Smrtící koncerty: ve zničujících plamenech zahynulo 100 hudebních fanoušků

Smrtící koncerty: ve zničujících plamenech zahynulo 100 hudebních fanoušků  

Ve druhé části našeho seriálu o koncertech, které poznamenala katastrofa, zůstaneme stále ve Spojených státech. Ze 70. let 20. století se ale přesuneme do nedávné minulosti. Jedna z největších hudebních tragédií se totiž stala teprve roku 2003 a zahynulo během ní sto fanoušků. Ti si přišli užít koncert kapely Great White. Z něj se ale už nevrátili.

Je 20. února 2003 po jedenácté hodině večerní a The Station Nightclub na Rhode Islandu se postupně rozpadá pod plameny obrovského požáru. Před chvilkou byl plný nadšených hudebních fanoušků. Ti za sebou mají nyní zběsilý únik a mnoho z nich je zraněných. Někteří prožívají postraumatický šok. Těla těch, kteří neměli tolik štěstí a utéct nestihli, právě pohřbívají plameny uvnitř rozžhavené budovy. Celkem v klubu zůstává, a tudíž umírá, sto lidí.

Jen pár minut před tím zahajuje uvnitř budovy svůj koncert americká hard rocková kapela Great White, která se pohybuje na hudební scéně již od roku 1977. Vítá je nacpaný sál, který obsahuje téměř o sto více fanoušků, než je jeho povolená kapacita. Zaznívají první melodie a zpěvák Jack Russell předvádí návštěvníkům píseň Desert Moon. Atmosféru v klubu má oživit i pyrotechnika, kterou spouští kapelní tour manager Daniel Biechele.

Vyhořelý The Station Nightclub (foto: phoenix-society.org)

Hned po prvních sekundách písně se však situace v sále zkomplikuje. Od lítajících jisker ze zapnuté pyrotechniky chytne izolační pěna, která se nachází na stěnách i stropu kolem jeviště. Návštěvníky oheň nejprve vůbec nevyvede z míry. Ohně, jiskry a dým přece k pořádnému rockovému koncertu patří! Panika začne však vznikat velmi brzy, kdy se plameny neustále šíří a sál začíná zaplavovat tmavý toxický dým. Ten je velmi nebezpečný, protože obsahuje smrtící oxid uhelnatý a další ohrožující plyny. U mnoha lidí způsobuje právě kouř rychlou ztrátu vědomí.

Oheň se klubem šíří neskutečně rychle. Během pár sekund je v hale nedýchatelno a po pěti minutách už je sál zahlcen plameny. Lidé začínají panikařit a snaží se co nejrychleji dostat k východovým dveřím. Přestože ze sálu vedou čtyři únikové východy, dva z nich jsou zavřené a další brání ochranka pouze pro kapelu. Dav lidí se tak mačká v jednom jediném východu, čímž se vytvoří jeho blokáda, která brání dalším fanouškům dostat se na čerstvý vzduch.

Dopady katastrofy

Celkem se v klubu nacházelo 462 lidí. Ven se nepodařilo uniknout stovce z nich. Dalších 230 lidí bylo vážně zraněno. V ohni zemřel také kytarista kapely Ty Longley. Ten byl údajně na cestě z klubu, ale nakonec se vrátil, aby se pokusil zachránit před plameny svou kytaru. The Station Nightclub byl kompletně poničen požárem. Dnes je na jeho místě památník určený obětem, které se z koncertu, na který chtěly dlouho vzpomínat, již nevrátily.

Památník obětem Foto: en.wikipedia.org

Kapela Great White svou činnost po tragédii neukončila. Pět měsíců po požáru vyjeli členové na benefiční turné, během něhož každý koncert zahajovali modlitbou za oběti a jejich pozůstalé. Těm také věnovali část výtěžků z turné. Za hlavního viníka katastrofy je po rozsáhlém vyšetřování stále považován především tour manager kapely Daniel Biechele, jenž osudnou pyrotechniku spustil. Přestože kapela tvrdila, že na pyrotechnické efekty měla od klubu povolení, toho tvrzení majitel klubů odmítl. Biechele byl nakonec odsouzen na 4 roky ve vězení.

Další klubové požáry

Přestože se může zdát 100 obětí na životech skutečně extrémní, existují i další podobné tragédie, které si vyžádali ještě více mrtvých. Během požáru v brazilském klubu Kiss nightclub zahynulo 242 lidí. Požár v República Cromañón nightclub v Argentině má na svědomí 194. 156 lidí tragicky zemřelo v plamenech v i ruském Lame House

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: killershowbook.comFoto: en.wikipedia.orgFoto: phoenix-society.org
 

Mohlo by se ti líbit...

Více o "Smrtící koncerty"

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!