Open House Praha, Back to Black a festival devadesátek. Týdenní tipy od 13. do 19. května

Open House Praha, Back to Black a festival devadesátek. Týdenní tipy od 13. do 19. května 

Druhá půlka května je před námi a spolu s ní další nálož kulturních tipů. Vyrazit můžete na tradiční Open House Praha a podívat se tak do jinak nepřístupných budov. V týdenní nabídce je také řada koncertů – od Tří sester a Tublatanky přes Gregorian Grace až po 90´s Explosion Praha. Kromě toho se nabízí i dokumentární snímek Back to Black, Happening Lubo Kristka nebo Filmový festival Třeboň a mnoho dalšího.

Open House Praha

Jubilejní desátý ročník festivalu otevřených budov Open House Praha letos proběhne v termínu od 13. do 19. května. Zatímco v týdnu od 13. května bude připraven bohatý doprovodný program, o víkendu 18. a 19. května zpřístupní festival zdarma 115 budov a prostorů na celém území hlavního města. Seznam otevřených budov je zveřejněn na webových stránkách.

„Open House Praha nechá veřejnost nahlédnout do budov spojených s významnými českými architekty, jejichž životní jubilea si letos připomínáme – například Josefa Fuchse, Oldřicha Tyla, Adolfa Benše, Josefa Fanty, Jana Gillara, Karla Hubáčka a dalších. Současně se bude věnovat tématu přístupnosti a otevřenosti města všem skupinám obyvatel,“ říká ředitelka festivalu Klára Veselá.

Planeta Praha: Kde stavět nové čtvrti?

V útery 14. května můžete vyrazit na diskuzi v rámci výstavy Planeta Praha, které pořádá Centrum architektury a městského plánování. Praha se stále rozvíjí, a to jak v podobě nových městských čtvrtí, tak obnovou těch současných. Ať už jde o rozvoj bydlení nebo míst k odpočinku, vždy jde o výsledek promyšleného plánování. Jak dokumenty jako regulační nebo územní plán vznikají a co je jejich cílem? Jaké změny přinese Metropolitní plán, který chce definovat jasnou hranici města a oddělit, kde se stavět smí, a kde už nikoliv? Jak vůbec definovat hranice měst a která místa ještě zastavět? Jaký dopad má růst Prahy na města v jejím okolí? V druhé diskuzi k výstavě Planeta Praha budou tato témata probírat Anna Kuryviálová z IPR Praha, architekt a urbanista Pavel Hnilička a sociální antropolog Radan Hauzík.

Foto: CAMP

Back to Black

Dva lidé měli zásadní vliv na život a kariéru Amy Winehouse. Tím prvním byla její babička Cynthia, svérázná, oduševnělá a originální žena, která jí předala svou živočišnost, lásku k jazzu, touhu jít vždycky vlastní cestou a nedělat na ní kompromisy. Tím druhým člověkem byl její přítel Blake. Život s ním připomínal jízdu na hodně zběsilé horské dráze, během níž si Amy osvojila pár nepříjemných závislostí. Paradoxně v nejsložitějším období svého života, v době, kdy o oba tyhle opěrné body přišla (babička zemřela na rakovinu plic a s Blakem se rozešla), vznikla její zásadní deska Back to Black. Amy se díky ní stala superhvězdou, dala se znovu dohromady s Blakem, ale pozornost celého světa, které se ji dostávalo, neměla tahle možná až příliš křehká holka šanci ustát, i když se o to snažila a málem se jí to podařilo. Tento životopisný příběh vstoupí do kin již 16. května. V hlavní roli zazáří herečka Marisa Abela.

Muzejní noc v GASK

Návštěvníci si budou moci 17. května v rámci Muzejní noci v GASK prohlédnout aktuální výstavy a zároveň se zúčastnit doprovodného programu, který zahrnuje komentované prohlídky, divadlo pro děti, dílnu animace Aeroškoly, taneční vystoupení souboru současného tance Duncan centre nebo projekci filmu Jana Švankmajera Něco z Alenky.

Po celou dobu trvání akce bude otevřena galerijní kavárna. Ta bude mít ve své nabídce výjimečně i míchané drinky, jejichž přípravu má na starosti Bar 22. A navíc, jeden z drinků bude speciální – švankmajerovský! Program Muzejní noci je pro návštěvníky zdarma.

Tublatanka

Tublatanka je slovenská rocková kapela, kterou v roce 1982 založili Martin Ďurinda a Juraj Černý. Název Tublatanka vznikla z recese zkomoleninou Tublaty, zlého opičího otce Tarzana podle knihy Edgara Rice Burroughse, a dechového orchestru Moravanka. Lidový charakter jejich vystoupení byl znát zejména v prvním desetiletí jejich kariéry, a to podle kostýmů - svou příslušnost ke slovenskému národu zdůrazňovali volbou slovenských lidových krojů. Kapela vystoupí v Mikulově na Moravě 17. května. Vstpenky k zakoupení skrze Ticketstream.

Tři sestry 

Pražský sesterský narozeninový Open Air mejdan se odehraje v rozmezí 17. až 18. května v A Parku Braník. Tři sestry si zkrátka důvod k oslavám a hraní najdou vždy, obzvláště, pokud slaví. Kromě slovenců vystoupí také například U.K. Subs, E!E, SPS, Doctor P.P., Synové výčepu, MZH a další. Vstpenky k dostání u prodejce Ticketstream.

Dívka královnou ptačí říše

Další z legendárních happeningů sochaře, malíře a performera Lubo Kristka se uskuteční v sobotu 18. května před Kristkovým domem v Brně. Autor tentokrát opouští pozemský svět strastí, násilí a neduhů a povznáší se do nebeské říše volnosti ptáků. Po happeningu odhalí emeritní primabalerina Národního divadla Brno Jana Kosíková Přibylová autorův nový obraz Poustevník aneb Ultima racio lacrimosních „vítězných“ masek. Průvodní slovo bude mít historička umění Barbora Půtová z Univerzity Karlovy. Poté je do 22.00 možná prohlídka schodištní asambláže Hudební sursum.

Gregorian Grace

Sladěné operní hlasy Evropy zazpívají světové hity v gregoriánském podání. Ameno, The Show Must Go On, Heal the World a další hity ve fenomenálním nastudování zazní 18. května v Hradci Králové. Brno o den dříve je už beznadějně vyprodané. Vstupenky k dostání v síti Ticketstream.

90´s Explosion Praha

Největší 90's open air festival přímo v srdci Evropy se uskuteční 18. května v areálu pražského Výstaviště. Přivážíme vám unikátní událost, která se nebude opakovat a odehrává se pouze jednou za život. Světový koncept kontinuální show s největšími ikonami této doby na jednom velkolepém podiu. Zazní hity od Safri Duo, 2 Unlimited, Vengaboys, Culture beat a dalších. Vstupenky naleznete na portálu Ticketstream.

Filmový festival Třeboň

Třetí ročník Filmového festivalu Třeboň se představí již od 18. do 25. května. Převážně je zaměřený na české a slovenské filmové snímky a podporuje tak kinematografickou tvorbu na tomto území. V programu festivalu jsou zařazeny dokumentární i studentské filmy. Po skončení projekcí mohou sami diváci rozhodnout o vítězných filmech tohoto ročníku. Vstupenky na třeboňský festival je možno zakoupit přímo na místě.

Foto: čsfd.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!