Nová sezona v Městkých divadlech pražských: česká témata a komedie s přesahem

Nová sezona v Městkých divadlech pražských: česká témata a komedie s přesahem 

Městská divadla pražská vstupují do nové sezony plná energie a nápadů. Hlavním velkým překvapením je čerstvě nastudovaná Molly Sweeney irského dramatika Briana Friela. Ředitel Ondřej Zajíc se vyjádřil o představení jako o „silném příběhu“, jenž má potenciál oslovit diváka. Ačkoli je celá hra postavena na monologickém vyprávění – přesněji řečeno střídání tří monologů – drží nás to stále na pozoru, má obrovské vnitřní napětí, a to i přesto, že se postavy nesetkávají.

Příběh je jednoduchý, ale na druhou stranu nezvykle mnohovrstevnatý: je to vyprávění o slepé ženě, které chce manžel společně s lékařem umožnit, aby prohlédla. Dle představitelky hlavní role Dany Batulkové Molly Sweeney reprezentuje jakýsi soud, ve kterém ale není nikdo vinný, „je to svérázná směsice vnitřního monologu a obhajoby“. Troufalost, experiment, vzrušení – to všechno je Molly Sweeney dle režiséra Ondřeje Zajíce. Premiéra proběhla v divadle Rokoko 9. září, nejbližší repríza je 23.9.

Dalšími novinkami divadla Rokoko, které na rozdíl od svého souseda ABC je koncipováno jako scéna pro dramata a komedie „s přesahem“, budou hry A voda stoupa, Kdo se bojí Virginie Woolfové a pak až na jaře surrealistické představení Vlkodlak nastudované opět Ondřejem Zajícem. Kdežto první z jmenovaných je konverzační komedie z pera novináře, dramatika a herce, oscarového laureáta Petera Ustinova, mistra dialogů, druhou určitě nemusíme dlouze představovat. Vlkodlak je mezitím hořce komediální a ryze aktuální verzí mýtu o Donu Juanovi, jež pokládá zásadní existenciální otázku: jsme dosud schopni vytvářet fungující vztahy?

Zvláštní zmínku si zaslouží oslava nezanedbatelného jubilea velké české herečky Luby Skořepové – večer pojmenovaný „Je mi 90, já to rozjedu“ je věnován energií sršící dámě, která strhla několik významných rolí v MDP, ačkoli do angažmá v Rokoku nastoupila až po sedmdesátce. Novinkou této sezony také budou speciální „soirée“, hudební večery herců, jež se představí v trochu jiném světle. Prvním na řadě bude 7. října „soirée“ Veroniky Gajerové a jejích hostů.

Divadlo ABC, které, jak již bylo zmíněno, se zaměřuje spíše na odlehčená představení a ztřeštěné komedie, nezklame svého diváka ani v nové sezoně 2013/2014. Ve dvou ze tří premiér se věnuje českému tématu, které se v divadle objeví v překvapivém kontrastu. Je to legendární Vančurova Markéta Lazarová – velké české drama, příběh z tragické minulosti v režii Pavla Kheka. Oproti tomu svérázná divadelní adaptace slavné Poláčkové knihy Bylo nás pět vypráví o časech, kdy nad českou kotlinou svítilo slunce. Režíruje představení, jehož premiéra se chystá na březen, Arnošt Goldflam, velký fanoušek Poláčkových děl. Vzhledem k tomu, že hru bude provázet řada dobových písní, jednoduše se zařadí do linie hudebních komedií určených pro nejširší publikum. Kromě ryze českých premiér, nabízí se i novinka amerického autora Davida Mameta Listopad. Nekorektní fraška pojednávající o prezidentských volbách v USA v režii Petra Svojtky vás zavede do zákulisí světa vysoké politiky a představí hlavního hrdinu – fiktivního amerického prezidenta – kterého budete v průběhu jeho připrav na nové prezidentské volby milovat a nenávidět.

Jako obvykle, se bude v MDP konat tradiční Představení pro nezadané, Vánoční festival pro děti a Velikonoční workshop. Pokračovat budou i Herecké kurzy pro neherce. Veškeré další informace, včetně aktuálních premiér a novinek naleznete na webu divadla: www.MestskaDivadlaPrazska.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Molly SweeneyMolly SweeneyMolly Sweeney
 

Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!