Furiosa, Svět knihy a Mezi Ploty. Týdenní tipy od 20. do 26. května

Furiosa, Svět knihy a Mezi Ploty. Týdenní tipy od 20. do 26. května 

Nový květnový týden přinese další řadu zajímavých kulturních zážitků. V kinech se usídlí očekávaný film Furiosa: Sága Šíleného Maxe. Praha chystá festivaly Mezi Ploty a literární Svět knihy. Do Kutné Hory zamíří Rybičky 48, v Brně nabídne Prima FRESH festival gurmánské zážitky a v Opavě budou slavit 800 let. Inspirujte se našimi tipy!

Furiosa: Sága Šíleného Maxe

Do kin míří očekávaný návrat do kultovního dystopického světa, jenž před více než 30 lety oscarový režisér George Miller vytvořil ve velkofilmech o Šíleném Maxovi.

V novém pokračování je mladá Furiosa (Anya Taylor-Joy) unesena z Green Place a končí v rukou velkého motorkářského gangu vedeného Dementem (Chris Hemsworth). Když si prorazí cestu Pustinou, dorazí k Citadele, ve které velí Immortan Joe. To způsobí bitvu mezi oběma vůdci a v této válečné zóně bude muset Furiosa přežít mnoho zkoušek při hledání cesty domů...

Mezi Ploty

V areálu bohnické psychiatrické léčebny se tento týden uskuteční oblíbený festival Mezi ploty, který letos slaví 30 let své existence. Ve dnech 25. – 26. května můžete čekat vystoupení desítky hudebníků, divadel, výtvarníků a také odborníků na duševní zdraví a peer konzultantů, kteří mají vlastní zkušenost s duševní nemocí.

Letošní ročník Mezi ploty klade velký důraz na účast hudebníků a divadelníků s různými formami zdravotního postižení. Na přednáškách a diskuzích bude spolupracovat s renomovanými organizacemi, jako jsou Národní ústav duševního zdraví, Psychiatrická nemocnice Bohnice, Fokus Praha, středisko Drop In, Krizové centrum RIAPS a řada dalších.

Tekoucí písky

Mladá guvernantka přijíždí na odlehlé panství uprostřed skotských blat poté, co vedla romantickou korespondenci s tajemným panem Branwellem. Jenže brzy se ukáže, že jedinými obyvatelkami domu jsou dvě Branwellovy sestry, jejich služebná a pes. A nikde žádný muž ani dítě, o které by se bylo třeba postarat...

Tekoucí písky od Jen Silverman jsou v USA považovány především za komentář k tématům moci a genderu, pro nebinární Silverman je hra osobní výpovědí, která vyplynula z přemýšlení o osamění, izolovanosti a intimitě. Inscenace Tekoucí písky, ve které se představí Eva Salzmannová, Ivana Uhlířová, Martina Jindrová, Dana Batulková, Sára Affašová a Tomáš Milostný, bude mít premiéru 25. května v divadle Rokoko.

Foto: MDP

Liveplay: Coldplay Experience

Liveplay je nejúspěšnější italskou i evropskou tribute kapelou Coldplay. Tu v roce 2013 vytvořili 4 hudebníci, kteří sdílejí lásku k této slavné kapele. Svou show, se kterou již rok po svém založení sklidili úspěch, se snaží co nejvíce přiblížit skvělým živým vystoupením kapely Coldplay. Komu je hudba Coldplay blízká, tak by si rozhodně neměl nechat ujít vystoupení Liveplay v brněnském Sono Centru 25. května.

Svět knihy Praha

Na pražské Výstaviště zavítá očekávaný 29. ročník mezinárodního literárního festivalu Svět knihy Praha. Letos se knižní veletrh a festival zaměří na německy mluvící země, které sdružuje program Das Buch - tedy Německo, Rakousko a Švýcarsko. Cílem je představit současný stav společnosti, počiny a tendence německo-jazyčné literatury, a také témata, která odrážejí specifické vazby České republiky na sousední země. 

Svět knihy Praha si zároveň připomene sto let od úmrtí Franze Kafky, jehož citát „Kniha musí být sekerou pro zamrzlé moře v nás" se také zapsal jako motto letošního ročníku. Celkem budou návštěvníci moci nahlédnout do současné literatury 40 zemí a regionů, čímž o třetinu překonává předchozí ročník. Všichni knihomilové nechť si proto zapíší do kalendářů termín od 23. do 26. května, kdy festival Svět knihy ovládne pražské Výstaviště.

Foto: Svět knihy 2023

Rybičky 48

V Kutné Hoře v parku pod Vlašským dvorem odehrají Rybičky 48 v rámci Megakoncertu speciální show. Pro velký zájem byl kromě původního termínu 24. května přidán ještě jeden Megakoncert 25. května.

Opava slaví Fest 800

Dvě pódia a jedna velká sláva! Opava totiž slaví 800 let, a to 24. a 25. května v Mětsksých sadech a u Stříbrného jezera. Právě u Stříbrného jezera bude probíhat hlavní placený program, během kterého vystoupí Kryštof, Čechomor, Jelen či Majk Spirit. Na vedlejší scéně v Městských sadech budou připraveny atrakce pro děti, včetně vystoupení Michala Nesvadby či Karol a Kvída. V odpoledních hodinách je vystřídají BraAgas, Pokáč, Lenny a Middle of the Sandwich.

Prima FRESH festival v Brně 2024

Sladká tečka na konci pracovního týdne - to pro vás chystá festival Prima FRESH na hradě Špilberk. O víkendu 25. a 26. května se můžete těšit na živé kuchařské show s hvězdami české gastronomie - chybět nebude Zdeněk Pohlreich, Pavel Berky, Mirka Van Gils, ale i známé tváře FTV Prima! V sobotu večer také k dobré náladě zahraje kapela Queens of the Bohemia.

Slavnostní den při příležitosti 30. výročí úmrtí Jarmily Novotné

Tento rok je tomu 30 let co zemřela významná česká sopranistka Jarmila Novotná. Při příležitosti výročí bude poslední květnovou sobotu zpřístupněna hrobka rodiny Daubků v Litni, kde jsou uloženy i ostatky Jarmily Novotné.

Součástí vzpomínky na Jarmilu Novotnou bude přednáška o historii, architektuře a výzdobě této významné kulturní památky. Zájemci si budou moci prohlédnout interiér této velmi zdobné hrobky, o jejíž interiér se postarali významní umělci jako Josef Václav Myslbek a Maxmilian Pirner. Odpoledne zakončí slavnostní koncert v prostoru stodoly v areálu zámku Liteň. Účinkovat bude Kühnův smíšený sbor a hosté, který nabídne melodie předních českých skladatelů.

Foto: Zámek Liteň

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!