Jan Dyntera zkoumá závislost na nových technologiích

Jan Dyntera zkoumá závislost na nových technologiích

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


LOST CONNECTIONS, nová výstava grafika a fotografa Jana Dyntera, je netradiční projekt připravený pro prostory Malé galerie Villy Pellé v Praze. Autor se dlouhodobě zabývá prolínáním analogového a digitálního světa a hledá, jak rozšířit výrazové možnosti fotografie. Zároveň zkoumá vizuální pohyb v hlubinách digitálního prostoru a jeho omezeních, ve světě mediálních chyb tak, jak jej vytváří sofistikované grafické, či vyhledávací systémy.

“V lidských dějinách dosud nenastalo tolik významných technických pokroků s globálním informačním dopadem, jako tomu bylo v posledních letech. Digitalizace a datová exploze plně ovládla život 21. století.”

Společnost se stává na technologiích a online světě stále více závislá, a žije dle slov autora ve věku “skloněném”, věku mobilním. Ale co se stane v momentě, kdy internetové připojení selže?

Koncept expozice se inspiroval zobrazovacími chybami při výpadcích datového připojení. Obraz se z původní podoby rozpixeluje a rozpadne na monochromatické plochy. Dochází tak k jisté „dekonstrukci“ obrazu na minimální částečky, kdy původní zobrazovaný jev zcela zmizí z vizuálního zřetele. Autor pak z těchto minimalistických barevných „chyb“ konstruuje realitu novou a do té se návštěvníci od 25. 10. do 11. 11. mohou na výstavě Lost Connections ponořit.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Umělci: Jan Dyntera

Místo konání: Villa Pellé

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!