Divadlo pod Palmovkou oživí Smetanovu Prodanou nevěstu

Divadlo pod Palmovkou oživí Smetanovu Prodanou nevěstu 

Česká „národní opera“ od Bedřicha Smetany napsaná na libreto Karla Sabiny je hudební komedií o tom, jak nepřijít o peníze, ale ani o milovanou Mařenku a o jedné geniální léčce. Světově známou českou operu Prodaná nevěsta uvidíme od 9. prosince v Divadle pod Palmovkou.

Do vsi přijíždí pouť, všichni se veselí, všichni jsou šťastni. Jen Mařenka se trápí. Má si vzít ženicha, kterého nemiluje. Mařenčin milý Jeník ji utěšuje, že jejich věrná láska překoná všechny nástrahy. Kecal ale chce za každou cenu dojednat svatbu Mařenky s koktavým a hloupým Vaškem. Jeník mezitím uzavře geniální smlouvu…

Libreto k nejhranější české komické opeře Prodaná nevěsta napsal Karel Sabina, který ve své době proslul jako básník, bouřlivák i nemilosrdný satirik. Bedřich Smetana pojal nejprve Sabinovo libreto jako tzv. malou operu neboli hru se zpěvy, a stvořil tak dokonalý obraz české vesnice a české povahy. Řada dnes známých a populárních árií původně ve hře ale vůbec nefigurovala. Ty dopsal Smetana až později, kdy hru dotvořil v plnohodnotnou operu a zajistil jí trvalý mezinárodní úspěch. Dnes se Prodaná nevěsta hraje po celém světě a patří k nejznámějším dílům české klasické hudby.

Prodaná nevěsta trochu jinak

Inscenace Divadla pod Palmovkou se k původní podobě Prodané nevěsty v mnohém vrátí a zároveň se představí v novém hudebním kabátě, jehož autorem bude jeden z našich nejvýraznějších operních skladatelů Ivan Acher.

Režie se tentokrát ujal Jakub Krofta, v hlavních rolích se představí Pavla Gajdošíková, Jaroslav Blažek, Barbora Kubátová, Jakub Albrecht, Radek Valenta, Hana Seidlová a další.

"Těší mě nahlížet na hru docela jinak, než jak má většina z nás Prodanou nevěstu vrytou. V našem podání to myslím nebude typicky milá česká fraška s áriemi a tanečky. Může za to zejména inscenační tým v čele s Jakubem Kroftou. Samozřejmě se ale od opravdové podstaty hry zas tak nevzdalujeme. Je v ní vlastně všechno a to mě mile překvapuje," komentuje Pavla Gajdošíková.

Prodaná nevěsta bude mít premiéru 9. prosince na prknech Divadla pod Palmovkou.

Foto: Divadlo pod Palmovkou

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo pod Palmovkou nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!