Jan Tříska získá na letošním Febiofestu ocenění Kristián

Jan Tříska získá na letošním Febiofestu ocenění Kristián

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Na slavnostním ceremoniálu Febiofestu 23. března obdrží herec Jan Tříska prestižní cenu Kristián za přínos světové kinematografii. Sošku dostane i americký režisér Abel Ferrara a britský kameraman polského původu Peter Suschitzky.

Na počest letos oceněného osmdesátiletého Jana Třísky festival uvede snímek Radúz a Mahulena, ve kterém herec ztvárnil ústřední roli, a to v sobotu 25. března v kině CineStar Praha – Anděl. Tříska žijící dlouhodobě v USA se objevil v desítkách filmů, včetně amerických, např. ve Formanově snímku Ragtime či Lid versus Larry Flynt.

V rámci sekce Nová Evropa budou moci diváci zhlédnout i několik tuzemských filmů, třeba drama Špína z bratislavského prostředí současné dospívající mládeže. Také debut rakouské režisérky Terezy Kotykové Doma je tady, jenž pojednává o netradičním setkání mladé Hanny a samotáře Maxe, kteří díky svému vztahu pozvolna nalézají sami sebe.

„Je zjevné, že česká kinematografie – především díky systémové a koncepční podpoře od Státního fondu kinematografie – prochází změnou. Přibývají jak debutové snímky mladých filmařů, kterými zakončují svá studia, tak koprodukční filmy. Dramaturgie soutěžní sekce Nová Evropa, věnovaná prvním a druhým filmům tvůrců, si klade za cíl právě tyto proměny reflektovat,“ říká programový ředitel Febiofestu Michal Hogenauer.

V programu sekce Central Park se bude promítat další snímek v české koprodukci, oceněné drama na Berlinale s názvem Pátá loď. Film vyprávějící příběh netradiční dětské rodiny a inspirovaný skutečnou událostí byl v Berlíně oceněn Křišťálovým medvědem v soutěži Generation Kplus. V sekci Panorama je na programu také film ve stylu konceptuálního myšlení Jako z filmu, nebo thriller z česko-polského pohraničí Přes kosti mrtvých známé režisérky Agnieszky Hollandové s Miroslavem Krobotem v hlavní roli.

Primárně pro školy je určena sekce Febiofest Junior. „Většinu snímků uvádíme o víkendu a v brzkých odpoledních hodinách, abychom festival zpřístupnili rodinám s dětmi nebo jednoduše vyhověli divákům, kteří se o tento typ filmů zajímají,“ uvedla programová ředitelka Anna Kopecká. Nejmenší diváci mohou zhlédnout animované pásmo Břetislava Pojara, stvořitele seriálu Pojďte, pane, budeme si hrát, dále např. film Můj život Cuketky nebo zvířecí dokument Putování tučňáků

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Umělci: Jan Tříska

Místo konání: Kino CineStar Anděl

Více o "febiofest"

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!