Smrtící koncerty: Před vystoupením The Who ušlapal obrovský dav 11 mladých fanoušků

Smrtící koncerty: Před vystoupením The Who ušlapal obrovský dav 11 mladých fanoušků 

Určitě za sebou máte již nějaký koncert svého oblíbence, na který nikdy nezapomenete. Pravděpodobně je to kvůli tomu, že vás vystoupení natolik oslovilo a zasáhlo, že na něj rádi vzpomínáte. Existují ale také lidé, kteří si na koncertech prožili nejhorší chvíle svého života. Někteří z nich se z vystoupení už domů nevrátili. V našem novém seriálu vás každý týden seznámíme s koncerty, které se proměnily v noční můry. V našem prvním příběhu vás zavedeme do Ameriky sedmdesátých let.

Píše se 3. prosinec roku 1979 a americké město Cincinnati se chystá na obrovský koncert britské rockové kapely The Who. Ten má odstartovat osmou hodinou večerní v aréně Riverfront Coliseum (v současné době je přejmenována na U.S. Bank Arena). Skupina se v Cincinnati staví v rámci menšího amerického turné. Ještě před osudným koncertem předvádí své vystoupení i v New Jersey, New Yorku či Detroitu. Cincinnatský koncert se však stává nezapomenutelným právě v negativním slova smyslu. The Who ten večer přichází totiž rovnou o 11 svých fanoušků.

Organizátoři si však nad připravovaným koncertem mnou ruce. Hala je totiž kompletně vyprodána. Přes 18 tisíc lístků už zná své majitele, kteří se nemohou dočkat večerní show. Jeden z klíčových faktorů, který povede k tragédii, je ale fakt, že více než 14 tisíc lístků je bez místa na sezení, tzv. festival tickets. Čím dřív se tedy fanoušci do haly dostanou, tím lepší místa si mohou zabrat. Za každý z těchto lístků utratili jejich majitelé deset dolarů, což na tehdejší dobu nebyly malé peníze. Proto už v brzkých odpoledních hodinách postává před uzamčenou halou dav nedočkavců, kteří chtějí ukořistit ta nejlepší místa. Některým se to stane osudným.

Večer již stojí před halou tisícihlavý dav, který se dožaduje vpuštění dovnitř. Dveře se však ve stanovený čas neotvírají a dav začíná být stále více netrpělivý. Obrovské fronty se tvoří u všech dveří velké haly. Nakonec se jich však otevírá jen několik (pouhých pět z celkových 134), čímž vzniká jeden jediný vchod. Tím začnou do haly pronikat první návštěvníci. Tlak nedočkavého davu je obrovský a ještě daleko více zesílí v momentě, kdy si řady u ostatních dveří uvědomí, že se další brány haly otevírat nebudou. Další tisíce lidí se tak začnou hrnout k jednomu jedinému otevřenému vchodu do haly.

Policie, která je na místo povolána, žádá managera haly, aby otevřel i zbývající dveře. Ten však jejich žádost odmítá, protože nemá údajně k dispozici více kontrolorů vstupenek. Pro celou akci jich bylo totiž najato mizerných devět. Tisíce lidí vytváří obrovský tlak, v němž nakonec přichází o život jedenáct mladých fanoušků. Návštěvníci proudí do haly a nevnímají těla, po kterých šlapou. Ty už nemají šanci postavit se zpět na nohy a jejich život končí pod podrážkami stovek bot. Lidé umírají kvůli panice či z důvodu udušení v davu.

Třiadvacet dalších lidí je navíc vážně zraněných. Přesto ale koncert probíhá tak, jak bylo v plánu. Kapela odehraje celý svůj set a o mrtvých se dozvídá až po svém vystoupení. Úředníci a organizátoři mají totiž strach, že zrušení koncertu a zpráva o mrtvých by mohla obrovský dav tak rozčílit, že by mohlo přijít o život ještě daleko více lidí. The Who byli tragédií otřeseni a pro svá další vystoupení přistoupili ke zvýšení bezpečnosti. Následující koncert v Buffalu také věnovala obětem a jejich rodinám.

Možná si říkáte, že v dnešní době se již něco podobného nemůže stát. Opak je ale pravdou. I ve 21. století je mnoho lidí, kteří končí ušlapaní v obrovském davu proudícímu za svou oblíbenou hudbou. O nich si ale povíme zase příště. Koncert The Who není totiž zdaleka jediným, který poznamenala krev.

Foto: retro.cincinnati.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Smrtící koncerty: Před vystoupením The Who ušlapal obrovský dav 11 mladých fanouškůSmrtící koncerty: Před vystoupením The Who ušlapal obrovský dav 11 mladých fanouškůSmrtící koncerty: Před vystoupením The Who ušlapal obrovský dav 11 mladých fanoušků
 

Mohlo by se ti líbit...

Více o "Smrtící koncerty"

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!