13. ročník Pražského Quadriennale se ponese v duchu živé výstavy

13. ročník Pražského Quadriennale se ponese v duchu živé výstavy

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Nejvýznamější mezinárodní přehlídka v oblasti divadla a scénografie na světě, Pražské Quadriennale, jehož tradice sahá až do roku 1967, letos proběhne 18. - 28. června. Čeští umělci na Pražském Quadriennale vzdají hold Janu Nebeskému a představí divadelní videoinstalaci GOLEM Cubea.  13. ročník Pražského Quadriennale nabídne desetitisícům návštěvníků prezentaci děl a umělců z rekordního počtu 78 zemí světa

Slavnostní zahájení 13. ročníku Pražského Quadriennale se uskuteční ve středu 17. června od 18 hodin na Staroměstském náměstí. Vystoupí Folklórna skupina Poľana z Jarabiny a členové souboru Farma v jeskyni v režii Viliama Dočolomanského, zahraje Orchestr BERG v čele s dirigentem Peterem Vrábelem.

Celý program Pražského Quadriennale se v letošním roce poprvé odehraje v historickém centru Prahy, jak uvnitř významných staveb a památek města, tak ve veřejném prostoru. Kromě hlavní programové části Sekce zemí a regionů se můžete těšit na divadelní představení, pouliční performance, instalace ve veřejném prostoru, workshopy, přednášky a diskuze s nejvýznamnějšími osobnostmi současného divadla a scénografie či dokonce filmu jako jsou Robert Lepage, Robert Wilson nebo Julie Taymor.

Pocta Janu Nebeskému na piazzettě a Nové scéně Národního divadla

V soutěži o koncept České expozice na PQ'15 komise Ministerstva kultury vybrala projekt SWEET SWEET SWEET scénografky Jany Prekové, věnovaný režiséru a výtvarníku Janu Nebeskému a jeho spolupracovníkům. SWEET SWEET SWEET je jedenáctidenním festivalem, který bude probíhat od 18. do 28. června 2015 na piazettě a Nové scéně Národního divadla vždy od 10.00 do půlnoci a nabídne tak neuvěřitelných 154 hodin živého a interaktivního umění.

Dopoledne budou vždy věnována kritickým debatám, konferencím či workshopům. Hlavním bodem programu je světová premiéra inscenace Jana Nebeského „SWEET/SWEET/SWEET“, vytvořená exkluzivně pro tuto příležitost ve spolupráci s Národním divadlem. Premiéra proběhne 19. června a následující tři večery budou uvedeny její reprízy. Na představení se podílejí herecké osobnosti jako Saša Rašilov, Alois Švehlík, David Prachař či Kateřina Winterová.

Další významnou součástí programu bude FRESH TRASH - generační projekt, představující mladou generaci Nebeského žáků, nástupců a zajímavých talentů. Jde o umělce, kteří jsou výraznými figurami české alternativní scény, jako například Monika Načeva, BioMasha, Vojtěch Lavička či Michal Cáb. Návštěvníci se tak mohou těšit na pestrou škálu děl od site-specific projektů přes taneční, hudební, divadelní, výtvarná až po multimediální díla. Více informací najdete na www.pqsweet.cz.

Multimediální interaktivní instalace GOLEM Cube ve VILE Štvanice

Dalším projektem České expozice na PQ'15 je videoinstalace GOLEM Cube, která přímo navazuje na inscenaci GOLEM Štvanice režiséra Ivo Kristiána Kubáka a dramaturgyně Marie Novákové. Tento úspěšný projekt se původně odehrával v opuštěné klasicistní vile č. 858 a poprvé v Česku v něm byla použita inscenační metoda imerzivního divadla, která umožňuje diváky maximálně vtáhnout do děje.

Propojením audiovizuálního záznamu, divadelní i filmové režie, herectví, scénografie, designu a polyekranové instalace se na PQ'15 návštěvníkům zprostředkuje původní divadelní zážitek pomocí všeobklopující projekce.

„Instalace umožní divákům GOLEM Cube sledovat dramatické situace, ta nejjemnější herecká gesta a scénografické detaily, jedinečnou atmosféru, prostor a výtvarnou podobu původní inscenace,“ říká režisér Ivo Kristián Kubák.

Instalace bude vystavena v nově otevřeném kulturním prostoru VILA Štvanice, který byl objeven, získán a rekonstruován právě díky inscenaci GOLEM Štvanice. Více informací o instalaci a doprovodném programu najdete na www.golemcu.be.

Na PQ'15 se dále představí celá řada českých tvůrců. Kurátorem instalace Hudba a Prostor je režisér Jiří Heřman, a mezi porotci zastoupí Českou republiku scénografka a režisérka Kamila Polívková. Těšit se můžete i na velmi netradiční programovou náplň. Například umělecká skupina Handa Gote připravuje speciální projekt, který proniká do tajů trampování. Kostýmní výtvarnice Simona Rybáková představí svůj projekt Labutě, pro který vytvořil originální origami masky Ondřej Cibulka.

Základní vstupné na PQ'15 je 300 Kč. Návštěvníci však mohou využít speciální slevové akce, které vznikají ve spolupráci s českými divadly nebo Dopravním podnikem hlavního města Prahy.

Veškeré informace najdete na www.pq.cz.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!