Lubo Kristek - výstava a happening

Lubo Kristek - výstava a happening

Adresa:

Křtiny , Křtiny 1

Termín: 30.9.2015 9.10.2015
Vstupné:

Vstup volný

30zář - 9říj celý den

Žánr: výstavysurrealismusvernisážsochymalba


Vernisáž retrospektivní výstavy surrealisty Lubo Kristka zahájí autorův noční výpravný happening Hon. Bude se konat na zámku Křtiny ve středu 30. září ve 20.30 h. Vstup pro širokou veřejnost volný.

(Upozornění pro návštěvníky, kteří pojedou od Brna - v Ochozu u Brna je uzavírka, nejlepší cesta je přes Bílovice u Brna a Kanice.)

Mendelova univerzita v Brně pořádá pod záštitou rektora univerzity prof. RNDr. Ladislava Havla, CSc. na zámku Křtiny retrospektivní výstavu mezinárodně uznávaného sochaře, malíře a performera Lubo Kristka.

Vernisáž 30. září bude ve 20.30 h zahájena pro Kristka typicky – jeho happeningem, tentokráte nazvaným Hon. V mohutném obsazení budou účinkovat například vynikající baletní sólisté Markéta Habalová, Michal Pimek a Jana Přibylová, operní zpěvačka Karolína Žmolíková, v hudebních rolích se představí Marek Kotača (barytonsaxofon), David Křížek (tuba), Karolína Smutná (příčná flétna), Lukáš Svoboda (violoncello), Vojtěch Velíšek (kontrabas), trubači Školního lesního podniku Křtiny a LDF Mendelovy univerzity v Brně a ve výpravných surreálních scénách se objeví mnohé další alegorické postavy.

Tradici Kristkových nočních vernisáží založil autor v roce 1971 v německém městě Landsberg am Lech a již páté desetiletí ji dále rozvíjí. Mnichovský časopis Medizin + Kunst ve třetím čísle z roku 1994 uvedl, že Kristkovy happeningy navazují na freudovskou psychoanalýzu, nesou se v duchu „Activité Paranoiaque Critique“ Salvadora Dalího – a jsou s naprosto nepředvídatelným koncem. 

Retrospektivní výstava na zámku Křtiny přinese výběr z tvorby Lubo Kristka – sochy, obrazy i asambláže. Představí jak jeho raná díla, která jsou známa především v zahraničí, například dřevoplastiku Duše z roku 1973 (která byla v roce 1987 vystavena v Mnichovské rezidenci) či asambláž Gloria, zrození Homo divinensus-intelektes z roku 1989, tak i díla nedávno dokončená, která již sice většinou byla publikována, ale doposud nebyla vystavena, kupříkladu olejomalbu Krajina smyslů s podepřenými mraky, vytvořenou v roce 2013.

Historička umění PhDr. Barbora Půtová, Ph.D. et Ph.D. z Univerzity Karlovy o tvorbě Lubo Kristka uvedla: Kristek ve snových a fantazijních motivech staví tvůrčí aspekt freudovského světa nevědomí a konkrétní iracionality do přímé opozice vůči světu jednostranně racionálnímu, navyklému a konvenčnímu. (…) Kristek naplňuje i základní princip surrealismu – princip samovolného vzniku tvaru z chaosu, v němž naslouchá podnětům spojujícím člověka s přírodou. Kristek otevírá brány mentálním i přírodním hlubinným zdrojům.“ (Kristkova podyjská glyptotéka, Brno 2013, str. 26–27, kniha je zdarma ke stažení: http://glyptoteka.cz/index.php/cz/novinky/kniha-o-kristkove-podyjske-glyptotece)

Po vernisáži je výstava otevřena do 9. října (denně od 10 do 17 hod).

Web zámku Křtiny: http://www.zamek-krtiny.cz/lubo-kristek-retrospektivni-vyber-z-dila-obrazy-sochy-asamblaze/
Web Lubo Kristka:  http://www.lubokristek.net/

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Podobné akce

15bře - 1zářcelý den

Space Mission

, Výstaviště 405/1 Výstava

27zář - 30čercelý den

Lesem

, Špilberk 1 Výstava

17lis - 31srpcelý den

Ubytování v okolí akce Lubo Kristek - výstava...

Restaurace a hotel OlbergBlansko (6.7 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (7.8 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (10.2 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...