Výlety do přírody: Za vyhlídkami do zimních Prachovských skal

Výlety do přírody: Za vyhlídkami do zimních Prachovských skal 

Zima je ideálním obdobím, kdy vyrazit do Prachovských skal, nechcete-li se prodírat davy návštěvníků. Poprašek sněhu navíc skalnímu bludišti dodává neopakovatelné kouzlo a opadané větve stromů odhalují dosud netušené výhledy.

Zaparkovat můžete bez problémů hned vedle jednoho z oficiálních vstupů do skalního města – na centrálním parkovišti u Turistické chaty. Poté se vydejte po červené až k rozcestí Zadní Točenice a pořádně se rozhlédněte kolem. Nacházíte se na centrálním místě celých Prachovských skal, jejichž panorama je zde opravdu impozantní.

Prachovské skály. Foto: Andrea Morkusová

Schlikova vyhlídka

Až se dost vynadíváte, odbočte po zelené nahoru na Schlikovu vyhlídku. Čekají na vás první vytesané i dřevěné schody, první stoupání i první průchody mezi skalními věžemi. Pokud se vám to líbí, máme pro vás dobrou zprávu – toho všeho si během dnešního výletu užijete opravdu do sytosti. Z vyhlídky na skalní plošině jménem Plecháč se otevírá krásný výhled na skalní věže, pod nimiž jste před chvílí stáli.

Všetečkova vyhlídka

Slezeme zpátky na cestu a stále po zelené se úzkou pěšinou mezi skalami vydáme k další vyhlídce, která je odsud “jen co by kamenem dohodil”. Pojmenována byla po nadšeném propagátorovi turistiky v Českém ráji Jakubu Všetečkovi a turistům slouží již od roku 1922. Kochat se můžete výhledy na nejvyšší skálu Prachovských skal jménem Mnich (Modlitba) s českou vlajkou na vrcholu či protější vyhlídku Českého ráje.

Všetečkova vyhlídka. Foto: Andrea Morkusová

Skautská skála, Hakenova vyhlídka i pseudokrasová jeskyně

Stále po zelené pokračujeme k dalšímu impozantnímu panoramatu tvořenému Skautskými skalami a Táborskou a Mechovou věží. Po vytesaných schodech vystoupejte úzkou průrvou mezi skalami až k Hakenově vyhlídce, která byla pojmenována podle profesora Hakena z blízkého Horního Lochova, jenž ve skalách prováděl archeologický výzkum.

Pokračujte stále nahoru. Po levé ruce minete Rumcajsovu vyhlídku, která ale svůj účel kvůli dosti vzrostlým stromům v současnosti už neplní. Zastavit se můžete i u pseudokrasové jeskyně Bratrská modlitebna, jež je se svou délkou 31 metrů největší jeskyní Prachovských skal. Ačkoliv je její původ přírodní, byla v roce 1922 uměle rozšířena na současnou velikost. Do jeskyně lze vstoupit, průchod do dalších částí je ale velmi úzký.

Skautské skály. Foto: Andrea Morkusová

Křížkovského a Hlaholská vyhlídka

Vystoupejte až na náhorní plošinu k rozcestí U Hlaholské vyhlídky. Odtud můžete vyrazit zpět do středu skalního města, nebo si ještě udělat malou odbočku k vyhlídce Křížkovského. Ta je někdy nazývána i Vyhlídka pěveckého sboru Křížkovský, jako vzpomínka na výlet jeho členů do Prachovských skal dne 16. března 1930. Z vyhlídky dohlédnete na Kumburk, Bradlec, Kozákov, Jinolické rybníky, Trosky, Ještěd či Krkonoše. 

Vraťte se zpět po červené a za rozcestím odbočte na Hlaholskou vyhlídku. Ano, tipujete správně – pojmenována  je po pražském pěveckém spolku Hlahol, který navštívil Prachovské skály v roce 1887. Místo je nejvýše položenou vyhlídkou Prachovských skal. Kochat se zde můžete výhledem na skalní veže Velbloud a Velbloudice nebo na Houpačku.

Vyhlídka Křížkovského. Foto: Andrea Morkusová

Císařská chodba 

Půjdete-li dál po červené, narazíte po chvíli chůze na další impozantní místo Prachovských skal – Císařskou chodbu. Poměrně prudkým klesáním sestoupíte do rokle zaříznuté mezi hlavní věže skalního města, které se budou zvedat téměř až k nebi všude kolem vás. Při průchodu rokle zdoláte 263 schodů.

Císařská chodba. Foto: Andrea Morkusová

Myší díra

Rokle vás přivede zpět do centra skal a k rozcestí Zadní Točenice. Vy se tentokrát vydejte doprava, kde objevíte další pozoruhodné místo – tzv. Myší díru. Ta prověří nejen vaši kondici, ale i množství snědeného cukroví o Vánocích. Jedná se totiž o nejužší místo Prachovských skal, které v některých částech dosahuje šířky jen o trochu větší než 60 centimetrů. Počítat musíte i s dalším množstvím kamenných schodů.

Vyhlídka Českého ráje

Na vrcholu vás jako odměna za výstup čeká jedna z nejkrásnějších zdejších vyhlídek jménem vyhlídka Českého ráje. Z ní přehlédnete nejen místa, která jste před chvílí procházeli, ale při dobré viditelnost třeba i Trosky nebo Ještěd.

Pokud už vás bolí nohy, můžete se odsud bez problémů vrátit po červené zpět k autu. My vás ale rádi zavedeme ještě dále.

Vyhlídka Míru. Foto: Andrea Morkusová

Vyhlídka Míru

Půjdete-li z vyhlídky Českého ráje po žluté, dojdete zanedlouho na vyhlídku Míru, někdy také nazývanou vyhlídka L. K. P. (vyhlídka Lezeckého kroužku Prachov). Z její rozlehlé plošiny se můžete kochat krásným výhledem na Prachovskou jehlu, Madonu či Plecháč. Vidět jsou opět i Trosky, Vyskeř a Mužský. Zajímavostí jsou zdejší lavičky se zabudovanými ukázkami horolezeckých pomůcek.

Vítkova a Pechova vyhlídka, skalní rokle Fortna

Od vyhlídky Míru se vydejte po zelené přes rozcestí U buku až ke skalnímu bloku Šikmá věž, do něhož je vytesána vyhlídka Vítkova. Ta byla pro veřejnost zpřístupněna v roce 1923. Z vrcholu můžete přehlédnout Jičínsko, Veliš, Zvičinu, Zebín, Loretu, Horní Lochov či Ostružno. Sestupte dolů a stále po zelené pokračujte k úzké skalní rokli Fortna. Na stěnách okolních pískovcových skal zde můžete najít tajemné obrazce, jejichž původ není dodnes zcela vysvětlen. 

Vítkova vyhlídka. Foto: Andrea Morkusová

Poslední vyhlídkou dnešního výletu bude Pechova, která svůj název získala na památku předsedy Klubu českých turistů v Jičíně Emanuela Pechy. Z ní stále po zelené sestoupíme po schodech do Zelené rokle a okolo sochy dobrého ducha zdejších skal Pelíška dojdeme zpět k autu.

Úvodní foto: Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!