Na Vánoce se představí dlouho očekávaná česká verze muzikálu RENT

Na Vánoce se představí dlouho očekávaná česká verze muzikálu RENT

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Kultovní muzikál RENT ověnčený Pulitzerovou cenou a čtyřmi Tony Awards se dočká dlouho očekávané premiéry v českém jazyce a to symbolicky na Vánoce, tedy v době, kdy se většina děje muzikálu odehrává.

Premiéra je stanovena na 14. prosince 2014 v Divadle Na Prádle a produkční společnost Gallimaufry Performing Arts plánuje 7 představení v prosinci 2014 a další na jaře 2015.

Českou verzi s podtitulem „Žít se dá jen dnes“, přeložil Milan Malinovsky. Anglická verze muzikálu RENT, jenž měl v režii Steva Josephsona pražskou premiéru v loňském roce, má na svém kontě nejen nominaci na Thalii pro hlavní ženskou představitelku Mimi, ale především nevšední, vysoce ceněné divácké ohlasy a ohlasy kritiků.

Svou provokativností, explodující energií, silnou emocí, propracovaným příběhem a charaktery postav působí RENT jako zjevení na českém muzikálovém poli. V hlavních rolích české verze se znovu představí již sehraná ústřední milostná dvojice Roman Tomeš a Michaela Doubravová. Postavy vypravěče Marka se zhostí Tomáš Vaněk. Nově muzikál nastuduje například herečka a zpěvačka Michaela Horká.

Tvůrčí tým i velká část hereckého obsazení zůstává stejná, ovšem anglická verze muzikálu RENT nasadila díky precizním a suverénním pěveckým i hereckým výkonům jak hlavních představitelů, tak souboru jako celku vysokou laťku českému muzikálu. Ve světě platí, že muzikál RENT můžete vidět několikrát a pokaždé objevíte nový rozměr tohoto Pulitzerovou cenou oceněného díla, proto si rockový muzikál inspirovaný operou La bohème Giocoma Pucciniho jistě českou verzi zaslouží.

Rozhovor s překladatelem české verze MILANEM MALINOVSKYM, Listopad 2014

Není žádným velkým tajemstvím, že tvůj vztah k RENTu je velmi dlouhodobý...

Mám pocit, že muzikál Rent mě pronásleduje snad už celý můj život. Poprvé jsem se s ním setkal v roce 2001, když jsem s Radkem Balašem pracoval na absolventském představení svého ročníku na JAMU - show Křidla slávy, do niž jsem psal české texty, a do niž jsme zakomponovali i 3 songy z Rentu. Šest let poté, v roce 2007, mě Rent navštívil znova a vytvořil jsem původní slovenský překlad. A za dalších šest let, v roce 2013, jsem začal psát aktuální český překlad. Takže čekám na další šestku, kdoví, kam až to povede. Dnes už vím, že Rent se mi neustále staví do cesty z toho důvodu, že mě vychovává. Přivádí mě do situací, v nichž se učím žít. Jakoby ze mě dělal člověka. Modeluje mě. Hlouběji a hlouběji pronikám k jeho poselství, k jeho odkazu, k jeho pravdě, o níž svým příběhem mluví. Nevím, zda to poselství už dokáži plnohodnotně žít, ale aspoň jsem ho už pochopil. A cítím, že mým úkolem v tomto kolotoči je odevzdat poselství Rentu dál mezi lidi. A to je u nás možné jedině v češtině.

Bereš vznik české verze za svůj splněný profesní sen?

Uvedení Rentu v mém překladu za svůj splněný profesní sen nepovažuji. Nechci se rouhat, ale nikdy jsem o tom nesnil. Žene mě něco silnějšího, než je má vlastní autorská samolibost. Ono to všechno opravdu jede jaksi beze mě a já se jen divím, spíš se nestačím divit, co za zběsilou jízdu to je. Někdy mě to až děsí. Pláč mě přivádí k úsměvu, smích k slzám. Lítám v tom.

Prozradíš, v čem tkvěla výzva při převodu do češtiny?

Největším oříškem překladu byla scéna Over The Moon. Kdo Rent zná, ví o čem mluvím. Jestli se nám to povedlo, uvidíme, až se na nás přijdou podívat diváci. Fandové Rentu budou asi hodně překvapení, ti noví, co čekali na češtinu, vlastně taky. To by ale byli i u anglické verze :-)

Právě teď na zkouškách tvůj překlad poprvé dostává konkrétní podobu a "ožívá". Baví tě práce s mladým kolektivem v intimním prostředí Divadla Na Prádle?

To OŽÍVÁNÍ překladu je opravdu trefné pojmenování. Na papíře je jakýkoli divadelní text pouhou iluzí. Skutečností se stává až v ústech herců. A neožívá pouze překlad. Ožívá celé naše představení. Všichni herci mi stokrát říkali, jak moc milují anglickou verzi a jak se češtiny bojí. Teď slýchám spíš věty typu - konečně vím, o čem zpívám... Takže ať ŽIJE Rent. A nejen DNES.
Video Čas měř jen láskou:

Více informací o muzikálu naleznete na www.rent-muzikal.cz

www.facebook.com/RentTheMusicalPrague

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo Na Prádle

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?