Tmavé stěny v interiéru: Jak s nimi pracovat, abyste dosáhli atraktivního výsledku?

Tmavé stěny v interiéru: Jak s nimi pracovat, abyste dosáhli atraktivního výsledku? 

Tmavé barvy nemusí nutně působit stísněně nebo smutně. Stačí jen vědět, jak na ně. Jedním z posledních trendů interiérového designu se staly právě tmavě vymalované stěny. Kam se hodí a s čím je nejlépe kombinovat?

Tmavé prvky nemusí znamenat optické zmenšení místnosti

Také jste si mysleli, že tmavá barva každou místnost opticky zmenší? Ve skutečnosti to není pravda. Ať už sáhnete po tmavých odstínech zelené, modré, šedé, fialové, nebo zvolíte rovnou černou, zaručeně dosáhnete dramatického, originálního a v neposlední řadě i velmi luxusního efektu. A dokonce s jejich pomocí můžete místnost i opticky zvětšit. Ptáte se, jak je to možné? Když se díváme na tmavé plochy, přirozeně máme pocit, jako by od nás byly mnohem dál. Kromě toho na tmavé zdi nejsou tolik vidět stíny, a pokud výmalba sahá přes rohy místnosti, je pro naše oči obtížnější určit, kde přesně zeď končí. Při pohledu na protilehlou stěnu vymalovanou tmavými odstíny se nám tak může zdát místnost hlubší, než skutečně je. Základem by ovšem mělo být zachování světlého stropu.

V každém případě je třeba dobře pracovat nejen se samotnými barvami, ale také se světlem. Pokud je v místnosti nedostatek toho denního, můžete si na pomoc přizvat zrcadla. Ta při správném nasměrování odráží světlo, vytvářejí zajímavou hru plnou odlesků, a navíc přispívají k optickému zvětšení místnosti.

Foto: Favi.cz

4 kroky k úspěchu

Méně je více a na výběru stěny záleží

Obecně platí, že čím větší, vzdušnější a světlejší místnost je, tím více experimentů s tmavými barvami si můžete dovolit. Ani u těch největších místností ale nebude nejlepším krokem pustit se do výmalby hned několika stěn. Mnohem lepšího efektu dosáhnete tehdy, když si vyberete jen jednu z nich. V malých místnostech bude bohatě stačit třeba jen barevný pruh nebo obrazec na jinak bílé zdi.

Tmavou barvu vyvažujte těmi světlými

Tmavá barva nejlépe zazáří v kontrastu s těmi světlými. Zbytek interiéru se proto snažte ladit do světlejších, ideálně neutrálních tónů, které jen podtrhnou eleganci tmavých prvků a nechají je vyniknout. Dvojnásob to samozřejmě platí u menších místností.

Přidejte dřevo

Tmavé stěny vypadají dobře nejen v kombinaci s neutrálními světlými tóny, jako je bílá nebo béžová, ale rozumí si také s kovovými doplňky nebo dřevem. Právě přírodní dřevěný nábytek nebo obklady dodají místnosti s tmavými stěnami na útulnosti a současně podtrhnou její eleganci. Nebojte se tak sáhnout třeba po rustikálním konferenčním stolku, židlích z ohýbaného dřeva nebo masivní posteli.

Barva musí zapadnout

Je sice žádoucí, aby se barevná výmalba stala kontrastním prvkem, současně je ovšem třeba ji správně začlenit do stylu místnosti. Neměla by zkrátka působit jako „pěst na oko“. Nejlepšího výsledku dosáhnete, když danou barvu přidáte ještě ve formě doplňků, pohovky nebo jiného většího kusu nábytku. Výsledek pak bude působit velmi stylově a také promyšleně.

Dolaďte interiér do posledního detailu

V neposlední řadě musíme zmínit i fakt, že tmavé stěny působí velmi dobře jako podklad k nejrůznějším prvkům a dekoracím – ať už jsou to krbová kamna, obrazy, zrcadla, nebo třeba nástěnné textilní dekorace. Velmi zajímavé může být i umístění televize na černou nebo jinou tmavou stěnu. Vypnutá televize pak téměř splyne s okolním prostředím a nebude tak působit rušivým dojmem.

Foto: Flavi.cz

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!