Výlety, které vám budou chutnat. Vydejte se za čokoládou nebo ještě sladším marcipánem

Výlety, které vám budou chutnat. Vydejte se za čokoládou nebo ještě sladším marcipánem 

Znáte to – čokoláda je kakao. Kakao roste na kakaovníku. Kakaovník je strom. Strom je zelený. Závěr? Čokoláda je salát! Vyrazte proto bez výčitek na výlet za sladkostmi a užijte si je všemi smysly.

Muzeum čokolády a marcipánu Tábor

V centru Tábora najdete muzeum, které se věnuje historii pěstování a zpracování čokolády. Prohlédnout si tu můžete i sbírku obalů a plakátů s čokoládovou tematikou a v kinosále uvidíte filmy o čokoládě. Okénkem pak nahlédnete přímo do výrobny čokolády a budete pozorovat mistry cukráře při práci.

Druhá část muzea se věnuje marcipánu a ukázkám, co vše se dá z této sladké hmoty vyrobit: model táborského náměstí, výjevy z českých pohádek nebo třeba dokonalé šatičky pro panenku. Poté se můžete přesunout do dílny, kde si zkusíte odlít vlastní čokoládovou figurku nebo si něco vymodelovat z marcipánu. A na závěr prohlídky se usaďte v čokolatérii, dejte si nějakou dobrotu a užijte si čokoládovou fontánu.

Chocotopia Praha

V muzeu čokolády v Celetné ulici se dozvíte, jak souvisí krvavé obětní rituály Mayů a Aztéků s historií čokolády a jak se kakaové boby dostávají z plantáže do továrny a odtud až do vaší pusy. Expozice je interaktivní, takže se vy i děti zabavíte při plnění úkolů – musíte totiž pomoci archeologovi odhalit tajemství čokolády. V dílně vám cukráři předvedou ruční výrobu pralinek, které můžete v rámci vstupného ochutnat. A pokud byste se chtěli do výroby pustit sami, stačí se zapsat na některý ze zdejších workshopů.

Třeboň v marcipánu

Třeboňská pobočka táborského muzea se věnuje výhradně marcipánu. Věděli jste, že tato cukrovinka k nám dorazila z Asie a dlouho se jako exkluzivní zboží prodávala pouze v lékárnách, protože se věřilo, že má léčivé účinky? Voňavá exkurze určitě vyléčí i vás, ale aby byla léčba dokonalá, nesmíte vynechat dílny, kde můžete buď modelovat marcipánové 3D figurky, nebo si práci ulehčit a použít vykrajovátka.

Foto: Facebook Třeboň v marcipánu

Muzeum kutnohorské čokolády

Čokoláda Lidka z Kutné Hory patřila v meziválečné éře mezi nejlepší na světě, dvakrát za sebou dokonce získala zlatou medaili ve světové soutěži. Komunisté potom továrnu znárodnili, ale původní recepty jim majitelé nikdy neodevzdali. Nynější čokoládovna na slavnou tradici navázala a nabízí kromě prohlídky muzea (mimochodem jde prý o nejmenší muzeum čokolády na světě) také degustace. A zatímco budete ochutnávat, můžete si poslechnout vyprávění o historii, pěstování a výrobě čokolády.

Zážitková exkurze v čokoládovně Herufek

Malá rodinná manufaktura v jihomoravské Čejči se zabývá výrobou lanýžových pralinek té nejvyšší kvality. Vyberte si jeden ze tří typů exkurze – od nejkratší, která vám představí firmu, ukáže výrobní prostory a nabídne ochutnávku čokolády, až po nejdelší, při níž se zúčastníte rautu, zabalíte si vlastní čokoládu a naučíte se párovat moravská vína s těmi správnými druhy čokolády.

Čokoládovna Rodas

Sladkou exkurzi si můžete dopřát také ve výrobně čokolády v Šestajovicích u Prahy. Uvidíte zde strojní temperování čokolády a různé techniky výroby. Zdejší dílny jsou určeny převážně dětem, pořádají se tu i tvořivé exkurze speciálně pro základní a mateřské školy.

Foto: Facebook Rodas

Čokoládovna Mana

Sociální podnik v Krásné Lípě na Děčínsku zaměstnává osoby znevýhodněné na trhu práce. Vyrábějí se tu čokoládové bonbony (některé mají velmi netradiční barvy, příchutě i velikost) a ty se posléze balí do krabiček z ručního papíru. Návštěvníci jsou tu vítáni pod heslem „Tvořte, zažijte“. Nejprve se podíváte, jak si vedou odborníci, a poté si můžete odlít svou vlastní čokoládu a sami si ji nazdobit, zchladit i zabalit.

Čokoládový festival

I letos zavítá Čokofest do mnoha českých měst. Tato největší sladká událost v republice nabídne všem milovníkům čokolády degustaci, stánkový prodej běžných i méně známých značek cukrovinek, ukázky vaření s čokoládou nebo dílny pro děti. Kde si to všechno můžete užít? Havlíčkův BrodKutná Hora, Znojmo, Jindřichův Hradec, Turnov, Chrudim, Karlovy Vary...

Foto: Čokoládový festival

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!