Vzlety Valeriána Karouška, neobvyklý projekt o tajemných zákoutích Prahy

Vzlety Valeriána Karouška, neobvyklý projekt o tajemných zákoutích Prahy

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Jaro bude v okolí Strašnického divadla opět patřit oblíbenému site specific projektu, který diváky přenese do tajemných zákoutí Prahy 10 a netradiční cestou jim umožní poznávat historii těchto míst a osudy osobností, které jimi procházely. Zahájení projektu, který bude k vidění až do konce května, proběhne 20. dubna 2016 v 19.30 hodin. Divadlo X10, které ve Strašnickém divadle dlouhodobě působí, však budou moci diváci potkat nejen na Praze 10, ale i v centru města.  

Projekt Vzlety Valeriána Karouška je inspirován životem a dílem sochaře, jehož reliéf zdobí vstupní portál Strašnického divadla. Dokumentární fakta o slavném českém sochaři a horolezci ovšem nejsou cílem, k němuž projekt směřuje. V průběhu divadelní procházky v okolí divadla před diváky vyvstanou univerzální otázky zápasu člověka s hmotou, masou, horou.

Symbolickým bodem projektu je pomník nacházející se nedaleko divadla, který připomíná památku horolezců včetně Valeriána Karouška, kteří zahynuli při tragickém zemětřesení na hoře Huascarán v Peru. „Zároveň jsme se nechali inspirovat akčním uměním a zabýváme se otázkou výtvarného umění ve veřejném prostoru,“ dodává dramaturg inscenace Ondřej Novotný.

Součástí projektu bude instalace soch v parku Solidarita. Původní scénář talentované autorky Terezy Verecké, který uvede kmenová režisérka X10 Ewa Zembok, odhaluje, že kameny mají nejen tvary, ale také chutě a duši. 

Divadlo X10 připravuje také řadu doprovodných akcí k jednotlivým site specific eventům. Nedílnou součástí bude již 4. ročník festivalu straš NICE začínající tradičně v polovině května. Podstatná část programu se odehraje opět v parku Solidarita ve festivalovém šapitó. Kromě inscenací Divadla X10 se mohou diváci těšit na Divadlo koňa a motora, Dětské studio Strašilka a další odpolední program. Hlavním hostem festivalu bude brněnské HaDivadlo s pražskou premiérou inscenace Big Sur, zachycující tenkou bílou linii mezi životem a smrtí Jacka Kerouacka.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo X10

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!