Fotografická reportáž novodobé poutnice Kristýny Erbenové v galerii arto.to

Fotografická reportáž novodobé poutnice Kristýny Erbenové v galerii arto.to 

Galerie arto.to v areálu Uhelného mlýna v Libčicích nad Vltavou zahájí v sobotu 23. září letošní v pořadí již třetí výstavu v rámci ročního výstavního projektu Nic není černobílé. Po Haně Garové a Michalu Škodovi se v galerijním prostoru revitalizovaného brownfieldu bývalých šroubáren představí fotografka Kristýna Erbenová. Cyklus jejích nočních fotografií doprovodí zvuková intervence vizuálního umělce, básníka a performera Jaromíra Typlta a zvukového mistra Jana Trojana.

Výstava Dark Places je citlivou lyrickou reportáží novodobé poutnice, která se ve své vnitřní mladé síle nedokázala vejít do limitů jisté malosti a omezenosti českého teritoria, a zvolila tak cestu krajinou jiného kontinentu jako cíl k objevení své vnitřní jedinečné podstaty a síly.

Po absolutoriu na Institutu tvůrčí fotografie na Slezské univerzitě v Opavě se Kristýna Erbenová stala novodobou poutnicí a ve svém díle vychází ze zkušeností nabytých při opakovaných pobytech v Austrálii, kde již strávila více než šest let. Ve své tvorbě odkazuje na rodný Kolín, jenž je proslulý modernistickou fotografickou tradicí díky světově uznávaným osobnostem, jakými byli Jaromír Funke, Josef Sudek či Eugen Wiškovský.

Foto: Kristýna Erbenová

Erbenová tak neotřele navazuje na tuto silnou uměleckou linii, do níž vkládá inovativní přístup a svěží, introspektivní nazírání reality. Při svém nočním fotografování cestuje po zemi Aboriginců a ve tmě, za svitu úplňku pátrá po autentických, zvláštních a neobvyklých místech, která s dlouhou expozicí zachycuje na filmový materiál. Objevuje, jak by asi vypadal svět, kdybychom viděli v noci, kdybychom viděli neviditelné. Snímá krajinu, prostředí, jímž prochází, a s citlivým, lyrickým přístupem – a možná spíš podvědomě než vědomě – zaznamenává svou zkušenost poutnice, vykořeněné ze své původní rodiny a kulturní zkušenosti, ale o to bližší vlastní lidské podstatě bytí.

Foto: Kristýna Erbenová

Pro výstavu DARK PLACES připravil Jaromír Typlt ve spolupráci se skladatelem a zvukovým designérem Janem Trojanem nahrávky básnických fragmentů, které vstupují do dialogu s vystavenými fotografiemi v podobě samostatného „pásma“ slov a slovních útržků obohacujícího dojmy návštěvníků výstavy o další rozměr. Minutové sekvence čteného textu se neočekávaně ozývají z různých míst galerijního prostoru, který je paralelou k osamělosti v noční divočině, a mohou v divákovi vyvolat procítěnou emoci.

Expozici je možno vidět do 23. prosince. A mimo jiné v neděli 15. října a v sobotu 9. prosince proběhnou od 15.00 komentované prohlídky s umělci a kurátorkou výstavy Veronikou Marešovou.

Aktuální informace sledujte na sociálních sítích: Instagramu a Facebooku.

Foto: Kristýna Erbenová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Arto.to galerie v Uhelném mlýně nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!