Ikonické stavby tak, jak je neznáte. CAMP pořádá podruhé Archirun

Ikonické stavby tak, jak je neznáte. CAMP pořádá podruhé Archirun 

Ze střechy na střechu! Letos budou mít účastníci Archirunu jedinečnou příležitost se na Prahu podívat z nadhledu. Centrum architektury pro zájemce otevře místa, která nejsou běžně přístupná. A ukáže, jak se nám město mění před očima. Závodníci budou moci prozkoumat staré budovy, co se zapsaly do naší historie. Současně objeví i nové stavby. Jednotlivé lokality budou, stejně jako v loňském roce, postupně odhaleny ve spolupráci s ambasadory.

Archirun 2024 se uskuteční 24. srpna a je vhodný pro všechny běžce i neběžce. Nejedná se o typický závod, ale především o unikátní zážitek. Nezáleží na tom, zda patříte mezi sváteční běžce za tramvajemi nebo každý den nazouváte tretry. Archirun je pro všechny. Celková délka trasy je naplánována na zhruba 8 kilometrů a je vhodná i pro seniory nebo rodiče s dětmi. Děti do 15 let mají startovné zdarma.

Start i cíl závodu je před Centrem architektury a městského plánování. Jednotlivé budovy budou postupně blíže představovány pomocí ambasadorů. Janek Rubeš, jeden ze zakladatelů projektu „Kluci z Prahy“ pozve účastníky na střechu zbrusu nové Masaryčky. Bloggerka Nikol Moravcová nechá běžce shlédnout na město z terasy Máje. Další osobnosti budou představovat ostatní klíčová místa v průběhu následujících týdnů. Detaily trasy budou rozeslány účastníkům a vyvěšeny během léta na webu CAMPu.

Foto: CAMP

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo navázat na loňský úspěšný ročník Archirunu. A navíc s tématem Prahy z nadhledu. Praha je unikátní svým vrstevnatým terénem, který vytváří charakteristické výhledy. Těším se, že se jednou po plánované rekonstrukci stanou budovy IPR se svými střešními terasami také oblíbeným vyhlídkovým místem,“ říká ředitel Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč.

V rámci Archirunu si organizátoři i letos připravili doprovodný program jako komentované prohlídky, dílny pro děti a další aktivity pro všechny věkové skupiny. Otevřena bude také výstava Planeta Praha a k dispozici bude také další merchandising z limitované edice Archirun 2024, který je možné si v areálu zakoupit.

Foto: CAMP

První ročník Archirunu měl takový úspěch, že se letos CAMP rozhodl navýšit kapacitu na 1 000 běžců. Navíc, do konce května je možné získat registraci za zvýhodněnou cenu. Startovné ve výši 500 Kč (do konce května) a 600 Kč (od června do vyprodání závodu) obsahuje tričko, medaili a občerstvení v cíli. Navíc, od poloviny července se mohou zájemci účastnit také běžeckých tréninků městem, pod vedením zkušených trenérů z adidas Runners. Každý čtvrtek od 18.00 v CAMPu.

„Letos jsme se rozhodli prezentovat účastníkům Prahu z výšky, aby bylo dobře vidět, jak se naše město vyvíjí. Těším se, že druhý ročník Archirunu bude pro účastníky ještě silnější zážitek,“ shrnuje Štěpán Bärtl, vedoucí CAMPu.

Foto: archiv CAMP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Centrum architektury a městského... nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!