5 horkých tipů, na co vyrazit na Febiofest

5 horkých tipů, na co vyrazit na Febiofest 

Filmový festival Febiofest 2015 pokračuje po své hlavní pražské sekci v regionech (30. března - 17. dubna). Z celkem 159 filmů, které je v rámci jeho bohaté programové nabídky možné zhlédnout, vybírám pět, které by vám rozhodně neměli ujít.

1. Talisman vlků

Mladý Číňan Chen Zhen se za dob tzv. kulturní revoluce ocitá v oblasti Vnitřního Mongolska, kde se seznamuje s nomádským způsobem života. Mongolské stepi symbolicky vévodí vlk, který je člověku nejnebezpečnějším nepřítelem, ale rovněž dobrodincem. Právě v odvěkém zápasu s vlkem ohrožujícím stáda ovcí a koní byl člověk posílen. Chen Zhen je natolik okouzlen místním smýšlením, že se rozhodne odchytit a vychovat vlčí mládě. Film je adaptací částečně autobiografického románu Totem vlka (Wolf Totem, 2004) čínského autora Jianga Ronga. Román se záhy po svém vydání stal v Číně bestsellerem a vzbudil diskuze ohledně povahy čínského národa.

Snímek Talisman vlků můžete vidět dnes, 26. března ve 20:00 v CineStaru Černý Most.

2. Báječný hotel Marigold

Báječný hotel Marigold, sídlící v Indii, měl být snem bohatých britských důchodců, kde měli trávit své stáří uprostřed přepychu a exotiky. Seniory však překvapí chátrající budova bez vody a elektřiny. Optimistický majitel hotelu Sony Kapoor (Dev Patel) přesto věří, že dokáže jejich očekávání splnit. Role seniorů byly obsazeny známými britskými herci v čele s Judi Dench. V dalších rolích se objeví Tom Wilkinson, Bill Nighy, Penelope Wilton, Ronald Pickup, Celia Imrie a Maggie Smith. Komediální drama režiséra Johna Maddena bylo uvedeno na Febiofestu již v roce 2012, nyní festival představí i jeho pokračování Druhý báječný hotel Marigold (The Second Best Exotic Marigold Hotel, 2015). Film byl roku 2013 nominován na Zlatý glóbus ve dvou kategoriích a na cenu Bafta 2013 za nejlepší film.
 
Snímek je k vidění dnes 26. března ve 21:00 a 27. března v 16:00 v CineStaru Anděl anebo tentýž den od 17:30 v CineStaru Černý Most.

3. Nalezenec

Celovečerně debutující scenárista a režisér Vuk Ršumović bez zbytečných emočních výlevů předkládá de facto uzavřenou epizodu ze života chlapce, jenž vyrostl mezi lesní zvěří. Z bosenských lesů ho „zachránili“ lovci a poslali do bělehradského sirotčince. Zde se nový chráněnec musel naučit přebíjet své zvířecí pudy a nahrazovat je civilizovaným chováním. Momenty pozvolné proměny zvládl dětský herec Denis Murtić na výbornou. Do Ršumovićovy civilně vyprávěné psychologické studie ale časově zasáhne válka v Jugoslávii. Snaha o proměnu divocha v civilizovaného tvora selže v momentě, kdy „vyspělá“ společnost vytáhne do barbarského boje na život a na smrt. Snímek získal Cenu diváků na MFF Benátky 2014 a dále Cenu FIPRESCI a Cenu FEDEORA.

Na Nalezence vyrazte 26. března od 21:30 v Praze, 31. března od 17:30 v Českých Budějovicích, 1. dubna od 17:30 v Hradci Králové nebo 11. dubna od 17:00 v Děčíně.

4. Hráč

Odtažitý Alex tráví většinu svého času u počítače, kde si pod přezdívkou Koss vydobývá v místním klubu renomé jako hráč počítačové hry Quake. Mimo virtuální realitu je ale jeho život podobně nehostinný jako oblast, kde bydlí. Kvůli hraní zanedbává školu a Alexova osamocená matka má strach o synovu budoucnost. Po účasti na jednom z turnajů je mu nabídnuto členství v profesionálním hráčském týmu a mladík upíná své ambice i um k vítězství na světovém mistrovství. Bylo by však takové vítězství řešením jeho životní situace? Ukrajinské drama natáčel Oleg Sentsov na skutečných herních turnajích a do rolí obsadil reálné gamery.

Hráč je k vidění 26. března od 19:15 a 27. března od 14:30 na Andělu.

5. Králova zahradnice

Alan Rickman je jeden z nejoblíbenějších britských charakterních herců, známý jako člen Královské shakespearovské společnosti i z Lásky nebeské či série Harry Potter. Ve svém druhém režijním zářezu sám hraje francouzského krále Ludvíka XIV., který zrovna dokončuje budování zámku ve Versailles a především jeho legendárních okolních zahrad. Jako, řečeno dnešním jazykem, „zahradní architektka“ nastupuje nebojácná Sabine (Kate Winslet), která má spolu s Andrém Le Nôtre vytvořit zahrady „dosud neviděné krásy“. Intriky u dvoru, břitké dialogy, neotřelé pojetí výpravy kostýmního filmu i historie společensky nepřijatelných citů a ambicí.

Vysílací časy naleznete zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!