3Kino FilmFest 2023 aneb oči střední Evropy

3Kino FilmFest 2023 aneb oči střední Evropy 

S příchodem listopadu se Praha stane epicentrem evropského filmového světa. V pondělí 6. listopadu započne soutěžní část 10. ročníku středoevropského festivalu 3Kino FilmFest. Organizátoři prozrazují, že v porotě letos bude legendární polský režisér Krzysztof Zanussi.

Do soutěže bylo nominováno více než 20 snímků z Polska, Slovenska, Maďarska a Česka. Kompletní program najdete ZDE. „Mám radost, že se nám letos podařilo do soutěže získat žhavé novinky napříč filmovými žánry. Diváci tak budou mít jedinečnou možnost poprvé vidět nejen cenami ověnčené filmy, ale i to nejzajímavější, co se letos ve střední Evropě natočilo” říká organizátor 3Kino FilmFest Vavřinec Menšl.  

Jubilejní 10. ročník otevře film Jagna čerstvě nominovaný na Oskara. Jedná se o novinku režisérského dua Doroty Kobiely Welchman a Hugha Welchmana. Film je vytvořen jedinečnou technikou animované malby. Po světové premiéře v Torontu se distribuční premiéra filmu odehraje v rámci slavnostního zahájení 3Kino FilmFestu 6. listopadu ve velkém kinosále Městské knihovny na Mariánském náměstí. Hosty budou režisér Hugh Welchman, hlavní animátor Piotr Dominiak a herec Cezary Łukaszewicz.


V rámci doprovodného programu organizátoři 3Kino FilmFestu upozorňují na dokument Zhroucený sen, který natočil režisér Tomasz Magierski. Film vychází z knižně vydaného deníku polské židovky Renii Spiegel, kterou krátce po jejích osmnáctých narozeninách v létě roku 1942 zavraždili nacisté. Film o polské Anně Frankové není příliš známý a bude uveden s ohledem na aktuální válečné běsy. Film uvede ambasadorka 3Kino FilmFestu, významná česká šansoniérka s polskými kořeny, Renata Drössler, která se zároveň ujme čtení úryvků z deníku Renii Spiegel.

Navíc kurátor prof. Ivo Barteček představí obraz s názvem Madona z Montmartru. V Rezidenci primátora hlavního města Prahy v Ústřední městské knihovně bude na jeden den k vidění sto let „ztracený“ olej ikonické malířky 20. století Tamary Łempické.

Foto: 3kino.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!