mají v Lucerně vždy na tento den naplánovaný společný koncert.) Základní sestavu tvořil v té době autor hudby Roman Holý a duo „akademických“ rapperů Oto Klempíř a Michael Viktořík. Pánové začali rockověji hozenými alby (Frtka v roce 1992 a Mydli to! v roce 1994) , přitvrdili třetím albem Mein Kampfunk z roku 1997. O dva roky později vydává J.A.R. své čtvrté řadové album Homo Fonkianz. Píše se rok 2002 a vychází album Nervák, které se od rockových prvků více obrátilo k popu a disku – samozřejmě s převažujícím funkem. V roce 2006 vyšlo další řadové album Armáda špásu, které se stylem vrátilo k rockovějším opusům kapely. Album obsahuje dva singlySuperpéro a Doufám, který má i klipovou podobu. V roce 2011 vydali J.A.R. sedmé řadové album Dlouhohrající děcka.“ (Zdroj: Wikipeda)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazz Dock nabízí i další akce

Místo konání: Jazz Dock

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!