Filmové a seriálové tipy, týden #3: Návrat aristokratky, festivaly i dystopický Londýn

Filmové a seriálové tipy, týden #3: Návrat aristokratky, festivaly i dystopický Londýn 

Kostka Evžena Bočka znovu v kinech, filmy ze severu i z Íránu a zahraniční hity na Netflixu. Co vás uprostřed ledna zaujalo?

Aristokratka ve varu

 

Adaptace pokračování knihy Evžena Bočka (prvním byla Poslední aristokratka) se vrací k rodině žijící na rodovém zámku Kostka. Původní zájem návštěvníků opadá a není dost peněz na výplaty, ani na potřebné opravy. Tedy až do té doby než krizi naruší svou přítomností dcera právníka Bendy Deniska. Věci se najednou začnou hýbat směrem, který rozhodně nikdo nečekal. Hlavní role si zopakovali Hynek Čermák, Tatiana Dyková, Yvona Stolařová, Eliška Balzerová, Martin Pechlát a Pavel Liška. Rušivý element pak Simona Lewandowska. Připomeňte si první díl po kliku na logo videotéky výše.

Scandi 2024

Filmová přehlídka Scandi slaví jubilejní desátý ročník. Odehraje se mezi 17. a 24. lednem a nabídne například snímek Bastard s Madsem Mikkelsenem (Casino Royale, Chlast, Doctor Strange, Rogue One) v hlavní roli. To a mnohé další v rámci 10 premiér a 3 speciálních uvedeních v kinech po celé republice. Více o letošní přehlídce a programu se dozvíte v našem shrnujícím článku.

Kuchyně

 

Izi žije v jedné z posledních chudinských čtvrtí v britské metropoli. Když se rozhodne dát dystopickému místu s názvem Kuchyně dát sbohem, pozná malého chlapce Benjiho, který mu změn celý život. Snímek Kibweho Tavarese a Daniela Kaluuy nabízí na Netflixu příběh o rodičovství a vztahu, kterou si každý vypracuje ke komunitě, v níž vyrůstá. Ať už je jakákoliv. Každé město totiž máš svou Kuchyni...

60 minut

 

Co je důležitějšího než vlastní rodina, a především děti. To platí i pro tvrďáka Octavia. MMA borec bojuje o svou dceru, kterou mu chce vzít soud. Aby získal právo na další opatrovnictví, vynechá důležitý zápas a vydává se na spěšnou cestu, aby oslavil dceřiny narozeniny. Tím si ale udělá několik nebezpečných nepřátel. V hlavní roli německého snímku na Netflixu se objevuje Emilio Sakraya.

ÍRÁN:CI 2024

V Praze startuje již 11. ročník filmového festivalu ÍRÁN:CI. Na tradiční přehlídce představí nejlepší snímky íránských filmařů z uplynulého období. Navíc jako bonus přidá i díla ze sousedních zemí a regionů. Motto letošního festivalu zní: Neodvracej zrak! se zaměřením na mnoho křehkých životů sužovaných politickou a sociální nespravedlností. Právě ti lidé totiž bojují o právo na život a stávají se ztělesněním občanského odporu. ÍRÁN:CI jsou v metropoli do 21. ledna, v Brně však navážou už v následujícícm týdnu od 23. do 23. ledna.

Další novinky a recenze najdete v naší filmové rubrice.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!