Pověsti z hradů a zámků: na Vysočinu za čertovskými sázkami, poklady i kostlivcem s diamantovýma očima

Pověsti z hradů a zámků: na Vysočinu za čertovskými sázkami, poklady i kostlivcem s diamantovýma očima 

Na Vysočině se to jen hemží pekelnými mocnostmi a ukrytými poklady. Ty mají nejrůznější strážce a tak ve zdech zdejších hradů a zámků můžete podle pověstí potkat třeba černého psa s kozlem, kostlivce s diamantovýma očima nebo zakletého rytíře. A kdo ví? Když budete mít štěstí, možná některý z oněch pokladů objevíte i vy sami.

Roštejn

Hrad Roštejn prý kdysi založil samotný ďábel. Dnes stavba své návštěvníky okouzluje hlavně vysokou kamennou věží a skálou vrostlou přímo do bílých zdí, pekelných mocností se ale úplně nezbavila. Pověst vypráví o okamžiku, kdy čert nesl poslední kámen a už už se radoval nad vyhranou sázkou. Počalo ale svítat a on pochopil, že prohrál. Ve vzteku obrovský balvan odhodil do blízkého rybníka, kde ho můžete spatřit dodnes.

Na hradě se ale zjevuje i další šeredný čert, jenž žárlivě střeží krví potřísněný poklad. Do jeho podoby byl prý za své kruté činy zaklet rytíř, který své poklady cenil vysoko nad lidské životy a neváhal při svých loupežných výpravách prolévat krev kohokoliv, kdo se mu postavil na odpor. Za trest tak musí poklad hlídat až do soudného dne.

Hrad Roštejn.

Rokštejn

Na Vysočině najdeme i mohutnou zříceninu hradu Rokštejn s téměř stejným jménem. Ta se vypíná nedaleko Jihlavy a podle pověstí prý i ona ukrývá pohádkový poklad, který pro změnu hlídá černý pes s černým kozlem. Ti se od sebe nehnou ani na krok, v lásce se však rozhodně nemají a stále vymýšlí, co tomu druhému provést. Pokusí-li se ale někdo poklad ukrást, okamžitě spojí síly, pořádně ho vystraší a z hradu vyženou.

Zřícenina hradu Rokštejn. Foto: Pavel Vlach, CC BY-SA 4.0

Velké Meziříčí

Čerti se sázejí opravdu rádi a tak se jeden kdysi nechal zlákat i na zámku ve Velkém Meziříčí. Podle úmluvy musel stihnout vykopat hlubokou studnu dříve, než kněz při ranní mši odříká pasáž z evangelia. Studnu se mu opravdu vykopat podařilo, ale ouha – voda se v ní neobjevila, ať se snažil i vztekal sebevíc. Nakonec čert popadl jeden z vydolovaných kamenů, dupl na něj a odhodil ho až za hranice města. Lidé se pak k otisku čertova kopyta chodili dívat ještě dlouhé roky a pověst si připomínali.

Zámek Velké Meziříčí. Foto: Aisano, CC BY-SA 3.0

Jaroměřice nad Rokytnou

Do zámecké studny v Jaroměřicích nad Rokytnou chodívali odpradávna pro vodu lidé z celého širého okolí. Jednoho dne se zde ale k moci dostal správce, který jim to zakázal. Trest za jeho nevraživost na sebe nenechal dlouho čekat. Voda ze studny se nadobro ztratila a tak nyní i zámečtí páni museli nechat pro vodu posílat až k vzdálenému prameni. 

Když zanedlouho poté kolem zámecké studny dováděly děti, stala se zvláštní věc. Jednomu z chlapců do ní spadla čepice a když hoch kousek do útrob studny sešplhal, zjevil se před ním zlatý kohout. Čepici chlapci pomohl najít a navrch ho ještě obdaroval několika zlaťáky. Jakmile se o tom dozvěděl chamtivý správce, také on s vidinou bohatství sestoupil do studny. Kohout se mu opravdu zjevil, k velkému zděšení správce si to s ním ale místo zlaťáků zamířil rovnou do pekla. Do studny se poté navrátila voda, která opět sloužila všem.

Zámek Jaroměřice nad Rokytnou. Foto: VitVit, CC BY-SA 4.0

Lipnice

Na jednom z nejmohutnějších českých šlechtických hradů, ležícím nedaleko Humpolce, můžete strašidel potkat hned několik. V jeho zdech bloudí například záhadný přízrak černého muže, prý ducha pohůnka, který zde kdysi okradl a zavraždil lipnického správce a jeho manželku. Vysvobodit se ho dosud nikomu nepodařilo a to je asi dobře – za svůj ohavný čin si věčný trest dozajista zaslouží. 

Na hradě je podle pověstí ukrytý i velký poklad pánů z Landštejna. Pokud ho budete chtít najít, musíte objevit skrytý kříž a pod ním vykopat velkou jámu. Ani pak ale nebudete mít zdaleka vyhráno. Cennosti totiž hlídá kostlivec s diamantovýma očima, který každého opovážlivce s chutí roztrhá na kusy. Máte-li nápad jak ho obelstít, může poklad čekat třeba právě na vás. 

Hrad Lipnice. Foto: Matěj Baťha, CC BY-SA 2.5

A co vy, máte také nějakou svou oblíbenou pověst? Dejte nám vědět pod článkem na sociálních sítích nebo se podívejte na předchozí díly našeho seriálu, které se věnovaly pověstem z Libereckého a Ústeckého kraje, Českého ráje, Moravskoslezského kraje, jižních a středních Čech, Karlovarského kraje, Plzeňského kraje či střední Moravy. 

Úvodní foto: zámek Jaroměřice nad Rokytnou, Donald Judge, CC BY-SA 2.0

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!