Doctor Strange přikouzlil komiksům od Marvelu další trumfy

Doctor Strange přikouzlil komiksům od Marvelu další trumfy80%

Mystický chirurg otáčí kormidlem proti zažitému proudu komiksových adaptací. Magie ve světě Avengers nabízí zcela novou vzrušující dimenzi a soběstačný film s charakterem, se kterým se musí počítat.

 

Ještě před týdnem se v Marvelu kouzlilo jen v souvislosti s povedenými snímky či tržbami v kinech. Jistě, můžeme vzít v úvahu schopnosti Thora, Scarlet Witch a jim podobných. Nic však nemělo takový přesah do magického světa jako nová adaptovaná postava z komiksů Stana Leeho. Doctor Strange nebuduje zbraňové impérium, nemá v rodokmenu severské bohy a dokonce neprodělal žádnou mutaci. Je to člověk, který zůstal s málem, aby se naučil vše a ještě víc. A zároveň pootočil střelkou v kompasu komiksového universa směrem do tohoto okamžiku neviděným.

Světoznámý chirurg Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) po těžké dopravní nehodě přišel o cit v rukou. Frustrován vlastním handicapem hledá cestu zpět ke své práci, která byla jeho životem. Útěchu nachází v mystickém místě Kamar-Taj. Uzdravení však zdaleka není jediná spása tajemného chrámu. S učením kouzelnice Prastaré (Tilda Swinton) se staví na odpor temným silám, které chtějí zničit naši realitu a vpustit do světa věčné zlo.

První dobrá zpráva jde k divákům nezávislým na marvelovské sérii. Čarovný Doctor funguje jako samostatný film, k němuž reference ze zbytku universa obyčejný návštěvník kina nepotřebuje. Věrní fanoušci pochopitelně budou srovnávat s původní předlohou, a tu a tam si najdou provázanost se známým světem komiksových hrdinů, ale záludnosti na znalost látky v příběhu nefigurují.

Přesto je nutné přistoupit ke komiksovému mágovi s otevřenou myslí a pořádnou dávkou fantazie. Z technického hlediska (a ve 3D verzi o to víc) jde totiž s nadsázkou o takový nolanovský Počátek s paletou barev navíc. Mystika a magie propojená se světem do té doby neznalého doktora je místy projížďkou na horské dráze pod silnými sedativy. Budovy se točí do všech světovch stran a nadaný Strange si v rychlém tempu klestí cestu dimenzemi a časovými anomáliemi.

Ve výsledku jde ale o skvělé ztvárnění původu ikonické postavy na filmovém plátně. Takto dobře působil v raných letech marvelovské úvodní fáze první Iron Man. A stejně jako příběh muže v bojovém obleku i Strange má silného představitele hlavní role. Benedict Cumberbatch je nejvýraznější v první polovině filmu, kdy svou aroganci světového chirurga mění v zoufalství muže, který přišel o všechno. Logicky vzato je to ten správný prostor, protože jakmile začne magie, veškeré charisma zastíní mohutná gesta a speciální efekty. I přesto seriálový Sherlock neztrácí dech a v druhé hodině filmu vkusně zapadne i do svého levitujícího pláště.

K dokonalé iluzi velmi pomáhá hudba Michaela Giacchina. Ten přišel s melodickým tématem nepostrádajícím magii, ale zároveň čiperným a svižným ke Strangově povaze ze začátku snímku. Z charakteru hlavního hrdiny vychází i humor, který servíruje narážky na aroganci, domýšlivost, ale také neztrácí tempo s moderní dobou. Je dostatečně hravý, takže ve finále přehlédnete některé uměle vyvolané situace a slabší vtípky.

Největší negativum filmu je zároveň jeho předností. Doctor Strange má rychlé tempo bez prázdných okének. Díky tomu ale přichází o lepší časové znázornění let strávených v chrámu a divák nabývá pocitu, že vše šlo až příliš jednoduše. Omezená stopáž je však problémem každého snímku s ambicemi. A je nutné v podobných bludech hledat pozitivní přínos. Druhým momentem zmaru je nevyužitý potenciál Rachel McAdams. Postava Christine Palmer ve filmu nahrazuje původní komiksový protipól Stephena Strange, aby se stala nositelkou zásadních poselství doktorova poslání - ovšem v levném groteskním kabátě. Ve výsledku by se film obešel i bez ní, ačkoliv je to škoda.

Portál vyčarovaný na novém nezoraném poli marvelovského komiksu světu Avengers neškodí, právě naopak. Je nadstavbou obrovské rodiny filmových hrdinů a zároveň stálou, nekončící výzvou pro tvůrce dalších snímků v sérii. Dát vše dohromady a vytvořit zážitek, ze kterého nebude tak trochu "podivnost", bude čím dál tím těžší.

 
Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Doctor Strange

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!