38. Letní filmová škola Uherské Hradiště

38. Letní filmová škola Uherské Hradiště 

Program 38. ročníku Letní filmové školy, která se letos uskuteční od 21. do 28. července, je sestaven z šesti pravidelných sekcí, které pokrývají zaměření programu LFŠ.Jsou to: Fokus, Inventura, Spektrum, Visegradský horizont, Zvláštní uvedení, AČFK uvádí. Témata LFŠ v letošním roce nezapomínají na 70. výročí atentátu na Heydricha, připomínají málo probádané kinematografie, seznamují diváky s talenty světového filmu, a také pamatují na tradiční retrospektivy. Nedílnou součástí programu jsou také masterclass hlavních hostů LFŠ, z nichž někteří obdrží Výroční cenu AČFK.

Maďarský Fokus

Sekce Fokus zaměřená na dějiny jedné národní kinematografie bude letos věnována historii maďarského filmu. Výběr Maďarska pro tuto sekci představuje vyvrcholení soustavného mapování maďarského filmu na předchozích Letních filmových školách. Představí se tři výjimeční maďarští tvůrci tří generací: Istvána Szabóa, Marcella Jankovicse a Benedeka Fliegaufa. 60. léta jsou označována jako zlatý věk maďarského filmu. Toto období, někdy označováno jako Maďarská nová vlna, se nese ve znamení debutů největších osobností dějin maďarské kinematografie jako jsou například Miklós Jancsó, István Szabó, Márta Mészárosová a vyznačuje se vysokou mírou inovativnosti a originality. Maďarské filmy se v tomto období mnohdy inspirovaly západními vzory. Průřez vývojem maďarské komedie zachytí několik typických představitelů komediálních filmů jednotlivých dekád a různé přístupy maďarských tvůrců k tomuto žánru. Ve výběru letošní LFŠ se objeví například snímky Pan profesor Hanibal, Černá káva či Nikdy nezemřeme.

Film a živá hudba

Již tradičně představí LFŠ kolekci němých filmů, jejichž projekci bude doprovázet živá hudba. Těžištěm této kolekce bude letos tvorba legendárního amerického komika Harolda Lloyda, a to od prvních krátkých grotesek, v nichž se formoval jeho typický styl, až po klasické snímky jako O patro výš. Dále uvedeme restaurovanou verzi Cesty na Měsíc Georgese Méliése, již doplní dokument Serge Broomberga a Erica Langea Neobyčejná cesta, věnovaný restaurování tohoto snímku.

Retrospektiva Agnieszky Hollandové

Na letošním ročníku budou uvedeny nejzásadnější snímky z počátku filmové dráhy Agnieszky Hollandové „první dámy“ polské kinematografie. Ta v současné době dokončuje TV film o Janu Palachovi Hořící keř.

Doprovodný program

Součástí nezaměnitelného charakteru Letní filmové školy je i odborný a doprovodný program, který nabízí divákům pozornější a hlubší pohled na jednotlivá témata i nahlédnutí do jiných uměleckých sfér. Pravidelnou součástí odborného programu a setkání se zahraničními i domácími hosty jsou moderované Lekce filmu (masterclass) předních hostů LFŠ, kteří diváky seznamují se svým autorským přístupem i tvůrčím světem. Klíčovým projektem letošního odborného programu bude seriál projekcí monumentálního patnáctidílného projektu Příběh filmu: Odysea, ve kterém britský filmový historik Mark Cousins zevrubně mapuje historii filmu od bratří Lumiérů po Guse van Santa. Cousinsův výjimečný projekt velmi vhodně propojuje encyklopedickou šíři faktografických informací s popularizačním aspektem a prezentuje dějiny kinematografie jako napínavý a stále fascinující příběh. Na LFŠ budou každý den festivalu promítnuty dva hodinové díly tohoto projektu s odpovídajícími odbornými úvody.

Hosté

Letní filmová škola letos uvítá Istvána Szabó, který do Uherského Hradiště dorazí 24. 7. a zdrží se až do konce festivalu. Tento legendární režisér, který je umělecky činný již od konce padesátých, v letošním roce přichází s novým filmem Dveře, jehož česká premiéra se uskuteční právě na LFŠ. Szabó je klíčovou postavou historie maďarském kinematografie – v 60. letech pomáhal definovat nový maďarský film ovlivněný západoevropskými vzory, v 80. letech zaznamenal jeho Mefisto dosud nejzářivější úspěch maďarského filmu, a to v podobě Oscara za nejlepší neanglicky mluvený snímek, na přelomu století pak oslňoval světové publikum velkými koprodukcemi se skvělým hereckým obsazením. Retrospektiva na LFŠ přinese reprezentativní průřez tvorbou tohoto klasika. Zlaté dítě krizí zmítaného současného maďarského filmu Benedek Fliegauf , jeden z nejnadanějších a nejnadějnějších tvůrců mladé evropské generace. Fliegauf se do povědomí zapsal krátkými i celovečerními snímky na pomezí experimentálního filmu s radikálně ambientní atmosférou a výjimečným obrazem i zvukem. Svou pozici v rámci evropské kinematografie následně potvrdil oceňovanými hranými filmy a Jenom vítr oceněný Stříbrným medvědem na Berlinale 2012. Benedek Fliegauf uveden na LFŠ kompletní retrospektivu svých celovečerních filmů. Držitel Zlaté palmy za snímek Hádka Marcell Jankovics na LFŠ uvede českou premiéru svého zbrusu nového projektu Lidská tragédie. Kolekci filmů Harolda Lloyda přijede do Uherského Hradiště představit jeho vnučka filmová historička a producentka Suzanne Lloydová, což je osobnost nad jiné povolaná, protože ji legendární komik nejen vychoval, ale učinil ji i „správkyní“ svého odkazu. Lloydová založila společnost Harold Lloyd Entertainment, Inc., která pečuje nejen o Llloydovo filmové, ale i fotografické dědictví.

Výroční ceny Asociace českých filmových klubů

Cenu AČFK letos obdrží István Szabó, a to za celoživotní přínos maďarské kinematografii. Mezi dalšími oceněnými budou Abbás Kiarostamí, který sehrál klíčovou roli v přiblížení íránské kinematografie světu, Carlos Saura, Martin Šulík a Marcel Říman.

Ceny akreditací

 

Základní cena

Sleva - studenti, FK, ZTP

Platba do 31.5.

1 den

250

x

x

3 dny

700

600

x

6 dní

1200

1100

x

Celá LFŠ

1400

1250

1000

         

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Doktor ŽivágoIstván SzabóLawrence z Arábie
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!