Ještě není čas na šachmat. Dobře rozehraná partie je o radosti ze života

Ještě není čas na šachmat. Dobře rozehraná partie je o radosti ze života65%

Co se stane, když do života zatrpklého a nevlídného vdovce vstoupí temperamentní žena? Přece přijde čas na to rozehrát svou životní partii. Barbora Hrzánová a Radek Holub zazářili v nové komedii Divadla Kalich Dobře rozehraná partie.

Každý, kdo vkročí do bytu Freda Kowinského (Radek Holub), by měl mít hlavně nervy z oceli. O tom ví své jeho syn Leonard (Antonín Holub / Roman Tomeš), kterému k přežití jedné návštěvy už nepomáhají ani dechová cvičení z lekcí jógy.

Fred Kowinski je totiž zatrpklý stárnoucí vdovec, pro kterého už nic v současném světě nemá smysl. Druzí lidé mu lezou na nervy, dokonce i jeho vlastní syn a vnoučata. Ve svém životě strpí jediného člověka, a to svého dlouholetého kamaráda (Lukáš Jurek), s nímž vede nekonečnou partii šachů. A to jen proto, že mu nikdy v ničem neodporuje a celkově toho moc nenamluví.

Foto: Divadlo Kalich

Jinak rutinní život Fredovi ovšem náhle naruší nová hospodyně Rozalie (Barbora Hrzánová) s německo-italskými kořeny, kterou najal jeho starostlivý syn. Fred je odhodlán ji stejně jako všechny předešlé hospodyně svými výhrůžkami a nepřátelstvím vyštvat ze svého bytu. Ovšem temperamentní Rozalie je jiná než ostatní - a je rozhodně připravena s Fredem rozehrát partii novou, a to nikoliv jen na šachovnici!

Foto: Divadlo Kalich

Protiklady se přitahují

Divadlo Kalich premiérově představilo komedii vyhledávaného rakouského dramatika Stefana Vögela s názvem Dobře rozehraná partie. Alfou a omegou celého představení je vztah Freda a Rosalindy, kteří tvoří naprosté protiklady.

Fred je totiž nenapravitelný vztekloun, Rosalinda zas naopak rozdává životní energii kudy chodí. Fred rád přežívá ve své pohodlné bídě, Rosalinda zas ráda vstupuje do nových výzev. Fred bojoval ve druhé světové válce proti Němcům, Rosalindin otec bojoval za Němce. O to více ho Rosalinda, která do Fredovy domácnosti vnáší důslednost a řád svých německých předků, svou přítomností dráždí. Naštěstí je také napůl Italkou, a svůj jižanský temperament neváhá použít odzbrojujícím způsobem. A tak, když se tito dva potkají v jedné místnosti, může nastat úplně cokoli.

Foto: Divadlo Kalich

Poměrně jednoduchý děj v sobě skrytě nese velké téma, a to sílu přátelství, pocitu osamění, touhy po lidském kontaktu i vášně a radosti ze života. A že pod každou hroší kůží morouse se může schovávat docela obyčejný člověk plný touhy.

Co s načatou partií?

Dobře rozehraná partie je skutečně dobře rozehranou komedií plnou situačních gagů, která se ovšem v průběhu hry až příliš odklání od toho, co je uvěřitelné a věrohodné. Hloubavějšího diváka inscenace možná tolik nenadchne, ale co se jí rozhodně nedá upřít, je její nakažlivá živelnost. Tu na jevišti doslova rozdmýchala a udržovala v maximálním nasazení právě ústřední dvojice.

Radek Holub a Barbora Hrzánová jsou partneři manželští i jevištní a jejich synergie v představení pochopitelně funguje skvěle. Společné síly již v Kalichu spojili v dalších divácky oblíbených inscenacích Kočka v oregánu, Silnice Začínáme končit.

Foto: Divadlo Kalich

Po boku hvězdné dvojice diváci uvidí také jejich syna Antonína Holuba, který zaujal postavu Fredova místy možná až příliš hysterického syna (v alternaci hraje Roman Tomeš). Dále se na jevišti objevuje Lukáš Jurka v roli Fredova věrného kamaráda a Barbora Mošnová jako další Fredova nebohá hospodyně. 

Představení Dobře rozehraná partie pod režijní taktovkou Lídy Engelové mělo premiéru 8. listopadu v Divadle Kalich.

Názor informuji.cz: 65%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!