Legendární dětská knížka Zahrada Jiřího Trnky ožije skrze unikátní instalaci

Legendární dětská knížka Zahrada Jiřího Trnky ožije skrze unikátní instalaci

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Skoro každý z nás měl doma legendární dětskou knížku Zahrada od Jiřího Trnky. Vzpomínaté ještě na starou rozvrzanou branku, kterou pětice kamarádů vchází do tajuplného světa krásné zahrady, kde na ně čekají neuvěřitelná dobrodružství? A teď si představte, že tento okouzlující příběh plný tajemství budete moci zažít doslova "na vlastní kůži".

Syn a vnuk Jiřího Trnky, Jan a Matyáš, totiž po třech letech příprav představí v Západočeském muzeu v Pzni originální instalaci „Trnkova Zahrada 2“, projekt na pomezí interaktivní výstavy, divadelního představení a animovaného filmu. Na "Originální kybernetoskop" se budete moci přijít podívat od 26. února do 24. května 2015. 

Sám jsem byl celou dobu zvědavý, co to vlastně je Originální kybernetoskop, a jsem rád, že můžeme tuhle tajemnou věc konečně představit veřejnosti,” říká jeden z autorů výstavy Matyáš Trnka. Na netradiční adaptaci knižní předlohy spolu s ním kromě Jana Trnky pracoval celý tvůrčí tým včetně sounddesignera, animátora, technika a programátora.

Kybernetoskop kombinuje samotné vystavované artefakty s netradiční formou projekcí, která má v součtu téměř dvě hodiny. Promítat budeme na stěny, na strop, na zem, ve skříni i v hlavě trpaslíka. Jednotlivé atrakce navíc v sobě mají zabudovaná čidla, takže reagují na pohyb návštěvníka - naším cílem bylo, aby se z diváka stal aktivní účinkující, který se ocitne doslova uvnitř samotného příběhu,” vysvětluje koncept celého projektu Matyáš Trnka.

Výsledná expozice provede návštěvníka šesti atrakcemi, které byly inspirovány původními scénami z knihy. Návštěvník se tedy setká například s mluvící velrybou, kterou v české verzi dabovala Jitka Molavcová a v anglické Tonya Graves, podívá se do nitra velkého trpaslíka skrze “Trpaskop” nebo zjistí, co je to “Štěkafon” - ten zhmotnila původní starožitná skříň, která se objevila na začátku Trnkova filmu Čertův mlýn v roce 1949.

Kromě trpaslíka a velryby se v muzeu objeví také sloni jezdící na skateboardu, kteří umí tančit rockenroll i chodit po laně. Přemoudřelá velryba hlasem Jitky Molavcové návštěvníkům přiblíží, proč nejsou velryby ryby, oživí jim některé z Darwinových teorií a pomůže nahlédnout do života na dně oceánu. Výstava je určená jak dětem, tak jejich dospělému doprovodu. A zvláště ti první jistě ocení tříkolkové závody, které jsou pro ně nachystány - protože kdy jindy se můžete v muzeu prohánět na tříkolce? 

Více na: www.zahrada2.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Západočeské muzeum nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Západočeské muzeum

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!