Bože můj, smrt! Divadlo Komedie znovu ožívá pod taktovkou Hřebejka

Bože můj, smrt! Divadlo Komedie znovu ožívá pod taktovkou Hřebejka40%

„Filmová adaptace prodlouží představení život výjimečným způsobem,“ říká k novému filmu Jana Hřebejka umělecký ředitel Pražského komorního souboru Dušan Pařízek. Jeho inscenace Fassbinderovy hry Odpad-město-smrt v Divadle Komedie se tak, přes nucený červnový odchod souboru z divadla, dočká celovečerní pocty s podtextem sociálního dramatu.

Tak bude mít možnost, dle Pařízkových slov, nadále nastavovat zrcadlo hlavnímu městu, občanům a politické reprezentaci. Filmové zpracování je součástí uceleného cyklu věnovaného éře Divadla Komedie a jako první v pořadí bude mít premiéru 22. listopadu.

„Václavák je v noci příšerná záležitost,“ komentuje hlavní témata filmu – prostituci, přistěhovalectví, beznaděj – režisér Hřebejk. Společně s hlavní hrdinkou, prostitutkou Romi, putuje divák nočními ulicemi Prahy a sleduje neuvěřitelný pseudosvět, kde každý obyvatel prodává nejen své tělo, ale také své vize a naději, sledujíc přitom, kam se město dostalo za posledních 20 let. Laciné prostředí, pokleslost, melancholie, myšlenky hrdinů na materiální zajištění a posléze raději na smrt, syrová poetika, přehnaná stylizace, prostředí Lucerny (možná havlovská konotace?) – před diváka je postaven nelehký úkol, buď porozumí bez hnidopišství a konkrétních otázek, anebo odejde.

Působivé filmové zpracování dodává původně divadelnímu představení zcela jiný rozměr, přestože tvůrci nechtěli do scénáře příliš zasahovat, a dílo tak zůstává produktivní oscilací mezi světem divadla a filmu. Atmosféra města je maximálně využita, hraničí někdy s dokumentárními záběry až s tzv. „nekontrolovatelnou partyzánštinou“, jak se vyjádřil Jan Hřebejk. Gabriela Míčová alias Romi při své cestě noční Prahou nevybíravě nabízí své služby náhodným kolemjdoucím, kteří vlastně ani netuší, že jde o herečku, neboť štáb se skrývá 100 metrů daleko. „Kdo byl zrovna po ruce, ten to schytal,“ směje se Míčová. Během natáčení se schylovalo i ke konfliktům s „civilním komparsem“, od potyček s místními holkami, které se zlobily, že loví v jejich rajónu, až po vyjednávání s městskou policií.

Pro divadelníky bylo zprvu náročné zvyknout si na absenci publika a místo toho pronášet své „odžité“ repliky anonymní kameře, která je posléze zprostředkuje oku diváka. „Cílem bylo, vyvolat jakýsi pocit plynulosti, samozřejmosti, a přestože film vypadá líp, má trochu menší sílu,“ uvažuje režisér. „Vlastně se často samotná představení v Divadle Komedie filmu blížila, byla hodně intimní, hrálo se bez přestávek,“ vzpomíná Radim Špaček, který natočil pro Českou televizi 12 záznamů představení Pražského komorního souboru jako odkaz pro budoucí generace, takže divadlo bude dál žít mezi kulturní veřejností.

http://www.odpad-mesto-smrt.cz/index.php

Názor informuji.cz: 40%

Kdy a kde dávají film: Odpad město smrt

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!