Národní filmový archiv vrací na plátno desítky let nespatřený film s Vlastou Burianem

Národní filmový archiv vrací na plátno desítky let nespatřený film s Vlastou Burianem

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Dne 7. července bude mít na karlovarském festivalu světovou premiéru restaurovaná verze filmu Milenky starého kriminálníka. Vysokorozpočtová komedie plná omylů lákala v roce 1927 publikum na mezinárodní star Anny Ondrákovou a Vlastu Buriana. Film byl naposledy k vidění v 60. letech 20. století na hořlavém filmovém materiálu. V Karlových Varech NFA představí novou 35mm kopii coby výsledek náročného restaurátorského procesu, při kterém byla použita světově unikátní metoda kolorování. Projekci filmu doplní živá hudba, která byla nově komponována přímo pro tento film.

Vlasta Burian v němé komedii ztvárnil dvojroli příslušníka zchudlého šlechtického rodu a pověstného gangstera. Bláznivou komedii charakterizuje děj plný zvratů: šlechtice angažuje jeho synovec, aby jej zastoupil při námluvách s excentrickou dcerou svého věřitele a od vynuceného sňatku ji odradil. Stane se pravý opak, strýc totiž vypadá jako obávaný gangster a mladá žena, která ráda boxuje a miluje rychlou jízdu autem, si od manželství se známým kriminálníkem slibuje vzrušení a slávu.

Rekonstrukce filmu proběhla klasickou laboratorní metodou, kterou NFA restauroval filmy jako Erotikon, Svatý Václav nebo filmy Fritze Langa a G. W. Pabsta“, říká Anna Batistová, ředitelka sekce audiovizuálních sbírek NFA a připomíná, že filmové restaurátorství v NFA probíhá již od 60. let 20. století. Pro rekonstrukci Milenek starého kriminálníka byl shromážděn dostupný filmový i nefilmový materiál, restaurátoři NFA provedli technickou analýzu, rozbor obsahu filmu a dochovaných písemných archiválií. Po analýze následovala rekonstrukce a laboratorní zpracování všech fragmentů. Konečným stadiem celého procesu bylo zhotovení dupnegativu a nové kopie – virážované podle původních kopií. Proces virážování, tedy chemického barvení filmové kopie, provedl za supervize restaurátorů NFA Jan Ledecký, jehož metoda virážování s přesností na jedno filmové okénko bez  toho, aby bylo nutno filmový pás stříhat a posléze znovu spojovat, je výjimečná.

Díky péči našich předchůdců se dochovala velká část národního filmového dědictví němé éry a to v rozsahu, který je ve světovém měřítku výjimečný. Naší povinností je střežit to nejcennější, co máme, tedy původní filmové materiály, bez jejichž archivace a ochrany by žádné restaurátorské projekty nebylo možné realizovat“, dodává Michal Bregant, generální ředitel NFA. Na ochranu a uchování sbírek na špičkové úrovni NFA od roku 2005 vynaložil téměř 72 miliónů korun, z nichž podstatnou část získal vlastní obchodní činností a každoročně vynaloží kolem 2 miliónů korun na pořizování a dlouhodobou archivaci nově vynikajících českých filmů. Náklady na restaurování Milenek starého kriminálníka dosáhly částky 1 115 000Kč.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Umělci: Vlasta Burian

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!