Festival francouzského filmu, Světloplachost a Geniální přítelkyně. Týdenní tipy od 20. do 26 listopadu

Festival francouzského filmu, Světloplachost a Geniální přítelkyně. Týdenní tipy od 20. do 26 listopadu 

Předposlední listopadový týden nám přináší plno kulturních akcí. Z oblasti filmu si můžete užít Festival francouzského filmu a novinku Světloplachost. Tento týden bude také plný hudby, a to v podání například vystoupení zahraničních hudebníků, jejichž nástroji se stane klavír a violloncelo. V divadle ABC se uskuteční premiéra inscenace Geniální přítelkyně, Novoměstská radnice bude hostit další ročník veletrhu starožitností Antique a v Ostravě započne výstava Ženy v proměnách času.

Ženy v proměnách času

Umělci zobrazují celou škálu ženských emocí už od pradávna. Ženy pro ně vždy byly velkou inspirací. Obdivovali jejich krásu, vnitřní sílu a energii, ale také poukazovali na jejich roli ve společnosti, která byla vlivem jejich postavení mnohdy předem daná. Komorní výstava Ženy v proměnách času představuje nejzajímavější portréty žen, které se nacházejí ve sbírkách Galerie výtvarného umění v Ostravě. Veřejnosti bude expozice zpřístupněna 21. listopadu a potrvá do 28. ledna 2024. Prezentovány jsou například malby Antonína Procházky, Adolfa Kašpara, Jakuba Schikanedera nebo zahraničních umělců Ilji Repina či Gillese Demarteaua.

Foto: GVUO

Mao Norioka a Alessandro Mastracci

Duo zahraničních hudebníků a absolventů Akademie múzických umění v Praze představí světové skladby pro klavír a violoncello. V nabídce nebude chybět Beethoven, Shubert, Prokofjev či Tokujama. Japonka Mao Norioka doprovodí hrou na klavír italského kolegu Alessandra Mastracci, který zahraje působivé melodie na violoncello. Koncert se uskuteční 22. listopadu v prostorách Chodovské tvrzi.

Světloplachost

Jedno chladné únorové ráno přijíždí dvanáctiletý Niki a jeho rodina na charkovskou stanici metra, aby se ukryli před děsivou válkou, která zuří v ulicích jejich města. Pro Nikiho rodinu se denní světlo stává synonymem smrtelného nebezpečí. Chlapec nesmí opustit prostory stanice, kde žije spolu se stovkami dalších lidí, pod neustálou září neonových světel. Niki se bezcílně toulá po opuštěných vagónech a nástupištích, a když potká Viku, otevře se před ním zcela nový svět. Děti se postupně sbližují a společně nacházejí odvahu opět pocítit na svých tvářích paprsky slunce. Do kin snímek vstoupí 23. listopadu.

Ondřej Gregor Brzobohatý v doprovodu Matouše Kobylky

Ve čtvrtek 23. listopadu se můžete vydat do Hradce Králové na koncert brilantního hudebníka, skladatele, textaře a herce, Ondřeje Gregora Brzobohatého v doprovodu neméně brilantního saxofonisty Matouše Kobylky. Tato sehraná dvojice spolu koncertuje již řadu let. Těšit se můžete na repertoár z vlastní tvorby i na celosvětově známé covery.

Festival francouzského filmu

Dvacátý šestý ročník Festivalu francouzského filmu nabídne reprezentativní průřez francouzskou filmovou tvorbou a uvede třináct předpremiérových titulů, které letos soutěžily na prestižních festivalech v Cannes, v Benátkách, v Locarnu či v Torontu. Mezi novinkami z Cannes se představí film Malíř jejího těla režiséra Martina Provosta, který zachycuje životní příběh významného francouzského postimpresionistického malíře Pierra Bonnarda a jeho celoživotní lásky a múzy Marthy. Dalším předpremiérovým snímkem, který byl uveden na letošním festivalu v Cannes, je kanadsko-francouzská romantická komedie Povaha lásky režisérky Monii Chokri.

V Praze se na francouzské filmy můžete vydat od 23. do 29. listopadu do Kina 35 Francouzského institutu, do LucernySvětozoru a Edison Filmhubu. Festival současně proběhne také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ostravě od 23. do 26. listopadu.

Veletrh starožitností Antique

S prvními podzimními dny se přibližuje mílovými kroky již 49. Veletrh starožitností Antique, který se bude opět konat v historických prostorách Novoměstské radnice na Karlově náměstí v Praze v termínu 23. až 26. listopadu. Odborníci a obchodníci z pořádající Asociace starožitníků letos zvolili jako poctu tradicím poetické téma Rodinné stříbro. Představí návštěvníkům poklady po předcích, které se v rodinách předávají z generace na generaci a žijí si tak svůj specifický, často velice poutavý příběh, a přiblíží návštěvníkům krásu dekorativního užitého umění v ukázkách prostírání tabulí v interiérech.

Foto: Novoměstská radnice

Geniální přítelkyně

Městská divadla pražská zpracovala čtyřdílnou ságu přeloženou do více než padesáti jazyků. Na pozadí cesty hlavních hrdinek mohou diváci sledovat v propracovaném mikrosvětě obyvatel jedné čtvrti celý vývoj poválečné Itálie od chudoby k ekonomickému zázraku let šedesátých, posilování moci Camorry a její vliv, proměny postavení ženy, politické boje i dozvuky fašismu. V režii Mariána Amslera se v hlavních rolích objeví Nina Horáková a Beáta Kaňoková v alternaci s Renátou Matějíčkovou. Premiéry se uskuteční 25. a 26. listopadu v divadle ABC.

Foto: Městská divadla pražská

BONUS:

Nyní můžete kupovat vstupenky v předprodeji na vánoční akce jako X-Mas Rave a Silvestr 2023, které se uskuteční v plzeňské Papírně.

Foto: Festival francouzkého filmu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!