Když bezdomovci provádí nevidomé, to je Praha neviditelná

Když bezdomovci provádí nevidomé, to je Praha neviditelná

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Neviditelná výstava, která již tři roky seznamuje veřejnost se životem nevidomých, nyní uzavírá vzájemně prospěšnou spolupráci s projektem Pragulic.

Naši průvodci již několik let dělají osvětu pro veřejnost, aby lidé věděli, jak se chovat ke zrakově postiženým,“ popisuje Mgr. Rita Küű, jednatelka Neviditelné výstavy. „Chtěli jsme jim proto také poskytnout možnost naučit se něco nového o dosud neznámém prostředí.“ Skupina průvodců z Neviditelné výstavy si tak prošla jednu z netypických cest Prahou, průvodci Pragulicu naopak zavítají do tmy na Novoměstské radnici. Nevidomí poznají Prahu z jiného úhlu, zatímco lidé bez domova zjistí, jak se cítí člověk beze zraku.

Vedení Neviditelné vybralo pro svoje zaměstnance trasu pana Honzy B.. „Myslím, že to pro pana Honzu bude výzva“, směje se Rita Küű. Lze předpokládat, že nevidomí nepatří mezi obvyklé klienty Pragulicu. „Nicméně právě toto sdílení zkušeností považujeme za nejdůležitější“, dodává Küű. V budoucnu pak průvodci Pragulicu v menších skupinkách navštíví Neviditelnou výstavu.

Neviditelná výstava je unikátní projekt, který přibližuje veřejnosti život nevidomých a slabozrakých lidí mezi námi. Vznikla původně v Maďarsku, její pražská pobočka funguje v Novoměstské radnici již dva a půl roku a je oblíbeným cílem rodinných výprav i školních výletů. Stěžejní součástí je tzv. „prohlídka ve tmě“, tedy cesta několika místnostmi a prostředími v doprovodu nevidomého průvodce, kdy se návštěvníci spoléhají jen na čtyři smysly z pěti. Doplňková „viditelná část“ obsahuje tabuli Braillova písma, pomůcky a hry pro nevidomé i část věnovanou hluchoslepým.

Neviditelná výstava je pro veřejnost otevřena každý všední den od 12 do 20 hodin, o víkendu od 10:00 do 20:00. Školním skupinám, rodinám a studentům poskytuje slevy. Kromě prohlídky ve tmě je možné rezervovat si také další doprovodné programy – Neviditelnou ochutnávku vín a také Neviditelnou masáž. Kontakty, rezervace a další informace na www.neviditelna.cz.

Pragulic je sociální podnik, který umožňuje zájemcům z řad veřejnosti poznat a zažít svět lidí bez domova, a tím mění zažité stereotypy týkající se oblasti bezdomovectví.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Více o akci...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!