Divadlo Alfa představí poslední premiéru sezony: grotesku CHA CHA CHA aneb CHArlie CHAplin a jiná CHÁska

Divadlo Alfa představí poslední premiéru sezony: grotesku CHA CHA CHA aneb CHArlie CHAplin a jiná CHÁska

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Plzeňské divadlo připravilo pro své diváky již čtvrtou premiéru sezony 2014/15. Po pohádkovém sci-fi dobrodružství v raketě R.I.P. 1 (čti Říp 1), příběhové inscenaci Pohádky ovčí babičky a detektivce Spadla klec! aneb První případ podporučíka Vitáska, přichází na řadu komedie.

Tentokrát půjde o světovou premiéru maňáskové hry s téměř všeříkajícím názvem Cha Cha Cha aneb CHArlie CHAplin a jiná CHÁska. Divákům se kromě krále němého filmu Charlieho Chaplina představí hvězdy éry filmové grotesky Buster Keaton, Laurel a Hardy nebo proslulí policejní nešikové Keystonští strážníci.

Dramatik Vítek Peřina, režisér Tomáš Dvořák a výtvarník Ivan Nesveda se nechali inspirovat zlatým věkem grotesky. Jejich „maňásková expedice“ zamíří do doby, kdy filmovému plátnu vládly gagy, improvizace, nadsázka a humor a z kinosálů se ozývaly salvy smíchu.

Autoři, kteří od dětství tento žánr milují, by pro něj rádi (v rámci pomyslného předmětu výchova filmového diváka") získali i dnešní děti. Jejich scénář nabídne divákům fiktivní cestu napříč Spojenými státy americkými i napříč žánry - od kabaretu, music hallu, vaudevillu, přes cirkus až k branám filmového ateliéru Keystone Macka Senneta, kde se zrodí němá filmová groteska. Nová inscenace tak slibuje výlet do časů ragtime, příběh cesty slavných komiků na filmové plátno a možná i kultovní dortovou bitvu přímo na jevišti.

„Pro inscenaci tvůrci zvolili maňásky, tedy loutku, která – má-li zaujmout - musí být stejně ‚akční‘ jako komici za časů němého filmu. Představením provází pro tento druh produkce rovněž typický pianista (a zároveň lepič plakátů)…,“ říká dramaturg Divadla Alfa Pavel Vašíček

Premiérová inscenace volně navazuje na veleúspěšné představení Tři mušketýři, ať už inspirací filmovou groteskou, nebo zpracováním, které staví na univerzálním (celosvětově) srozumitelném a Alfou speciálně vyvinutém divadelním jazyku a jevištním provedení. „Třebaže aktuálně s napětím očekáváme zrod inscenace, nová premiéra ještě před uvedením zaujala řadu dramaturgů a byla vybrána do programu několika významných festivalů,“ konstatuje ředitel Divadla ALFA Jakub Hora

  • Česká premiéra se uskuteční v pondělí 1. června v 9:00.
  • Slavnostní večerní premiéra se uskuteční v pátek 5. června v 17:30 a v 19:30.
  • Inscenace je určena divákům od 7 let.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo Alfa

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!