Scandi, ÍRÁN:CI a Eliška Podzimková. Týdenní tipy od 15. do 21. ledna

Scandi, ÍRÁN:CI a Eliška Podzimková. Týdenní tipy od 15. do 21. ledna 

Je tu nový týden plný kulturních zážitků! Těšit se můžete na filmové festivaly Scandi a ÍRÁN:CI, českou novinku v kinech Aristokratka ve varu, swingové večery s Glenn Miller Orchestra, představení Obyčejná žena, výstavu Elišky Podzimkové, Čoko Fest i Divokého Billa. Inspirujte se našimi tipy.

Scandi

Populární severský filmový festival slaví své první desetiletí a od 17. ledna se vrací do kin po celém Česku. Filmová přehlídka Scandi přinese výrazné tituly ze současné kinematografie severských zemí, mezi nimi se představí symbolicky 10 premiér a 3 speciální uvedení.

Mezi uvedenými tituly nebude chybět legendární snímek Muž jménem Ove, portrét křehkého polyamorního vztahu v dramatu Čtyři malí dospělí, pokračování úspěšného akčního dánského thrilleru Darkland: Návrat, nebo dokumentární lyrická báseň Písně země. Celou přehlídku zahájí 17. ledna v pražském kině Lucerna výpravné historické drama Bastard v hlavní roli s Madsem Mikkelsenem.

Výstava Sopka les prales Elišky Podzimkové

Interaktivní výstava Sopka les prales celosvětově uznávané české animátorky, ilustrátorky a fotografky Elišky Podzimkové představí návštěvníkům průřez její bohatou tvorbou. V sálech zlínského zámku ožije tajuplná filipínská džungle a děti i dospělí se mohou těšit na obrázky z nového vydání Malého Prince autora Antoina de Saint-Exupéryho, kterého Eliška Podzimková připravovala na Islandu. Pomocí mobilního telefonu nebo tabletu se také jednoduše dají rozpohybovat její grafiky inspirované filipínskými rostlinami a živočichy z ostrova Negros

Výstava potrvá od 18. ledna do 17. března a během té doby bude na návštěvníky čekat i doprovodný program v podobě promítání filmu Modrý tygr, čtení z knížky Malý princ, workshopu animace, cestovatelské besedy o Filipínách, povídání o hvězdách a planetách, relaxačního večera při zvucích a vibracích etno nástrojů a mnoha dalšího.

Výstava Elišky Podzimkové

Aristokratka ve varu

Po Poslední aristokratce přijíždí Aristokratka ve varu! Hrabě Frank Kostka (Hynek Čermák), jeho žena Vivien (Tatiana Dyková) a jejich dcera Marie (Yvona Stolařová) žijí na svém rodovém zámku Kostka. Udržovat zámek v chodu jim pomáhá hospodyně paní Tichá (Eliška Balzerová), údržbář Krása (Pavel Liška) a komorník Josef (Martin Pechlát).

Původní zájem návštěvníků zámku o kletbu komtesy Marie už netáhne jako dřív, což Marii vůbec nevadí – alespoň má dostatek času na svého Maxe (Zdeněk Piškula), šlechtice z vedlejšího zámku Hvězda. Frank je ovšem v koncích, není dost peněz ani na výplaty, ani na potřebné opravy. A právě v tu chvíli se objeví dcera právníka Bendy Deniska (Simona Lewandowska), která rozvíří poklidné vody rodového sídla…

Glenn Miller Orchestra

Světoznámé uskupení Glenn Miller Orchestra v lednu dorazí s novou swingovou show. Výběr toho nejlepšího z uplynulých let exkluzivně nabídne pouze v 5 českých městech: Praze, Brně, Hradci Králové, Liberci a Ústí nad Labem.

Glenn Miller Orchestra společně s vokální skupinou The Moonlight Serenaders přenesou posluchače do 40. a 50. let minulého století autentickým zvukem nadčasového swingu v tradičním hávu a písněmi jako Moonlight Serenade, In The Mood, Rhapsodie In Blue, Leroy Brown nebo Sentimental Journey. Pod taktovkou režiséra a kapelníka Wila Saldena tak on a jeho hudebníci oslaví jubilejní 35. výročí.

Obyčejná žena

„Pouze ona, její slova, její ruce, gesta, její smích, její chůze spojovaly ženu, jíž jsem, s dítětem, kterým jsem byla.”

Jak má vypadat správná vzpomínka na matku? Blyštivá? Sentimentální? Jak se vlastně pohybujeme v prostoru naší paměti? Jak funguje samotný proces rozpomínání? Všechny obrazy jednou zmizí…


Annie Ernaux v knize Obyčejná žena skládá z jednotlivých fragmentů život své matky, která pocházela z chudého dělnického prostředí. Skrze přesný, sugestivní jazyk prozkoumává francouzská spisovatelka svůj vztah ke světu, jemuž se svým vzděláním i způsobem života postupně odcizila. Jak se skrze něco tělesného, co lze nahmatat, můžeme vztahovat k člověku, který je nepřítomný nebo neviditelný? Divadelní zpracování uvidíte v MeetFactory premiérově již 20. ledna.

Foto: Andrea Černá

Čoko Fest v Českých Budějovicích

Milovníci čokolády slyšte! Fantastická čokoláda na vás čeká v Českých Budějovicích od 19. do 21. ledna na Výstavišti. Populární Čokofest nabídne různé čokolády a cukrovinky, ale také vás přiučí vaření s čokoládou. Návštěvníci letošního Čokoládového festivalu se mohou těšit také na velkou atrakci: Mega balónkovou výstavu!

Foto: Čokoládový Festival

ÍRÁN:CI Film Festival

Neodvracej zrak, je tu 11. ročník filmového festivalu ÍRÁN:CI, který do Prahy a Brna přiveze působivé snímky íránských filmařů z celého světa. Letos se poprvé budou promítat i filmy z dalších zemí, mimo jiné z Arménie, Afghánistánu, Palestiny a Tibetu.

Výzva „Neodvracej zrak“ odkazuje na mnoho lidských osudů, které pronásleduje politická a sociální nespravedlnost, a jejichž hrdiny budete moci vidět na plátnech kin. V Praze tomu bude v Bio Oku a Světozoru od 17. do 21. ledna, v Brně v kině Art od 23. do 25. ledna. Festival zahájí filmy Nekonečná hranice a Šajdá.

Divokej Bill

Divoký Bill slaví již 25 let na scéně! Proto v minulém roce od června do září odehráli 25 open air koncertů. A velkolepé oslavy zakončí nyní 19. ledna v pražské O2 areně. Divokej Bill bezesporu patří ke stálicím tuzemské hudební scény. Za sebou mají ke dvěma tisícům vyprodaných koncertů nejen v Česku a na Slovensku. Nenechte si ujít jejich narozeninovou show!

Úvodní foto: Bastard (SCANDI festival)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!