Strašně krásný divadlení festival StrašNICE

Strašně krásný divadlení festival StrašNICE

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Ve dnech 22. – 24. 5. se uskuteční již 3. ročník festivalu StrašNICE, který pořádá Divadlo X10 sídlící v budově tamního Strašnického divadla. Rozlehlý park v okolí divadla bude náležitě využitý - vyroste v něm šapitó, ve kterém a kolem kterého se odehraje velká část programu. I v tomto roce čeká na návštěvníky nabitý program, zajímaví hosté, ale především atmosféra sousedské slavnosti a tradičního kulturního programu, která je specifikem aktivit strašnického souboru.

Festival bude předznamenán již v sobotu 16. 5. inscenací brněnského HaDivadla Vyhnání Gerty Schnirch. Následující víkend se pak představí další hostující soubory. Výrazně bude zastoupeno např. kočovné Divadlo koňa a motora, vystoupí brněnské Divadlo Feste s inscenací Dealeři fyzické lásky, v šapitó bude možno zhlédnout hru na pomezí scénické básně a fyzického divadla Lovci. Festival zakončí svou syrovou poetikou skupina Masakr Elsinor hříčkou Zazdívání zahrad.

Chybět ale nebudou ani pohádky pro děti v podání souboru Lokvar a divadla T601, nebo populární storytelling Slovosledi: Ve vlastní šťávě. Dětem se už tradičně budou věnovat lektoři Dětského studia Strašilka. Z domácí produkce bude uvedena derniéra repertoárové inscenace německé dramatičky a režisérky Vanessy Emde O mrtvých ptácích, která prostřednictvím obrazného a hravého jazyka analyzuje životní osudy tří generací západoněmeckých žen. Doprovodný program zahrne také každodenní koncerty.

Premiéra site-specific divadla

V rámci festivalu proběhne premiéra  site-specific projektu Kocourkov tvůrčího dua Ferenzová a Bárta. Tvůrci se inspirovali původně dětskou knihou Adolfa Weniga pojednávající o městečku, jehož jméno se stalo synonymem hloupostí, zmatků, omezenosti a maloměšťáctví. Disciplíně site-specific se Divadlo X10 věnuje soustavně a systematicky, což představuje další výrazné specifikum tohoto souboru.

Divadlo X10 ve Strašnickém divadle nejen tímto festivalem dokazuje, že kromě vlastní divadelní tvorby je souborem, které si uvědomuje nutnost propojení kultury s každodenním životem. Proto se věnuje také komunitní činnosti a zkoumání témat souvisejících s geniem loci místa, kde působí. Divadlo X10 tak zůstává věrné směru, kterým se vydalo hned zpočátku - pohybovat se na křižovatce směrů, žánrů, témat a reflektovat životní křižovatky lidí, osudů a příběhů.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo X10

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!