Santini ožije v Galerii Středočeského kraje

Santini ožije v Galerii Středočeského kraje 

Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře zahájí 30. září výstavu fotografií staveb významného architekta Jana Blažeje Santiniho, od jehož úmrtí uběhlo 300 let. Jejich autorem je přední český fotograf architektury Vladimír Uher. K výstavě se váže bohatý doprovodný program, tvořený cyklem přednášek o díle a době Santiniho, barokním koncertem souboru Chorus Carolinus Kladno a fotografickým workshopem.

Vladimír Uher začínal jako fotograf-řemeslník v pražském Fotozávodu. Nepříliš zajímavou práci i neutěšenou atmosféru padesátých let si kompenzoval fotografickými privatissimy – se zaujetím a okouzlením pozoroval přírodu, její opakující se děje, dokonalé tvary květů a plodů, strukturu materiálů, tvary a světla na nich a v nich. Právě tyto fotografie zaujaly v polovině padesátých let historika umění a architektury Dobroslava Líbala a ten Vladimíru Uhrovi nabídl práci fotografa v tehdy nově založeném Státním ústavu pro rekonstrukci památkových měst a objektů.

Nejblíž měl Uher k barokní architektuře – učarovala mu dramatičnost a konstrukční odvaha radikálního dynamického proudu. Jako blízkého spolupracovníka, pozorného a citlivého fotografa i vnímavého a jedinečného tlumočníka oživlých linií, tvarů i dialogu světla a stínů si ho vybral už na počátku osmdesátých let přední historik barokní architektury Mojmír Horyna, když začal připravovat svou obsáhlou monografii o díle architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla.

Foto: Vladimír Uher – Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Komorní přehlídka Santini objektivem Vladimíra Uhra představí výběr z tohoto souboru zaměřený na architektonický detail – snímky plné překvapivých kontrastů, hry světla a stínů i dynamických křivek. Výstava se koná v Galerii Středočeského kraje od 1. října 2023 do 14. ledna 2024 a její kurátorkou je Vanda Skálová

Foto: Vladimír Uher – Klášterní kostel v Želivi

Doprovodný program

Na vernisáž výstavy bude navazovat od 17.00 hodin přednáška Santini – Atmosféra doby. Návštěvníci se mouhou taktéž těšit 4. listopadu na přednášku s historičkou umění doktorkou Petrou Oulíkovou a 2. prosince na rozpravu s docentem Richardem Bieglem. Součástí doprovodného programu bude také koncert souboru Chorus Carolinus Kladno, který 8. října od 16.00 v refektáři bývalé jezuitské koleje představí skladby Františka Mensiho (1753–1829) a Jana Karla Loose (1722–1772). 

Foto: Vladimír Uher – Katedrála Nanebevzetí panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci

Doprovodný program doplní 4. listopadu fotografický workshop Ondřeje Soukupa Architektura v hledáčku se zaměřením na problematiku moderní fotografie architektury a s inspirací nejen v dílech fotografa Vladimíra Uhra a Josefa Sudka, ale i v moderním pojetí současných umělců. Výstupem celodenního setkání bude výstava fotografií.

Detailní informace naleznete zde.

Foto: Vladimír Uher

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Galerie GASK nabízí i další akce

Místo konání: Galerie GASK

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!