Videoherní koncert, Discoland Sylvie i smrt Marilyn. Týdenní tipy od 25. dubna do 1. května

Videoherní koncert, Discoland Sylvie i smrt Marilyn. Týdenní tipy od 25. dubna do 1. května 

Přelom dubna a května ve znamení čarodějnic a prvomájových tradic, ale i divadelní inscenace o Ivanu Jonákovi, koncertu herních melodií nebo dokumentu odkrývajícím nové okolnosti smrti Marilyn Monroe. Nejen o tom v našem pravidelném přehledu.

Tajemství Marilyn Monroe: Ztracené nahrávky

Osud nepřehlédnutelné hollywoodské divy dodnes budí řadu spekulací, při nichž se hojně skloňuje jméno dynastie Kennedyových. Záhadnou smrt herečky z Někdo to rád horké či Slaměného vdovce se pokusí rozplést nový dokument na Netflixu, který podle synopse přinese dosud nezveřejněné rozhovory z jejího nejbližšího okruhu. Na platformu vstoupí ve středu 27. dubna.

Herečka sobotní noci

Titul muzikálu s Johnem Travoltou a chytlavým zvukem diskotékových Bee Gees parafrázuje s filmem nijak nesouvisející představení na prknech pražského divadla Rokoko. Dramatik David Drábek jej napsal přímo na tělo Pavle Tomicové, hrající naivní a odvážnou ženu s dětským srdcem v dospělém těle. Ústřední podivínka se po letech setkává s kamarády z dětství a s nastupujícím adventem otevírá dávné rány, přání i tajnosti. Premiéra se odehraje ve čtvrtek 28., pátek 29. a sobotu 30. dubna.

Najponk

Na půdě Chodovské tvrze v metropoli to ve čtvrtek 28. dubna bude vřít jazzem. Přední žánrový pianista Najponk se zde ukáže s dlouholetým kolegou, původem kyjevským kontrabasistou Tarasem Voloshchukem. Společně předvedou důmyslnou improvizaci klavírních velikánů od Oscara Petersona po Reda Garlanda.

Jiří Příhoda: Void

Pracuje s tvarem, objektem a prostředím a vynalézavě hledá prostorové řešení zhmotněné do abstraktních studií. Vysoce inspirativní konceptuální myšlení současného výtvarníka rozkročeného mezi sochařstvím a architekturou předvede pražská Galerie Rudolfinum. Příhodovy zbrusu nové práce vedle zásadních děl posledních dekád vystaví zdarma od čtvrtka 28. dubna.

Febiofest

Přední pražská filmová přehlídka se opět vrací do ústředního Cinema City Slovanský dům, vedlejší program ale od čtvrtka 28. dubna nabídne i v Edison Filmhub, Ponrepu nebo kině Pilotů. Startovacím titulem se stane sarkastická ostrovní komedie Vévoda z Wellingtonu od režiséra ikonické romance Notting Hill, Rogera Michella. O zakončení se v následujícím týdnu postarají Srdečné pozdravy z Afriky, stavějící humor na misi šíření komunistické ideologie.

Markéta Othová: Již brzy

Minimalistickou poezii každodennosti předkládá na svých snímcích etablovaná fotografka, jejíž tvorbu datovanou od devadesátých let bude ve velké retrospektivě hostit páté patro pražského Veletržního paláce. Od výhradně monochromatického zabarvení se tvůrkyně po přelomu milénia posunula k barveným skenům a posléze digitální barevné fotografii. Za uplynulá tři desetiletí změnila i stylizaci. Počáteční reflexi sebe sama postupně rozšířila o téměř voyeurský sekvenční záznam okolních vjemů a ateliérové i jiné experimenty. Práce Markéty Othové budou k vidění od pátku 29. dubna.

Discoland

Kdo si pamatuje devadesátky, ten je neprožil? Autorská inscenace Divadla na Zábradlí v hlavním městě vychází z orální paměti někdejších zaměstnanců, štamgastů a dalších osob spojených s nechvalně proslulým, dnes už neexistujícím podnikem Discoland Sylvie patřícím kontroverznímu podnikateli Ivanu Jonákovi. Petr Čtvrtníček, Jiří Vyorálek a další kmenoví herci scény odvyprávějí příběh klubu premiérově v pátek 29. a v sobotu 30. dubna.

Herní hudba potřetí

Filmová filharmonie zopakuje úspěch uváděného koncertu herní hudby a do třetice nabídne to nejlepší z melodií počítačových a dalších elektronických děl. V repertoáru vystoupení v pražském Rudolfinusobotu 30. dubna zazní skladby z pokračování tuzemského fenoménu Mafia i novějšího domácího hitu Kingdom Come: Deliverance nebo třeba ze strategie Heroes of Might and Magic.

Pálení čarodějnic

Starodávná tradice pálení čarodějnice zvaná filipojakubská či Valpuržina noc se neslaví jen v tuzemsku, ale řadě evropských zemí včetně Skandinávie, Nizozemska, Slovinska nebo Německa. V sobotu 30. dubna se připomene řadou akcí po celé republice – zamířit můžete třeba do areálu Chvalského zámku v metropoli, kde zahrají Buty i revival kapely Roxette a chybět nebude ani styling pro dámy, středověké hry nebo kouzelnická show.  

a-ha

Poprvé za své bezmála čtyřicetileté působení se norská novovlnná legenda a-ha představí českému publiku. Po odložených termínech ovládne stage pražské O2 arenyneděli 1. května. Diváci se mohou těšit na všech deset songů z převratné desky Hunting High and Low z roku 1985 v jejich původním pořadí včetně megahitu Take On Me.  

Foto: DnZ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!