Pět skvělých výletů ve středních Čechách, kam vás vlak nedostane

Pět skvělých výletů ve středních Čechách, kam vás vlak nedostane 

Máme jednu z nejlepších železničních sítí v Evropě, ale to neznamená, že je stoprocentně spolehlivá. Uzavírání úseků je na denním pořádku a bývá těžší a těžší se dostat do odloučených lokalit. Připravili jsme si pro vás pět tipů na výlety ve středních Čechách, kam vás vlak nedostane, ale autem jste tam jedna dvě. Pokud vůz nevlastníte, nezoufejte – můžete si ho půjčit přes některou carsharingovou platformu, např. HoppyGo.

Křivoklátsko

Zhruba 30 kilometrů od Prahy se nachází chráněná krajinná oblast Křivoklátsko. Ve středověku sloužila jako lovecký hvozd a přesto se tu lesnictví začalo ve větší míře rozvíjet, až v druhé polovině 18. století. V roce 1877 bylo plné hledačů pokladů, archeologů a dobrodruhů, poté co se zde našlo 200 zlatých mincí. Srdcem Křivoklátska protéká řeka Berounka, která odvodňuje většinu území. Na parkování doporučujeme nedaleké Roztoky. A pak se už můžete pěšky přímo na hrad Křivoklát - jeden z nejstarších středověkých hradů Česka. Na Křivoklátsku dál najdete i hrad Krakovec nebo Žebrák. A ze zámků pak Zbiroh, či samozřejmě Lánský zámek. 

Vodní nádrž Slapy

Jedna z nejhezčích vodních nádrží u nás vznikla na přelomu čtyřicátých a padesátých let jako součást Vltavské kaskády. Najdete je pod Prahou směrem na Sedlčany. Funguje tu i vodní elektrárna, která je o rok mladší, než samotná nádrž. Se svými víc jak 11 kilometry se mimochodem jedná o šestou největší nádrž v České republice. Zaparkovat můžete třeba přímo u místního motorestu a užít si obyčejný víkendový relax u vody. Pokud ale hledáte kam na ryby, tak jen doplníme, že ve Slapech na vás čekají kapři, štiky a nebo třeba candáti.

Jevany

Třicet čtyři kilometrů jihovýchodně od centra Prahy leží obec Jevany. Ta je silně propojena s Třicetiletou válkou - najdeme tu Kostel svatého Jiří v Aldašíně - jediná stavba, která přežila vypálení obce Aldašín a nebo zbytky zaniklé středověké vesnice Penčice, ze které zůstala jen hájovna. Můžeme tu navštívit  usedlost Josefa Fanty - architekta budovy Hlavního nádraží v Praze, Mohyly míru u Brna nebo Obereignerovy vily v Poděbradech. Bydlí tu Lucie Bílá a do roku 2010 tu bylo i muzeum Karla Gotta zvané Gottland v Gottově vile.

Kokořínsko

Jedna z nejkrásnějších oblastí Čech je známá svými pískovcovými skalami, skalními převisy a drobnými jeskyněmi. Za výlet rozhodně stojí hrad Kokořín - jeden z nejoblíbenějších českých hradů a ano, můžete parkovat v podhradí! Za zmínku stojí určitě i skalní hrad Staráky - systém světniček ve skalním bloku. Nebo třeba slavný hrad Houska, ve kterém se podle staré legendy skrývá brána do pekel. A samozřejmě i Máchovo jezero - jedno z nejvyhledávanějších jezer v Čechách. 

Milovice

O Milovicích můžeme nejvíce slyšet každé léto, když se tu v bývalém letištním areálu konají festivaly Otvírák nebo Let it Roll. Ale taky tu najdeme přírodní rezervaci, která je plná vzácných rostlin a živočichů. V rezervaci žijí divocí koně, pratuři nebo v Čechách jinak vyhynutý zubr. Za zmínku stojí i vojenský komplex - po roce 1968 zde totiž sídlila největší sovětská posádka v zemi. Dává tedy smysl, že tu loni vzniklo muzeum Vojenské historie. 

Jak si půjčit auto přes HoppyGo?

Jednoduše, v aplikaci nebo na webu si z nabídky až 300 různých modelů vyberete vůz, který vyhovuje vašim požadavkům, nebo se nachází v blízkosti vašeho bydliště. Služba HoppyGo totiž umožňuje sdílení aut soukromých majitelů, takže můžete použít vůz někoho, kdo ho zrovna nepotřebuje. Vybrané auto si prostě zarezervujete a v požadovaném termínu vyzvednete. V konečné ceně je vždy započítáno i havarijní pojištění, aby měl jistotu bezpečí jak majitel vozidla, tak ten, který si jej půjčuje. V systému jsou o autech všechny potřebné informace včetně hodnocení a zkušeností ostatních uživatelů.

Více informací naleznete na http://www.hoppygo.com.

Foto: HoppyGo

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!