Chystá se další z legendárních happeningů Lubo Kristka

Chystá se další z legendárních happeningů Lubo Kristka

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Happening, to je vlastně představení. Tento happening si ale asi představit nedokážete. Autorem je totiž česká legenda v tomto „oboru“, sochař a malíř Lubo Kristek. Ve středu 30. září se ve 20.30 hodin uskuteční další z happeningů surrealisty Lubo Kristka, tentokrát na zámku Křtiny. Ojedinělá akce s názvem Hon zahájí Kristkovu retrospektivní výstavu.

Ve výpravných surrealistických scénách se objeví přední baletní sólisté Markéta Habalová, Michal Pimek a Jana Přibylová, operní sopranistka Karolína Žmolíková, v hudebních rolích Marek Kotača (barytonsaxofon), David Křížek (tuba), Karolína Smutná (příčná flétna), Lukáš Svoboda (violoncello), Vojtěch Velíšek (kontrabas) a desítky dalších alegorických postav.

Otevření výstavy nočním happeningem je pro Kristka typické, tuto tradici zahájil již v roce 1971 v Německu, kde neunikla pozornosti reportérů, a již páté desetiletí ji rozvíjí v různých koutech světa.

Lubo Kristek: Království snu je pro mne to pravé. A škvírou do této říše bývá happening.

Výstava, která potrvá do 9. října, přinese průřez Kristkovou tvorbou. Na zámku Křtiny budou k vidění obrazy, sochy i asambláže. Mnohá z reprezentativních uměleckých děl jsou ze soukromých sbírek a výstava tak bude jednou z mála příležitostí je spatřit „naživo“.

Vernisáž s happeningem je volně přístupná veřejnosti

Tuto ojedinělou kulturní akci pořádá Mendelova univerzita v Brně pod záštitou rektora univerzity prof. RNDr. Ladislava Havla, CSc.

Stručně o autorovi

Lubo Kristek je současný světově uznávaný český sochař, malíř a akční umělec. Jeho tvorba je ovlivněna Salvadorem Dalím, se kterým byl v době své emigrace v osobním kontaktu. Kristek je zakladatelem tradice tzv. Kristkových nočních vernisáží, kterými zahajuje své výstavy. 

V roce 1990 se vrátil z emigrace v Německu a usadil se v Podhradí nad Dyjí na Znojemsku, kde mohou návštěvníci mimo jiné spatřit významný Kristkův symbol – klavír balancující na jedné noze na špičce jeho malířského ateliéru, nebo sochu nové společné Evropy vzniklou splynutím duchovních a kreativních hodnot nazvanou Evrum.

Kristek je znám také svojí happeningovou tvorbou uskutečňovanou po celém světe (země jako Rakousko, Polsko, Česká republika, Slovensko, USA, Kanada, Belgie, Turecko a další).

Tip pro návštěvníky, kteří pojedou přes Brno: kvůli uzavírce v Ochozu u Brna je nejlepší jet přes Bílovice nad Svitavou a Kanice.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Zámek Křtiny

Více o "Lubo Kristek"

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!