Divadlo Archa uvádí: AKCENT 2013

Divadlo Archa uvádí: AKCENT 2013

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Mezinárodní festival divadla s přesahem Akcent vznikl z naléhavé potřeby vytvořit platformu pro umění, které překračuje hranice mezi uměleckou tvorbou, sociálními problémy a politikou.

Organizátoři festivalu chápou umění jako unikátní prostředek komunikace, která není omezena pouze na tradiční konzumenty umění, na návštěvníky divadel, galerií a koncertních síní. Festival Akcent chce dát prostor dokumentárnímu divadlu, komunitnímu umění, sociálním intervencím, umění ve veřejném prostoru a prezentovat aktivity, které uměleckými prostředky vstupují na pole společensky prospěšné či společensky kritické činnosti. Festival Akcent chce prosazovat nový pohled na funkci umění v sociálním kontextu.

Čtvrtý ročník festivalu Akcent budou tvořit divadelní představení, instalace, akce ve veřejném prostoru, výstava a konference na téma Radikální divadlo včera a dnes.
Leitmotivem letošního ročníku je Paměť. Centrem festivalu Akcent 2013 bude Divadlo Archa.

Představení – instalace – výstavy - konference: výběr z programu:

Living Dance Studio (Čína): Naslouchání příběhům mé třetí babičky

13. listopadu | 20.00 | velký sál

Multimediální taneční inscenace, která nás na základě autentických vzpomínek provází životem staré ženy z čínského venkova. Režisérka a choreografka Wen Hui v nelehkém osobním životě obyčejné čínské ženy postupně odkrývá společenská tabu včetně pohledu na sex na pozadí historických otřesů.

Living Dance Studio (Čína): Vzpomínky 2: Hladomor

14. listopadu | 20.00 | malý sál

Filmový dokumentarista Wu Wenguang a jeho mladí spolupracovníci vyzpovídali na různých místech Číny pamětníky, kteří přežili, často za cenu ztráty osobní důstojnosti, hladomor v době Mao Ce-tungova "Velkého skoku vpřed". Režisér spolu s choreografkou Wen Hui následně vytvořili inscenaci, která kombinuje záznamy rozhovorů s působivou scénickou akcí.

She She Pop (Německo): Šuplíky

15. listopadu | 20.00 | velký sál

Šest žen na scéně prohledává šuplíky své paměti. Tři z nich vyrůstaly na východě a tři na západě Německa. Vzrušující konfrontace zdánlivě obyčejných životů. Po cenami ověnčeném představení Testament, uvedeném na Akcentu 2011, se jedná o další úspěšnou inscenaci berlínského tvůrčího kolektivu.

Bacači Sjenki (Chorvatsko): Dějiny na dovolené

16. a 17. listopadu | 18.00 a 22.00 | malý sál

Divadlo na pokraji snu a reality. Kafkovská inscenace v režii Borise Bakala poprvé v Kafkově městě. Mezinárodně proslulý chorvatský soubor uvede inscenaci, v níž na diváky místo židlí čekají postele.

Fundacion Teatro a Mil / Lola Arias (Chile / Argentina): Rok, kdy jsem se narodil

18. listopadu | 20.00 | velký sál

Jedenáct mladých lidí, potomků vítězů a poražených Pinochetova převratu v Chile rekonstruuje život svých rodičů z fotografií, dopisů, magnetofonových pásků, oblečení v jejich šatnících a záměrně zapomenutých příběhů. Argentinská režisérka Lola Arias vytvořila představení, které jiskří energií, rytmem a upřímností. Jedenáct autentických výpovědí, jedenáct kytarových sól. 

Magda Stojowska,Tereza Durdilová / Archa.lab: Boys & Girls

15. listopadu | 18.00 | malý sál

Autorská inscenace Magdy Stojowské a Terezy Durdilové přináší nový pohled na otázku vztahu nejmladší a nejstarší generace. V představení se setkávají dva póly lidského života - dětství a stáří. Skupina dětí a seniorů od devíti do jedenaosmdesáti let odkrývá svět životních příběhů i fantazie. Inscenace vznikla v rámci rezidentury Archa.lab.

Jiné jeviště: Romeo a Julie = VSL

17. listopadu | 17.00 | Divadlo Archa - Studio

Nejslavnější milostný příběh na světě v podání profesionálních divadelníků Jiného jeviště a klientů sdružení Neratov. Občanské sdružení Jiné jeviště se zaměřuje na divadelní tvorbu ve specifické skupině a hledá nové směry pro využití divadla při obnově vysídlené pohraniční obce a při práci s lidmi s postižením. Po skončení následuje diskuze s tvůrci. Režie: Janek Lesák, Ondřej Mataj a kolektiv Účinkují: Jiné jeviště a Neratovští

Kolektiv a Jiří Havelka: Já, hrdina

18. listopadu | 18.00 | Divadlo DISK

Žádné divadlo, pouze holá rekonstrukce. Autorský projekt je rekonstrukcí činů bratří Mašínů a poskytuje maximálně objektivní prostředí pro rozřešení jednoduché, ale vyhrocené otázky: VRAH nebo HRDINA?

Více informací na www.akcentfestival.eu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo Archa

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!