Udělejte si výlet do Žďáru nad Sázavou a zažijte jedinečný taneční festival KoresponDance. Tipy na cestu a ubytování v článku!

Udělejte si výlet do Žďáru nad Sázavou a zažijte jedinečný taneční festival KoresponDance. Tipy na cestu a ubytování v článku!

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Nevíte, co s prvním prázdninovým víkendem? Pak možná právě vás zaujme tento tip na výlet do Žďáru nad Sázavou. Město, které samo o sobě stojí za návštěvu (blízký poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře je vrcholným dílem geniálního architekta Santiniho a je právem zapsán na seznamu UNESCO), bude dějištěm již třetího ročníku mezinárodního festivalu tanečního a pohybového divadla KoresponDance.

Festival se uskuteční od 3. do 5. července v prostorách Zámku Žďár, jehož část v současnosti prochází rekonstrukcí díky chystanému projektu Muzea nové generace. Jedním z hlavních poslání festivalu KoresponDance je propojit Žďár nad Sázavou, jenž díky unikátnímu baroknímu dědictví patří i na kulturní mapu České republiky, s mezinárodní scénou současného tance a pohybu.

Vedle hlavního programu, který se uskuteční na Zámku Žďár a jeho bezprostředním okolí, se realizuje řada doprovodných akcí včetně site-specific projektů, jež budou pracovat s veřejným prostorem města Žďár nad Sázavou a jeho okolím. Tématem letošního festivalu bude propojení minulosti se současností skrze barokního genia loci tohoto významného kulturního centra České republiky.

Hlavní program festivalu nabídne představení několika špičkových a mezinárodně uznávaných umělců, kteří byli vybíráni tak, aby nějakým způsobem pracovali s principy barokní epochy.

Francouzská choreografka Beatrice Massin v minulosti spolupracovala i s pařížskou operou a na festival přiveze svůj projekt Bach 15, který zpracovává barokní taneční partituru naprosto současným způsobem, přičemž se podařilo zachovat základní principy barokního umění.

Výjimečné a originální představení LU.M.EN choreografa Dominica Boivina a jeho souboru Beau Geste představí divákům tanec v obdivuhodné součinnosti s vysokozdvižnou plošinou pracující s principy práce se světlem a vertikalitou, podobně jako tomu bylo u barokních obrazů. Projekt Obludárium bratří Formanů je pak svou poetikou a použitými principy čistě barokní představení.

Na festivalu se ale představí i současné pohybové divadlo a perfomance. Katalánský choreograf Jordi Galí pracuje s principy vertikality a je fascinován objekty, které propojuje dohromady v jeden mechanický celek, v němž zkoumá principy gravitace, síly a pohybu.

Jak se tam dostanu? Kde se ubytuju?

Pro ty, kteří vlastní automobil, je cesta asi nejjednodušší. Autem se z Prahy do Žďáru nad Sázavou dostanete za necelé 2 hodiny – dálnice D1, exit 119, směr Žďár nad Sázavou. Projeďte centrem města a pokračujte po hlavní silnici směrem na Hradec Králové. Santiniho silnice a most se sochami (zmenšená replika Karlova mostu) vám ohlásí, že jste na místě.

Pokud ale chcete zažít ten pravý prázdninový výlet, zkuste jet vlakem - z Prahy i z Brna jezdí přímé spoje. Na zámek Žďár nad Sázavou se dostanete jednoduše MHD z autobusového nádraží, které se nachází přímo před vlakovým nádražím. Autobus jede každou hodinu z nástupiště č. 1, linkou 2A, výstupní zastávka "Zámek".

A ubytování? Milovníci pěkných pokojů a kvalitních služeb mohou zkusit Hotel Jehla, Hotel U Labutě, Hotel Hajčman nebo pěkné ubytování v Penzionu Táferna a Tálský mlýn. K dispozici jsou také ubytování v internátu a v chatičkách: Internát Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola nebo Autokempink Pilák.

Nalakáli jsme vás? Pokud váháte, pusťte si ještě festivalový trailer.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!