"V podstatě budeme v každé volné chvíli vybíhat na každé představení" říkají pořadatelé letošního ročníku OAF

"V podstatě budeme v každé volné chvíli vybíhat na každé představení" říkají pořadatelé letošního ročníku OAF 

Blíží se čtvrtý ročník multižánrového festivalu Open air festival v Panenském Týnci, na kterém si již tradičně na své přijdou jak fanoušci taneční elektronické hudby, tak milovníci rocku. Není nic lepšího, než když si můžete po koncertě své oblíbené kapely odskočit na stage a zahopsat si na set některého z Djs, pak si poslechnout autorské čtení, shlédnout divadlení představení nebo se zapojit do některého z mnoha workshopů.

Uspořádání letošního ročníku přitom bylo pro promotéry obzvláště náročné po té, co zcela nečekaně přišli o největšího sponzora minulých festivalů, Telefonicu O2. Stáli před zásadním rozhodnutím, zda tento ročník zcela nezrušit a nebo pokračovat dál. Naštěstí se rozhodli pro druhou variantu a přes obrovské úsilí se jim podařilo dát dohromady skvělý lineup.

Kladem Open air festivalu je, že nikdy neopomíjí ani hudební žánry, které rozhodně nejsou maisntreamové. Díky tomu dostanou prostor i menší, ale o to zajímavější projekty a hudební styly. Mě osobně např. velice potěšilo, že na tak velkém festivalu vystoupí i legendy české deep housové scény M&GORS VS RUGKUTTA. Kvalitní deep house v České republice totiž razí jen pár DJ kolektivů. Vedle Quadrant soundsystemu jsou to především právě M&gors. Parta se základnou v Berouně funguje dvanáct let, patří mezi oblíbence Charlie One z Ohm Square a již přes dekádu pořádá v klubu Cross večery s názvem Mooove It! Na OAF dorazí i se Seanem ze zpřáteleného britského soundsystemu Rugkutta.

https://soundcloud.com/magors/homensick-mix

Když se přesuneme k větším jménům, hlavním tahounem letošního ročníku jsou bezpochyby britští Underworld jako zástupci taneční scény. Rockoví fans zase uvítají Skunk Anansie, kteří rock zajímavým způsobem roubují na funk i další žánrové kmeny. Nesmíme zapomenout ani na O.Children, mladou londýnskou čtyřku, která novovlnné odkazy kombinuje se současnou elektronikou. Britští Kava Kava míchají svůj pověstný spacefunk už přes dvě dekády a za tu dobu se vyhráli v excelentní koncertní atrakci. Zemi galského kohouta budou reprezentovat nová elektronická esa Gesaffelstein (ten se na OAF představí dokonce se živým vystoupením) a Surkin; třetím mušketýrem se stane electro matador z Grenoblu The Hacker. Když se řekne breakbeat, mnohým se vybaví jméno Adam Freeland – tenhle brightonský hudební inovátor se postará o energičtější rozvlnění publika, zatímco Jon Kennedy potěší spíš ty, kteří preferují sofistikované DJ sety. Současný slovenský pop předvede skupina Peter Bič projekt, která v současnosti impozantně dobývá český éter. Dlouhý seznam českých účinkujících asi není třeba vyhmenovávat zde, kompletní přehled všech účinkujících je k dispozici na stránkách OAF: http://openairfestival.cz/#program

Povídali jsme si s hlavní organizátorkou a zakladatalkou festivalu Marií Markovou a s PR manažerem festivalu Stanislavem Zimou aka dj Stanzimem z uskupení djs Volnej průběh, které na festivalu zahraje také:

Na tiskové konferenci jste nezastírali, že přípravy tohoto ročníku byly komplikované vzhledem ke ztrátě hlavního sponzora festivalu a v podstatě jste se ocitli znovu na začátku. Co Vás nakonec přimělo nevystupovat z rozjetého vlaku a uspořádat již čtvrtý ročník?

MM: Jde především o lásku k festivalové scéně, krásnému místu s pozitivní energií a vložené energii do prvních ročníků, jež by zánikem přišla vniveč. Open Air Festival bych přirovnala k dítěti, které jsme doslova vypiplali a nyní ve věku batolete ho je třeba opečovat tak, aby se nám v průběhu konání mohlo postavit na nohy a rozběhnout vstříc světlým zítřkům;-)

SZ: K tomu nelze víc dodat. Snad jen to, že Marie je nenásilná bojovnice, což je možná paradox, ale zároveň silný motivační faktor.

V předešlé otázce jsme nastínili problémy. Co Vás ale během příprav naopak mile překvapilo a potěšilo?

MM: Vysoké nasazení a přístup realizačního týmu, který bojuje každý den za to, aby se na místě mohli návštěvníci nerušeně bavit, zapomenout na starosti a odvézt si jen ty pozitivní zážitky.

SZ: Seznámení s kolektivem, který i nepříjemné a stresové situace řeší s úsměvem a lehkostí, setkání s lidmi, kteří pomáhají nezištně a to, že víra opět hory přenesla ;o)

Jaký hudební žánr je Vašemu srdci nejblíže a kterou kapelu či vystoupení si Vy osobně nenecháte ujít? :-)

MM: Jsme především největšími milovníky elektronické muziky, ale nenecháme si ujít určitě vystoupení Kava Kava, speciální vizuální show Tata bojs, live set Gesaffelstein a už se moc těšíme na životní lásku Underworld. Neradi bychom opomenuli představení divadla Kvelb nebo skeče Na Stojáka. Je to těžké – v podstatě budeme v každé možné chvíli vybíhat na každé představení, jak nám čas dovolí.

SZ: Underworld uvidím snad už po šesté a nepochybuji o tom, že i tentokrát to bude emocionálně velmi silné. Těším se i na energii O.Children, dost si slibuju od živáku Gesaffelsteina a setu Surkina, Pavel Bidlo nám opět předvede brilantní mix…. Snad už na místě nebudeme muset tolik hektit a také zachytíme festivalovou atmosféru.

Milou zprávou na závěr pro všechny fanoušky OAF je, že vedení festivalu se rozhodlo současnou úroveň cen vstupenek v předprodeji až do zahájení festivalu zastropovat. V předprodeji tedy zůstává cena standardního vstupného po celou dobu konání OAF 2013 ve výši 800,- Kč a cena VIP vstupenky v hodnotě 1.400,- Kč.

| sharulinda Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!