Kniha jako umělecké dílo. Výstavu o slavném ateliéru pořádá GASK v Kutné Hoře

Kniha jako umělecké dílo. Výstavu o slavném ateliéru pořádá GASK v Kutné Hoře

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Na slavný brněnský Ateliér papír a kniha při Fakultě výtvarných umění VUT je zaměřena aktuální výstava v Galerii Středočeského kraje. Potrvá až do 21. ledna příštího roku.

Ateliérem papír a kniha je neodmyslitelně spojen konceptualista Jiří H. Kocman, jenž do uměleckého prostředí vstoupil v šedesátých letech. Tehdy se pohyboval v žánru stamp-art či mail-art (takzvané poštovní umění).

V 70. letech začal svou pozornost obracet k samotnému papíru. Studoval technologii jeho výroby, jeho restaurování a také vazbu knih. „Jeho zásluhou se papír a kniha stávají v českém prostředí respektovanými uměleckými disciplínami,“ vyzdvihla Kocmanův význam kurátorka výstavy Gina Renotière.

Na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně založil Kocman v roce 1998 Ateliér papír a kniha. Ateliérem prošlo bezmála padesát studentů, než byl v roce 2011 zrušen.

Na výstavě budou moci diváci zhlédnout i dokumentární snímek – záznam vzpomínek absolventů tohoto jedinečného ateliéru, který tolik ovlivnil jejich další profesní i soukromý život.

Foto: archiv GASK

Foto: archiv GASK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Galerie GASK nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Galerie GASK

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!