9 důvodů, proč vidět Everest, než nastane konec světa!

9 důvodů, proč vidět Everest, než nastane konec světa! 

Pokud máte rádi dobrodružné filmy, bude se vám možná líbit blockbuster od režiséra Baltasara Kormákura. Nechybí mu hvězdné obsazení, silný příběh ani nádherné lokace himalájských velehor. Měli byste se na něj určitě podívat, ještě než nastane světová apokalypsa!

1. Obdivujete vikinskou krvelačnost?

Od malička milujete drsné Vikingy, kteří pod náporem halucinogenních bylin vždy udělali z nepřátel puzzle? Šílené berserkery sice v Everestu nenajdete, ale zato drsné horolezce s podobnou odvahou (i bez drog) určitě. Kromě toho si režisér snímku Baltasar Kormákur vysloužil mezi herci přezdívku „Viking“, za což může nejen jeho perfekcionismus a drsná tvrdohlavost, ale také islandský původ.

2. Milujete exotické velehory?

Pokud jste na předchozí otázku odpověděli kladně, tak byste si nový snímek rozhodně neměli nechat ujít. Zejména ve 3D verzi si budete v kině občas připadat jako před výstupem ze základního tábora k vrcholu některé z osmitisícovek. Trikaři odvedli v případě snímku, který se kvůli nečekaným potížím téměř v Himalájích nenatáčel, fakt hustou prácičku. Také záběry - částečně převzaté ze staršího dokumentu IMAXu o Everestu - nemají chybu. 

3. Máte rádi svobodný Tibet?

Osvobození Tibetu se sice nedočkáte, jenže koneckonců je to tam z Everestu coby atomovkou dostřelil. Místo dalajlámy ve snímku uvidíte například skvělého Jasona Clarka, který zachovává ledový budhistický klid, i když mu teče do bot, pod cepín a pod bundu. Navíc už tuší, že tahle cesta nedopadne vůbec dobře. Dodatek pro šťouraly – Clarke hraje skutečného novozélandského horského vůdce Roba Halla, jehož výprava na Everest v roce 1996 skončila tragicky.

4. Ču, ču Ču-mu-lang-ma, nečum a měř!

Ču-mu-lang-ma nebo také Sagarmátha nejsou nadávky jistého nejmenovaného etnika ze severních Čech, ale jiné názvy pro Everest. Věděli jste, že se během posledního století několikrát „změnila“ výška této nejvyšší hory světa? Za tímto „zázrakem“ lze najít stále přesnější způsoby měření. Takže zatímco jsme se ve škole učili výšku 8848 metrů nad mořem, dnes už je Everest o dva metry vyšší!

5. Obdivujete Gyllenhaalovy úchyláky?

Jake Gyllenhaal patří mezi nejtalentovanější americké herce současnosti. Svědčí o tom jeho mega-úspěšné role ve Slídilovi, Zmizení nebo snímku Zodiac. Každopádně mu sednou postavy pošahaných chlápků, kteří jsou dost mimo. Z této škatulky se však dokázál vymanit, což dokazuje právě v Everestu, kde si střihl sympatického horolezce Scotta Fischera. Také další herci se nemají za co stydět, včetně Keiry Knightley, která však má pouze menší roli.

6. Myslíte si, že dobří vždy přežijí?

Pozor spoiler!!! Většina hollywoodských filmů se může „pochlubit“ uslzeně prvoplánovým scénářem, ve kterém zahynou pouze ti „zlí a prohnilí“. Aniž bych prozrazoval podrobnosti, Kormákurův Everest mezi zmíněné bijáky nepatří. Himalájím je zkrátka jedno, jestli jste masový vrah s ostře nabroušenou lžící, roztomilý pejsek nebo humanista, který zachránil sto lidí ze spárů hladomoru. Padni komu padni! Kromě toho film upozorňuje na fakt, že smrt není většinou ani zábavná, ani hrdinská.

7. Je soutěživost vždycky OK?

Mezi hlavní příčiny horské tragédie z filmu patřilo mimo smůly i celkové podcenění situace. Kromě toho, že na místě bylo hodně amatérských horolezců, dost hazardovali i vůdci zmíněných expedic. Výpravy totiž neodvolali, přestože věděli o zhoršujícím se počasí. Důvodem byla soutěživost a strach o další zakázky. Tento fakt ve scénáři snímku však najdete jen částečně.

8. Sakra, kdy už bude konec?

Snad jediným větším nedostatkem výborného snímku je jeho roztahaná první třetina, kde se vysvětlují okolnosti cesty, představují hlavní postavy (je jich hned několik) a navozuje celková atmosféra. Úvod je vzhledem k následující velmi akční části poněkud nudnější. Jinak je však Everest skvělým epickým dobrodružným dramatem, který se bude líbit hlavně nadšeným cestovatelům a milovníkům exotické přírody. P. S.: Také tenhle otravný článek už brzy skončí.

9. A co ta apokalypsa?

Pokud vynechám mini-apokalypsu filmových dobrodruhů, můžete se prý brzy těšit na konec světa ve svých domovech. Stejně jako asi tisíckrát v minulosti to potvrzuje neomylný kazatel s jeho sektou Svědkové posledních dnů. Že tomu nevěříte? Ale to musíte – vždyť na strašení lidí se dá tak dobře vydělat a výborně se o tom točí filmy a píšíu knihy! Omyl z prosince 2012 se už prý tentokrát nebude opakovat a Zemi konečně pohltí obří červí díra nebo sní k obědu Aštar Šeran. Pokud máte rádi extrémní sporty, nezapomeňte navštívit Everest - v kině nebo naživo, ještě před Armagedonem :-)

Kdy a kde dávají film: Everest

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hrají:

Kdy a kde dávají film:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!