Život a dílo akčního umělce Luba Kristka přiblíží film Ab ovo

Život a dílo akčního umělce Luba Kristka přiblíží film Ab ovo 

Surreálný snímek Ab ovo, v němž budou vyprávět sama Kristkova díla, uvidí diváci v premiéře zdarma 4. září před umělcovým asamblážovým domem v Brně. Některé postavy během uvedení doslova vystoupí z filmu.

Ab ovo přináší svědectví o osudu a tvorbě nekonvenčního sochaře a malíře Luba Kristka, který v roce 1968 žil až do pádu železné opony v emigraci. Autor proslulý kritickými asamblážemi a uměleckými happeningy, které se zhmotnily mimo jiné do domu v jihomoravské metropoli, z něhož vystupují obří ruce chránící živý strom a stroj času, na jehož minutové ručičce obíhá Sisyfos.

Premiéru filmu doplní živé scénické obrazy, kdy protagonisté vystoupí do reality mezi diváky. Mezi interprety nebude chybět Kristýna Kmentová a Robert Evin Hyland z baletu Národního divadla Brno, violoncellista Lukáš Svoboda z Filharmonie Brno a Stanislav Slavíček ze souboru Brno Contemporary Orchestra. Zazní také hudební kompozice Roberta Pobitschky.

U příležitosti uvedení počinu vychází publikace o Kristkově domě zasazeném do kontextu, pod níž je podepsaná kurátorka Francesca Pilati.  

Foto: Jindřich Kepert

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!